Άρση capital controls για συναλλαγές στο χρηματιστήριο – Σχόλιο του δικτύου μας

ΑΠΟhttp://mignatiou.com

XRHMATISTHRIO

Την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, μέσω υπουργικής απόφασης, προανήγγειλε στη διάρκεια συνάντησής του με εκπροσώπους του Τύπου, ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαρ.Γκότσης.

Όπως επεσήμανε,η σχετική υπουργική απόφαση έχει υπογραφεί, είναι πιθανόν ακόμα και εντός της ημέρας να πάρει ΦΕΚ, οπότε και να τεθεί σε ισχύ.

Ειδικότερα,στην άρση των περιορισμών στις χρηματιστηριακές συναλλαγές που είχαν επιβληθεί τον περασμένο Ιούλιο προχωρά το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του νέου προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Χρ. Γκότση.

Μετά την άρση των περιορισμών και οι Έλληνες επενδυτές θα έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε αγορές μετοχών, χρησιμοποιώντας και το λεγόμενο «παλαιό χρήμα», ενώ κατά τους τελευταίους έξι μήνες μπορούσαν να αγοράσουν μετοχές μόνο με «νέο χρήμα».

Όπως εκτίμησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς εντός του δευτέρου εξαμήνου του 2016 θα υπάρξει πλήρης άρση των κεφαλαιακών ελέγχων για την ελληνική οικονομία.

Ο κ. Χ. Γκότσης επεσήμανε ότι σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών θα δοθούν κίνητρα για την εισαγωγή νέων εταιρειών στη χρηματιστηριακή αγορά στηρίζοντας την πραγματική οικονομία, ενώ τόνισε ότι στα σχέδια της νέας διοίκησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι η δημιουργία αγοράς εταιρικών ομολόγων.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δήλωσε ότι θα δοθεί παράταση της απαγόρευσης short selling στις τραπεζικές μετοχές τουλάχιστον έως τις 20 Δεκεμβρίου.

Αθηναϊκό Πρακτορείο, Αθήνα

ΑΠΟhttp://mignatiou.com

 

diktiodelta_delta_fws2_agalma_black_ikonidio_site_mikro_copyrightΚατά την άποψή μας, χρήζει ελέγχου η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. για κεφαλαιακούς περιορισμούς στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, που ουσιαστικά αφορούσαν μόνο στους Έλληνες πολίτες και στις ελληνικές επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με το χρονικό σημείο άρσης αυτών των περιορισμών, αφού δηλαδή ολοκληρώθηκε με τον τρόπο που ολοκληρώθηκε η πρόσφατη νέα ανακεφαλαιοποίηση των «ελληνικών» τραπεζών. Τα αποτελέσματα αυτής της ανακεφαλαιοποίησης είναι πλέον ολοφάνερα και άκρως καταστροφικά για τους Έλληνες επενδυτές και για το ελληνικό δημόσιο. Η ζημία είναι αντίστοιχη με αυτή του PSI. Σ’αυτά τα πλαίσια πρέπει να ερμηνευθεί επικοινωνιακά η ενέργεια του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, να ζητήσει πλήρη δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων για τις τράπεζες  (από την διαχείριση των τελευταίων ετών έως τις αλλεπάλληλες διασώσεις τους και την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση), επιχειρώντας να διασκεδάσει τον δυσμενέστατο αντίκτυπο της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης, της οποίας την πλήρη ευθύνη έχει η σημερινή κυβέρνηση. Μέλλει δε να διαπιστωθεί, εάν το αίτημα του κου Δραγασάκη ήταν απλώς επικοινωνιακό ή εάν θα υλοποιηθεί. Θα επανέλθουμε με νέο άρθρο μας.

ΔΙΚΤΥΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ & ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s