Κίνδυνο παραγραφής σημαντικών υποθέσεων φοροδιαφυγής καταγγέλλει το ΣΔΟΕ. Υπερυπουργός και με ασυλία η Σαββαΐδου, με βάση το τρίτο Μνημόνιο.

REBLOGGEDhttps://eadikigoroi.wordpress.com

Οι παρακάτω καταγγελίες του Ειδικού Γραμματέα του ΣΔΟΕ, Παναγιώτη Δάνη (σ.σ. έγιναν τον προηγούμενο μήνα, αλλά βγήκαν στη δημοσιότητα πρόσφατα) σε συνδυασμό με την διάλυση του ΣΔΟΕ και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), όπως προβλέπεται στο τρίτο μνημόνιο, το οποίο έφερε η κυβέρνηση για ψήφιση στη Βουλή, καθώς και ο αναιτιολόγητος εξαναγκασμός σε παραίτηση, πριν λίγες μέρες, του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας Δημήτρη Κλούρα, θέτουν εν αμφιβόλω, αν δεν ακυρώνουν, τις μεγαλόστομες εξαγγελίες της κυβέρνησης για την πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.

Άλλωστε ο ίδιος ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης, κατά τη συνεδρίαση των επιτροπών της Βουλής για το τρίτο μνημόνιο, τόνισε χαρακτηριστικά: «Ένα μέγιστης σημασίας έργο στο ΥΠΟΙΚ ήταν η προσπάθεια του ΣΔΟΕ για την ταυτοποίηση των ΑΦΜ με τραπεζικούς λογαριασμούς. Στις ημέρες που ήμουν στο Υπουργείο η προσπάθεια αυτή ήταν πάρα πολύ δύσκολη και υπήρξαν πάρα πολλά εμπόδια από τη ΓΓΔΕ, τα οποία με μεγάλο κόπο και πολύ προσπάθεια ξεπεράστηκαν. Στο νέο όμως μνημόνιο δεσμευόμαστε να περάσουμε όλο το προσωπικό και τους πόρους στη ΓΓΔΕ και αυτό είναι πάρα πολύ ύποπτο. Ο ΣΔΟΕ παραδίδεται σε ένα από τα φέουδα της τρόικας και θα πρέπει να το σκεφτούμε πάρα πολύ σοβαρά».

Ε.Α.Δ.

Κίνδυνο παραγραφής υποθέσεων φοροδιαφυγής καταγγέλλει το ΣΔΟΕ

ΠΗΓΗ – http://www.thepressproject.gr

Με εσωτερικό εμπιστευτικό και εξαιρετικά επείγον σημείωμα, ημερομηνίας 22 Ιουλίου 2015,που έχει στα χέρια του το ThePressProject ο ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ, Παναγιώτης Δάνης, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για εκατοντάδες χιλιάδες υποθέσεων φοροδιαφυγής που θα παραγραφούν στο τέλος του έτους… και όχι μόνο.

eggrafo1439288548 (1)

Στην μακροσκελή και πολυσέλιδη επιστολή που απευθύνεται στους κυρίους Τσακαλώτο και Αλεξιάδη και κοινοποιείται στον Πρωθυπουργό, τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον Υπουργό Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς ο κύριος Δάνης σκιαγραφεί πλήρως τα προβλήματα της υπηρεσίας του και παρουσιάζει μια σειρά πολύ ενδιαφερόντων στοιχείων που δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά. Και όλα αυτά την ώρα που όπως διαβάζουμε τα προαπαιτούμενα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση εντός των επόμενων ημερών περιλαμβάνουν την οριστική διάλυση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και την υπαγωγή του στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ξέρετε… στο γραφείο της ακλόνητης κυρίας Κατερίνας Σαββαΐδου.

Στο ενημερωτικό σημείωμα μαθαίνουμε ότι το ΣΔΟΕ έχει προχωρήσει στην ταυτοποίηση μερικών εκατομμυρίων ΑΦΜ από μια σειρά υπό έλεγχο λιστών που περιλαμβάνουν:

 • Δεδομένα από 65 CD (1.364.069 ΑΦΜ) με αναλυτικές κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών από το 2000 μέχρι το 2012 με συναλλαγές ή εμβάσματα στο εξωτερικό άνω των 300.000€ και 100.000€ αντίστοιχα.
 • Τη λίστα Λαγκάρντ με ταυτοποιημένα 1.727 ΑΦΜ
 • Τη λίστα εμβασμάτων με 54.246 ΑΦΜ
 • Τη λίστα Αρχής ν.3691/2008 με 5.157 ΑΦΜ
 • Τη λίστα Λονδίνου των 306 προσώπων που απέκτησαν ακίνητη περιουσία στο Λονδίνο
 • Τη λίστα Λουξεμβούργου με τα επιπλέον 38 ονόματα που λείπουν από τη λίστα Λαγκάρντ και
 • Εισαγγελικές παραγγελίες που αφορά πλήθος φυσικών και νομικών προσώπων για τα οποία γίνονται έλεγχοι βάσει του Πόθεν Έσχες.

