Κώστας Γαβράς: Πρέπει να αλλάξει η Ευρώπη

ΠΗΓΗhttp://tvxs.gr

KOSTAS GABRAS

Μόνον η Ευρώπη της Παιδείας και του Πολιτισμού μπορεί να είναι η απάντηση στη βία του φονταμεταλισμού και στην τρομοκρατία, διαμηνύει ο Κώστας Γαβράς.

Ο μεγάλος σκηνοθέτης, μιλώντας από το Παρίσι στον ΒΗΜΑ FM για τα τρομοκρατικά χτυπήματα του Σαββάτου τόνισε: «Πρέπει να αλλάξει η Ευρώπη. Δεν είναι εκεί που φανταζόμασταν, που ονειρευόμασταν όλοι μας, όταν άρχισε να γίνεται πριν πολλά χρόνια όλο αυτό. Ίσως αυτή είναι καλή ευκαιρία να αλλάξει. Το πρόβλημα της Ευρώπης καταλαβαίνετε και το βλέπει αυτόματα κανένας, είναι η πολιτική που κάνει πάνω στον κόσμο, πάνω στην κοινωνία, είναι αντικοινωνική η πολιτική, το μόνο πράγμα που τους ενδιαφέρει είναι η οικονομία. Νομίζω πρέπει να αλλάξει, να πάμε πιο βαθιά. Πρέπει να γίνει μια Ευρώπη παιδείας, μια Ευρώπη πολιτισμού και μια Ευρώπη πολύ πιο κοινωνική-ενωτική. Γιατί καταλαβαίνετε σήμερα ότι ο ρατσισμός είναι παντού στην Ευρώπη κι αυτός ωθεί πολλούς νέους να φθάσουν στα άκρα, όπως φθάνουν αυτοί οι νέοι που έκαναν εκείνο που έκαναν».

Ο Κώστας Γαβράς αναφέρθηκε και στην πολυπολιτισμικότητα της γαλλικής κοινωνίας επισημαίνοντας: «Το πιο θετικό απ’ όλα είναι, νομίζω, ότι για πρώτη φορά όλοι καταδικάζουν αυτό που έγινε και ιδίως ο αραβικός κόσμος. Στη Γαλλία έχουμε πάνω κάτω 5 εκατ., το 10% του πληθυσμού είναι Άραβες και όλοι αυτοί καταδικάζουν αυτό που έγινε, είναι η πρώτη φορά που έγινε αυτό το πράγμα. Είναι κάποια ενότητα της χώρας, που είναι νομίζω μοναδική όσον αφορά αυτό».

ΠΗΓΗhttp://tvxs.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s