Πυρ ομαδόν κατά της Ελλάδας – Μας απειλούν ανοιχτά για τη Σένγκεν

REBLOGGEDhttp://infognomonpolitics.blogspot.gr

PROSFYGIKO-3

Στόχος των εταίρων μας είναι να αναλάβει η Frontex τη φύλαξη των συνόρων μας – Η Ελλάδα έχει χρόνο μέχρι τη Σύνοδο της 17ης Δεκεμβρίου, επισήμανε ο Αβραμόπουλος – Ελεύθερη μετακίνηση μόνο αν διαφυλάξουμε τα σύνορα, προειδοποίησε ο Κατάινεν

Σφίγγουν τον κλοιό στην Αθήνα οι Ευρωπαίοι και συνεχίζουν την ασφυκτική πίεση για το προσφυγικό και τη Συνθήκη Σένγκεν.

Μετά τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων της ΕΕ και τις δηλώσεις του Φιλανδού Αντιπρέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γίρκι Κατάινεν και του Ολλανδού Επιτρόπου αρμόδιου για θέματα βελτίωσης της νομοθεσίας Φράνς Τίμμερμανς για την ανάγκη φύλαξης των ελληνικών συνόρων από τη Frontex, ήλθε η σειρά του Γκι Φερχόφσταντ.

Ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στην Ευρωβουλή καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να εξηγήσει ενώπιον του ευρωκοινοβουλίου, γιατί αρνείται την ανάπτυξη ευρωπαϊκών δυνάμεων ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής για την καλύτερη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της χώρας.

Σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος τονίζεται ότι «δεν μπορεί να υπάρχει ζώνη Σένγκεν της οποίας τα εξωτερικά σύνορα μοιάζουν με ελβετικό τυρί. Αν η Ελλάδα δεν μπορεί να διαχειριστεί τα σύνορά της θα πρέπει να δεχθεί την βοήθεια της Ευρώπης.»

Ο Φερχόφσταντ θεωρεί απαράδεκτη την δικαιολογία ότι η φρούρηση των ελληνικών συνόρων από άλλες χώρες μέλη της Ε.Ε. προσβάλει την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας και τονίζει ότι δεν μπορεί μια χώρα να είναι μέλος της συνθήκης Σένγκεν και την ίδια στιγμή να αρνείται να διαχειριστεί τα σύνορά της, σχολιάζοντας: «Αν συμβεί αυτό η ζώνη Σένγκεν θα συρρικνωθεί».

Παρέμβαση Αβραμόπουλου

Το βαρύ κλίμα που επικρατεί για τη χώρα μας μαρτυρά και η δραματική παρέμβαση του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων.

Ο Έλληνας Επίτροπος τόνισε ότι «η άμεση και πλήρης εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων σε πρόσφατα συμβούλια, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από όλα τα Κράτη Μέλη θα ενισχύσει την ασφάλεια των θαλάσσιων συνόρων αλλά και θα επαναφέρει τον έλεγχο στα βόρεια σύνορα, όπου μη ταυτοποιημένοι μετανάστες προσπαθούν να συνεχίσουν τη πορεία τους προς τα βόρεια».

Διευκρίνισε μάλιστα ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι ενήμερη για την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στη βάση των συμφωνηθέντων χρονοδιαγραμμάτων».

«Μέχρι τη Σύνοδο της 17ης Δεκεμβρίου η κατάσταση πρέπει να έχει βελτιωθεί σημαντικά τόσο στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της χώρας» ξεκαθάρισε, προσθέτοντας: «Eίμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα βάλει τέλος στις θεωρίες, είτε περί κατάρρευσης της ζώνης Σένκγεν, είτε περί εξόδου της χώρας από αυτή».

 

Μουζάλας: Άδικο το «blame game» κατά της Ελλάδας για τους πρόσφυγες

Επί του θέματος τοποθετήθηκε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, υπογραμμίζοντας ότι  «δεν συζητείται επίσημα, αλλά υπάρχει πίεση». «Υπάρχουν πολύ κοινά ψέματα για την Ελλάδα… Αυτό το παιχνίδι ευθυνών ενάντια στη χώρα μας είναι άδικο» πρόσθεσε ο υπουργός.

Διέψευσε, δε, ότι η Αθήνα αρνήθηκε αίτημα της ΕΕ να παραλάβει συσκευές, οι οποίες αναμεταδίδουν τα στοιχεία των προσφύγων που έχουν ταυτοποιηθεί στα υπόλοιπα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Παράλληλα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, διέψευσε και ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, προειδοποίησε την Ελλάδα για εκδίωξη από τη Σένγκεν, όπως είχαν δημοσιεύσει οι Financial Times.

Ωστόσο, αρκετοί είναι οι διπλωμάτες που επισημαίνουν πως το ενδεχόμενο αυτό συζητείται, αλλά ανεπίσημα.

«Εργαζόμαστε ώστε να διατηρήσουμε τη Σένγκεν και να την κάνουμε να λειτουργεί σωστά. Η στιγμή της αλήθειας θα έρθει τον Δεκέμβριο στο ευρωπαϊκό συμβούλιο» είπε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο, αναφερόμενος στη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες σε περίπου δύο εβδομάδες.