Διαβάζουμε επίσης ότι από το 2013, οπότε και το ίδιο το ΣΔΟΕ αποδυναμώθηκε με την μεταφορά πολλών αρμοδιοτήτων του έχει μείνει να επεξεργάζεται χιλιάδες υποθέσεις χωρίς καμία ουσιαστική δυνατότητα να το πράξει. Πιο συγκεκριμένα μαθαίνουμε ότι εκκρεμούν 37.507 υποθέσεις μείζονος σημασίας και 2.539 εισαγγελικές παραγγελίες τις οποίες έχουν αναλάβει 421 ελεγκτές οι οποίοι δεν μπορούν να ολοκληρώσουν πάνω από 10 υποθέσεις το χρόνο. Όλα αυτά δημιουργούν έντονο κίνδυνο να παραγραφεί μεγάλο μέρος των υποθέσεων αυτών στο τέλος του 2015.

Στην επιστολή γίνεται επίσης αναφορά για την προσπάθεια που έχει κάνει το ΣΔΟΕ να δημιουργηθεί ηλεκτρονική εφαρμογή ταυτοποίησης και αλγοριθμικής επεξεργασίας των δεδομένων που θα περιλαμβάνουν τις τραπεζικές κινήσεις των υπό έλεγχο προσώπων, τα φορολογικά στοιχεία και τις φορολογικές δηλώσεις. Η εφαρμογή αυτή θα μπορούσε αυτοματοποιημένα να παρουσιάζει την κρυμμένη περιουσία και να καλεί τους παραβάτες να την δηλώσουν με κίνητρα προκειμένου να υποστούν όλους τους φόρους και τις νομικές κυρώσεις. Η εφαρμογή αυτή που έχει ξεκινήσει να υλοποιείται ήδη από τον Φεβρουάριο αντιμετωπίζει από την πρώτη στιγμή εμπόδια εκ μέρους της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και υπάρχουν φόβοι ότι θα ακυρωθεί λίγο πριν φέρει τα πρώτα αποτελέσματα.

Ο κύριος Δανής παρουσιάζει έναν αναλυτικό πίνακα με τις δράσεις που έχει κάνει η υπηρεσία του μέχρι και τα μέσα Ιουλίου προκειμένου να έρθουν έσοδα από την φορολόγηση της αδήλωτης περιουσίας και χαρακτηριστικά αναφέρει ότι έχει ήδη στείλει στην Γ.Γ.Δ.Ε. 597 υποθέσεις που αφορούν περιπτώσεις προσαύξησης περιουσίας από αδήλωτα εισοδήματα προκειμένου οι υπηρεσίες της κυρίας Σαββαΐδου να εκδώσουν τις οικίες καταλογιστικές πράξεις σε όσες περιπτώσεις εκπληρώνονται τα οριζόμενα στις διατάξεις του νόμου ή να εκδώσουν άμεσα εντολή ελέγχου για τις πληροφοριακές εκθέσεις ελέγχου. Ο ίδιος ο Γραμματέας του ΣΔΟΕ υπολογίζει τα αναμενόμενα έσοδα από τις βεβαιώσεις θα υπερβούν το μισό εκατομμύριο ευρώ. Τι έχει συμβεί άραγε στην ΓΓΔΕ;

Κατακερματισμός και αναρμοδιότητα

Η πολυσέλιδη επιστολή του Γραμματέα του ΣΔΟΕ ρίχνει φως σε μια αδικαιολόγητη και ύποπτη κατάσταση με τις απαιτήσεις της Τρόικας να αφαιρεθούν οι αρμοδιότητες του ΣΔΟΕ και να μεταφερθούν στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κυρίου Δανή από την 31η Οκτωβρίου του 2013, οπότε και έγινε η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων η αγορά είναι ανέλεγκτη και η νέα υπηρεσία δεν μπορεί να καλύψει τόσο επιχειρησιακά όσο και χωροταξικά τους μέχρι τότε συστηματικούς ελέγχους του ΣΔΟΕ.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος συνεχίζει στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του να προσπαθεί για την συλλογή εσόδων αλλά αντιμετωπίζει συνέχεια προβλήματα που θα μπορούσαμε να μεταφράσουμε και ως «τρικλοποδιές». Ζητάει την επιστροφή των αρμοδιοτήτων της ΥΕΔΔΕ στον ΣΔΟΕ και παραθέτει μια σειρά από επιχειρήματα αλλά την ίδια ώρα το Κουαρτέτο φαίνεται ότι κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Μάλιστα πληροφορίες από έγκυρες πηγές καταλογίζουν στην κυρία Σαββαΐδου την επιχείρηση πίεσης προς το Κουαρτέτο ώστε στα προαπαιτούμενα να συμπεριληφθεί και η πλήρης κατάργηση του ΣΔΟΕ.

