Πρόκληση 7,7 εκατ. ευρώ: Ο Σπ. Φλογαΐτης ως αναπλ. ΥΠ.ΕΞ. αθωώνει τον εαυτό του για τα λεφτά που ζητούσε το υπουργείο από τη ΜΚΟ του

Του Δ. ΠΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Το ποσό των 7,7 εκατ. ευρώ αξίωσε το υπουργείο Εξωτερικών από τον καθηγητή Δημοσίου Δικαίου Σπύρο Φλογαϊτη, μόλις δύο ημέρες πριν από την αξιοποίησή του ως αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βασιλικής Θάνου!
Τα «Π» αποκαλύπτουν ότι η Υπηρεσία, Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου, κατόπιν εισήγησης δύο εταιρειών ορκωτών λογιστών, έκρινε «μη επιλέξιμες» τις δαπάνες της ΜΚΟ του κ. Φλογαΐτη Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου, ζητώντας του να επιστρέψει στο ελληνικό Δημόσιο 7.774.244 ευρώ, χρηματοδοτήσεις τις οποίες ελάμβανε επί 15 έτη, από το 2000 έως το 2014.
Όπως προκύπτει από την αναφορά του διευθυντή της ΥΔΑΣ, Ν. Βαμβουνάκη, προς τον υπηρεσιακό υπουργό Εξωτερικών, Π. Μολυβιάτη, πολιτικό προϊστάμενο του κ. Φλογαϊτη, με ημερομηνία 19/9/2015, στις εκθέσεις των ορκωτών που συντάχθηκαν τη διετία 2012-2014 προκύπτουν δαπάνες μη συναφείς με τα προβλεπόμενα, όπως α) ενοίκια συνεδριακών αιθουσών χωρίς δικαιολογητικά Πληρωμής β) αμοιβές εργαζομένων άσχετες με τα προγράμματα της ΜΚΟ, γ) αεροπορικά εισιτήρια άνευ τεκμηρίωσης, δ) πληρωμές παροχής υπηρεσιών οδηγού αυτοκινήτου δίχως αποδεικτικά στοιχεία και ε) παραστατικά για εκτυπωτικές εργασίες και συγγραφικές μελέτες με μεταγενέστερες της διάρκειας του προγράμματος ημερομηνίες.
Παρά, δε, το γεγονός ότι όλα αυτά ήταν γνωστά στην κυβέρνηση, αφού η ΜΚΟ Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου (ΕΚΔΔ) έχει εκκρεμότητες με τη Δικαιοσύνη από το 2012, ενώ τον περασμένο Μάιο διαβιβάστηκε στην Οικονομική Αστυνομία το σύνολο των προγραμμάτων που έλαβε, εν τούτοις ο κ. Φλογαΐτης ανέλαβε υπουργικά καθήκοντα. Δύο φορές κατά το παρελθόν, το 2007 και το 2009, ο καθηγητής της Νομικής Αθηνών είχε χρηματίσει υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, επιφορτισθείς με τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, έχοντας ξεκινήσει τη θητεία του σε κυβερνητικά πόστα τη δεκαετία του 1980, ως σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου. Το ΕΚΔΔ, διάδοχος φορέας του οποίου είναι από το 2009 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου (ΕΟΔΔ), ανελάμβανε την εκτέλεση διαφόρων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, κυρίως στα Βαλκάνια και τις παρευξείνιες χώρες, επιλέγοντας κατά περιόδους και εξωτικούς προορισμούς, όπως τα νησιά Φίτζι, το Τρινιντάντ, ο Μαυρίκιος και η Ταϊλάνδη, όπου οι συνεργαζόμενοι με τη ΜΚΟ παρέδιδαν μαθήματα… ευρωπαϊκής νομοθεσίας επί νομικών ζητημάτων.
ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ. Σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Βαμβουνάκη, επί συνόλου 26 προγραμμάτων της ΜΚΟ του κ. Φλογαϊτη τα 18 ευρίσκονται σε εκκρεμότητα, λόγω των προβλημάτων που παρουσιάζουν. Ο δε καθηγητής, με την ιδιότητα του διευθυντή της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, εκλήθη να παράσχει εξηγήσεις στην ΥΔΑΣ στις 16 Σεπτεμβρίου. Αντ’ αυτού, απέστειλε επιστολή, με τη μορφή ρηματικής διακοίνωσης, ζητώντας από το υπουργείο Εξωτερικών «να ξεκινήσει άμεσα συνομιλίες με αξιόπιστους συνομιλητές, ώστε οι όποιες εκκρεμότητες μεταξύ της ΥΔΑΣ και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου να διευθετηθούν οριστικά…».
Ζήτησε, δηλαδή, από τον εαυτό του, αφού εκείνος ήταν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, να βρει αξιόπιστο συνομιλητή στο υπουργείο για να… κλείσουν τις παλιές υποθέσεις τους. «Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου επωφελείται της ευκαιρίας για να παρουσιάσει στο υπουργείο Εξωτερικών τα αισθήματα της υψηλής εκτιμήσεώς του», κατέληγε στη διακοίνωση του ο κ. Φλογαϊτης, περιχαρής και για την «υψηλή εκτίμηση» που απέδιδε στον εαυτό του!
Πέραν τούτων, χαρακτήριζε παράνομη την αξίωση της ΥΔΑΣ για την επιστροφή των κονδυλίων, σε τέτοιο βαθμό «που προσβάλλει την αρχή της αμεροληψίας». Ο επικεφαλής της ΥΔΑΣ, κ. Βαμβουνάκης, επισημαίνει, ακόμα, ότι η εν λόγω ΜΚΟ «δεν έχει χρηματοδοτηθεί μόνον από το ΥΠ.ΕΞ., αλλά και από άλλα υπουργεία και φορείς, με σημαντικά κονδύλια, ενώ της έχει διατεθεί δωρεάν για 50 έτη νεοκλασικό κτίριο στην Πλάκα, συν 3 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση του, ποσό που είναι ουσιαστικά κατά 23% μεγαλύτερο, αφού ο οργανισμός απαλλάσσεται πλήρως φόρων και δασμών», θέτει, δε, ερωτήματα για την οικονομική διαφάνεια της ΕΚΔΔ/ΕΟΔΔ, αφού, «σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο, δεν προβλέπεται η δημοσιοποίηση των οικονομικών του απολογισμών», όπως και για τη συμμετοχή άλλων χωρών στις δραστηριότητες της ΜΚΟ, όπως υποστηρίζει ο κ. Φλογαϊτης.
Παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών, που τα τελευταία χρόνια, σε συνεργασία με την Αστυνομία, αναζητούν τα… ίχνη των χαμένων δισεκατομμυρίων προς τις οργανώσεις αυτές, αναφέρουν ότι η σύμβαση μεταξύ ΥΠ.ΕΞ. και Ευρωπαϊκού Κέντρου προέβλεπε την καταβολή του 75% της συνολικής χρηματοδότησης από την πλευρά της ΥΔΑΣ και του υπόλοιπου 25% από το ΕΚΔΔ «σε χρήμα ή σε είδος». Το ΕΚΔΔ πλήρωνε σε είδος.
Πώς; «Το ΕΚΔΔ δήλωνε ότι η μηνιαία αμοιβή του κ. Φλογαϊτη δεν ήταν 3.000 ευρώ, αλλά 4.000 ευρώ για το κάθε πρόγραμμα και ότι τα 1.000 ευρώ, δηλαδή το 25%, ό καθηγητής το παραχωρούσε αφιλοκερδώς στο πρόγραμμα, ώστε να δικαιολογεί το ΕΚΔΔ το 25% με το οποίο θα έπρεπε να συνεισφέρει. Ομοίως έπρατταν ο βοηθός του, η γραμματέας και ο λογιστής», τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Ορισμένα εκ των απαιτητών προς επιστροφή κονδύλια αφορούν την «καταπολέμηση διαφθοράς στον Λίβανο», την «επιμόρφωση νομικών για το κράτος δικαίου στο Σουδάν», την «προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στη Μολδαβία» και την «υποστήριξη της Αρμενίας σε θέματα εκλογικών διαδικασιών».
Πηγή: Εφημερίδα Παραπολιτικά

REBLOGGEDhttp://infognomonpolitics.blogspot.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s