Το Reuters αναφέρει, μάλιστα, πως η Ελλάδα έχει επιτρέψει σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, εκ των οποίων πολλοί Σύροι πρόσφυγες, να ταξιδέψουν από τις τουρκικές ακτές στα νησιά της μέχρι τα βόρεια σύνορά της, προς τον προορισμό τους, που είναι η Γερμανία.

Σχετικά με το ρόλο της Τουρκίας, λοιπόν, ο υπουργός Μετανάστευσης τονίζει ότι, όσο η Τουρκία δεν καταστέλλει τα δίκτυα διακινητών που δρουν στις ακτές της, η Αθήνα δεν μπορεί να σταματήσει τις βάρκες που είναι γεμάτες πρόσφυγες από το να αποβιβαστούν στα ελληνικά νησιά. Όπως είπε, έχει πάρει μαζί του πρέσβεις της ΕΕ στη θάλασσα, για να δουν τις αφίξεις και τους ρώτησε τι πρέπει να κάνει η Αθήνα.

«Δεν τολμούν να μας ζητήσουν να τους πνίξουμε, αλλά, αν τους ωθήσεις πάλι πίσω στις πλαστικές βάρκες τους, στη μέση της θάλασσας, με 50-70 πρόσφυγες, μου ζητάτε να τους πνίξουμε» πρόσθεσε ο κ. Μουζάλας.

Παρά την ενόχληση της Ευρώπης, ωστόσο, Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε στο Reuters πως «η ελληνική πλευρά κινείται προς την απαραίτητη κατεύθυνση», επομένως η συζήτηση για την αποπομπή της χώρας από τη Σένγκεν αυτή την εβδομάδα -στο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών, την Παρασκευή- μπορεί να μην χρειαστεί.

Την ίδια στιγμή, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, παρότι αναγνωρίζουν πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και «παραλίγο να βγει από την ευρωζώνη», τονίζουν πως η Αθήνα θα μπορούσε να κάνει περισσότερα.

Από την άλλη, ο κ. Μουζάλας επισημαίνει πως η χώρα μας έχει δαπανήσει περίπου ένα δισ. ευρώ σε εκτός προϋπολογισμού κονδύλια, για να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική ροή και έλαβε μόλις 30 εκατ. ευρώ από την ευρωπαϊκή βοήθεια, εξαιτίας της γραφειοκρατίας και των δύο πλευρών.

Παράλληλα, καλωσόρισε τη βοήθεια της Frontex για την καταγραφή των προσφύγων, αλλά είπε πως, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, μόνο ελληνικές δυνάμεις μπορούν να περιπολούν στα σύνορα.

Καταλήγοντας, το δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός της Εσθονίας, Ταάβι Ρόιβας, δήλωσε ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να δείξουν κατανόηση στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι η πως η αναστολή συμμετοχής στη Σένγκεν δεν θα βοηθήσει.

Ο Τόιβας, μιλώντας στο Reuters, επισήμανε: «Σίγουρα υπάρχει πρόβλημα και ξέρω ότι πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να το λύσουμε. Αλλά το να χτίζουμε φράχτες μεταξύ μας δεν είναι μακροπρόθεσμη λύση».

Γεροβασίλη: Ουδέποτε έχει τεθεί ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν

«Αναληθή» χαρακτηρίζει η ελληνική κυβέρνηση τα δημοσιεύματα -με πιο πρόσφατο αυτό των Financial Times- που αναφέρονται σε σενάρια αποπομπής της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν, εξαιτίας της στάσης της στο προσφυγικό ζήτημα.

«Στο πλαίσιο της ΕΕ ουδέποτε έχει τεθεί ζήτημα εξόδου της Ελλάδος από τη Συνθήκη Σένγκεν. Ωστόσο, αναπαράγονται αναληθή δημοσιεύματα, τα οποία αναφέρονται σε αυτό, προσπαθώντας να επιρρίψουν ευθύνες στην Ελλάδα για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών» σχολίασε επί του ζητήματος η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.

Η ίδια τόνισε: «Η χώρα υλοποιεί, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις. Δηλαδή, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία κέντρων ταυτοποίησης -των λεγόμενων hot spots- την κατασκευή κέντρων φιλοξενίας, καθώς και την αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων. Το γεγονός αυτό αναγνωρίσθηκε σαφώς και κατά την πρόσφατη συνάντηση οκτώ κρατών-μελών της ΕΕΕ, στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας. Παράλληλα, η Ελλάδα αναμένει την από πλευράς των Ευρωπαίων εταίρων εκπλήρωση και των δικών τους δεσμεύσεων».

«Δυστυχώς, υπάρχουν ευρωπαϊκοί κύκλοι που επιμένουν να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και να πιστεύουν ότι το μέλλον της Ευρώπης μπορεί να χτιστεί με φοβικά αντανακλαστικά, φράχτες και αποκλεισμούς. Οι ίδιοι κύκλοι αναπαράγουν τις τελευταίες μέρες το εχθρικό κλίμα προς την Ελλάδα με την απαράδεκτη απειλή περί εξόδου από τη Συνθήκη Σένγκεν. Και δυστυχώς, κάποιοι στην Ελλάδα υιοθετούν άκριτα αυτές τις προσεγγίσεις» κατέληξε η κυρία Γεροβασίλη.

Πρώτο Θέμα

REBLOGGEDhttp://infognomonpolitics.blogspot.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s