Ο μεγάλος πλούτος πληροφοριών που δεν μετατρέπεται σε έσοδα

Στην επιστολή του Γραμματέα του ΣΔΟΕ γίνεται αναφορά στις λίστες που έχει στη διάθεσή του το κράτος προκειμένου να χτυπήσει την φοροδιαφυγή (δες παραπάνω). Οι λίστες αυτές περιλαμβάνουν πάνω από ενάμιση εκατομμύριο ελεγχόμενα ΑΦΜ. Μάλιστα ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ο αριθμός των ΑΦΜ που φαίνεται να έχουν κάνει συναλλαγές με το εξωτερικό μεγαλύτερες των 300.000€ την τελευταία δεκαετία. Προφανώς ανάμεσα στα σχεδόν 1,4 εκατομμύρια ΑΦΜ περιλαμβάνονται και επιχειρήσεις και τα ποσά είναι απόλυτα δικαιολογημένα, ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις αιτιάσεις της Τρόικας οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι σηκώνουν το βάρος της «διάσωσης» της ελληνικής οικονομίας γιατί δεν υπάρχουν αρκετοί πλούσιοι να το αναλάβουν. Θα πρέπει λοιπόν να αναρωτηθούμε γιατί οι «Θεσμοί» ζήτησαν και πέτυχαν να αφαιρεθεί από την Συμφωνία η πρόβλεψη για φορολόγηση των εισοδημάτων άνω των 500.000€ με φόρο 8%.

Τι ζητάει το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος

Σύμφωνα με το εμπιστευτικό έγγραφο το ΣΔΟΕ ζητάει συγκεκριμένες πράξεις προκειμένου να μην χαθούν δισεκατομμύρια ευρώ από φόρους που θα έπρεπε να έχουν καταλογιστεί σε φυσικά και νομικά πρόσωπα. Μεταξύ αυτών διαβάζουμε ότι τα επόμενα βήματα θα έπρεπε να είναι:

 • Η ενοποίηση των δεδομένων (λίστες, έλεγχοι, εισαγγελικές παραγγελίες)
 • Απεικόνιση ανά έτος της συνολικής δηλωθείσας περιουσίας των φορολογούμενων
 • Θέσπιση υποχρέωσης των τραπεζών για άμεση ηλεκτρονική παροχή στοιχείων και δεδομένων
 • Δημιουργία ηλεκτρονικής εφαρμογής αξιολόγησης και αξιοποίησης των στοιχείων
 • Νομοθετικές ρυθμίσεις για την μη παραγραφή των υπό έλεγχο υποθέσεων και
 • Προσδιορισμός και θέσπιση διοικητικής και δικαστικής διαδικασίας

Σημειώστε ότι οι παραπάνω δράσεις αφορούν τον έλεγχο των γνωστών λιστών (Λαγκάρντ, Λουξεμβούργου, Λονδίνου κ.λπ.) και όχι τον έλεγχο των επιχειρήσεων για τις οποίες το ΣΔΟΕ έχει αμφισβητούμενο παρελθόν. Μιλάμε δηλαδή για τον έλεγχο των πλούσιων φοροφυγάδων που σύμφωνα με το έγγραφο ίσως να καταφέρουν και να τη γλιτώσουν στο τέλος του έτους εξαιτίας της ολιγωρίας (στην καλύτερη περίπτωση) υπηρεσιών του Δημοσίου και των απαιτήσεων των δανειστών.

Φαίνεται δηλαδή ότι οι πιστωτές της χώρας θέλουν όντως τα χρήματά τους, αλλά όχι να τα πάρουν από τους ολιγάρχες. Προτιμούν εσάς και εμάς.

ΠΗΓΗ – http://www.thepressproject.gr 

Υπερυπουργός και με ασυλία η Σαββαΐδου, βάση του τρίτου Μνημονίου…

savaidou

Διαβάζουμε στο The Press Project
Για την εξάλειψη των επικαλύψεων των αρμοδιοτήτων για τις φορολογικές και τελωνειακές υποχρεώσεις προτείνεται η αποκλειστική ανάθεση όλων των αρμοδιοτήτων που άπτονται φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων στην ΓΓΔΕ της Κατερίνας Σαββαΐδου. Για αυτό και αποκτάει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το χθεσινό αποκλειστικό ρεπορτάζ του TPP.
Μέτρα για την ενίσχυση της αυτονομίας της ΓΓΔΕ (αυτή που σύμφωνα με τον προηγούμενο κυβερνητικό εκπρόσωπο δημιουργούσε προβλήματα στην άσκηση μιας αριστερής πολιτικής). Με τις νέες διατάξεις ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων (λέγε με Σαββαΐδου) θα έχει την δυνατότητα να εκδίδει αποφάσεις για όλα τα ζητήματα ενώ μετατρέπονται σε αποφάσεις αναδρομικά όλες οι αποφάσεις που είχαν εκδοθεί κατ εξουσιοδότηση των υπουργών.
Αλλαγή: Η Κατερίνα Σαββαΐδου, για την οποία μπορείτε να διαβάσετε αρκετά στο TPP, μετατρέπεται σε υπερυπουργό με υπερδυνάμεις και ασυλία. Το ΣΔΟΕ και η ΥΕΕΔΕ καταργούνται και εντάσσονται στην ΓΓΔΕ.

ΑΠΟ – http://anemosantistasis.blogspot.gr

 

REBLOGGEDhttps://eadikigoroi.wordpress.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s