Σε Fraport – Κοπελούζο τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια παρά τις αντιδράσεις – Ολοκληρώνεται το ξεπούλημα – Υποκριτικές δηλώσεις Σπίρτζη

ΑΠΟhttp://ysterografa.gr

Σπίρτζης: Διαφωνώ με την παραχώρηση των αεροδρομίων, αλλά…

SPIRTZHS

Ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στον Real FM εξέφρασε τη διαφωνία του για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, αν και υπέγραψε τη σχετική σύμβαση.
«Δεν ήταν καθόλου εύκολο που υπέγραψα για την αποκρατικοποίηση των αεροδρομίων και το έχω δηλώσει. Συνεχίζω και διαφωνώ με τον τρόπο που έγινε η παραχώρηση των 14 αεροδρομίων. Είναι όμως μέσα στις δεσμεύσεις που έχει η χώρα», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι: «Κατορθώσαμε το τελευταίο διάστημα και διορθώσαμε πάρα πολλά από αυτά που υπήρχαν στις έτοιμες συμβάσεις που βρήκαμε. Κλείσαμε θέματα που έχουν να κάνουν με τους εργαζόμενους».
«Προχωρήσαμε με πολύ πόνο στην υπογραφή της σύμβασης» είπε ακόμα και πρόσθεσε ότι βρήκαν «όρους που έπρεπε να διορθωθούν».

ΑΠΟhttp://ysterografa.gr

Σφοδρή αντιπαράθεση Σπίρτζη – Χατζηδάκη: ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σπίρτζης: Υπογράφουμε με πόνο ψυχής αυτά που εσείς με χαρά δώσατε (video)

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ 13ο λεπτό

ΠΗΓΗhttp://tvxs.gr

Σε Fraport – Κοπελούζο τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια παρά τις αντιδράσεις

AERODROMIO

Παρά τις ισχυρές αντιδράσεις, η κυβέρνηση προχώρησε στην παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

Οι υπογραφές μεταξύ του ταμείου αποκρατικοποιήσεων ΤΑΙΠΕΔ και της κοινοπραξίας Fraport «έπεσαν» σήμερα, Δευτέρα.

Η μεταβίβαση από το ΤΑΙΠΕΔ -που σηματοδοτεί και τηνπρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση που υπογράφεται– αναμένεται το φθινόπωρο του 2016, οπότε και θα γίνει η ανάληψη της λειτουργίας με το τίμημα της προκαταβολής να αγγίζει το 1.234 δισ. ευρώ.

Οι συμβάσεις παραχώρησης αφορούν στη λειτουργία, διαχείριση, ανάπτυξη και τη συντήρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της Ελλάδας για 40 χρόνια (συν δέκα χρόνια παράταση).

Στην κοινοπραξία Fraport- Κοπελούζου

Η κοινοπραξία FRAPORT AG-SLENTEL Ltd ανακηρύχτηκε στις 25 Νοεμβρίου 2014 προτιμητέος επενδυτής και για τα περιφερειακά αεροδρόμια, στο πλαίσιο του διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού που διενήργησε το ΤΑΙΠΕΔ, με προσφορά που ανήλθε σε 1.234 δισ. ευρώ εφάπαξ τίμημα και 22,9 εκατ. ευρώ ετήσιο εγγυημένο καταβλητέο μίσθωμα, αναπροσαρμοζόμενο ετησίως με τον πληθωρισμό, καθώς και κυμαινόμενη μεταβλητή αμοιβή που υπολογίζεται κατά έτος 28,6% των Κερδών προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων των αεροδρομίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗΑυτό είναι το αληθινό πρόσωπο της Fraport που πήρε τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια

Συνολικά το ύψος των παραπάνω εσόδων θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ.

Συνολικά, τα 14 ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια εξυπηρέτησαν το 2014 περίπου 22 εκατομμύρια επιβάτες και αναμένεται να ξεπεράσουν τα 23 εκατομμύρια σε επιβάτες για το 2015. Ειδικότερα, το διεθνές επιβατικό κοινό αποτελεί το 77% της συνολικής κίνησης στα 14 αυτά αεροδρόμια.

Ποια είναι τα 14 αεροδρόμια

Τα 14 αεροδρόμια είναι της Θεσσαλονίκης, της Κέρκυρας, των Χανίων, της Κεφαλονιάς, της Ζακύνθου, του Ακτίου, της Καβάλας, της Ρόδου, της Κω, της Σάμου, της Μυτιλήνης, της Μυκόνου, της Σαντορίνης και της Σκιάθου.

Ηλεκτρονικό δημοψήφισμα

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αίτηση ακύρωσης των αποφάσεων που αφορούν τη σύμβαση παραχώρησης, αναβάθμισης, συντήρησης, διαχείρισης και λειτουργίας περιφερειακών αεροδρομίων.

Η Περιφέρεια διεξάγει ηλεκτρονικό δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων στα Ιόνια Νησιά.

ΠΗΓΗhttp://tvxs.gr

 

Η συνέντευξη Σπίρτζη στη δημοσιογράφο Κάτια Μακρή στον RealFm. Τί λέει για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια (Δεκέμβριος 2015)

ΠΗΓΗhttp://www.yme.gr

Κ. Μακρή: Πάμε σε ένα άλλο θέμα το οποίο είναι δική σας αρμοδιότητας, θα υπογραφούν σήμερα οι συμβάσεις για την παραχώρηση των 14 αεροδρομίων;
Χ. Σπίρτζης: Υπογράφτηκαν οι συμβάσεις για τις παραχωρήσεις. Πάντως τα γνωστά, τα φοβερά, έγκυρα έντυπα που είναι αντιμνημονιακά , ας μην τα αναφέρω τώρα, είπαν ότι απέδρασα για να μην υπογράψω τις συμβάσεις των αεροδρομίων. Κ. Μακρή, εμείς όταν λέμε κάτι και δεσμευόμαστε για κάτι, ισχύει προς όλες τις κατευθύνσεις.
Κ. Μακρή: Εγώ σας ρωτώ γιατί οι υπογραφές ήταν να πέσουν σήμερα. Έπεσαν λοιπόν οι υπογραφές.
Χ. Σπίρτζης: Έπεσαν οι υπογραφές αλλά θέλω να κάνω ένα σχόλιο. Ξέρετε είναι πολύ δύσκολο να συνωμοτήσεις πέντε μήνες πριν με όλους τους υπουργούς Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης, του Επιτρόπους και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να μην υπογράψεις την σύμβαση που κανόνισε το ΤΑΙΠΕΔ πριν τρείς μέρες. Άρα να φροντίσουν τα πολύ έγκυρα μέσα που έλεγαν ότι δραπέτευσα, να παίρνουν έγκυρες πληροφορίες και όχι από εκεί που τις παίρνουν.
Κ. Μακρή: Για εσάς δεν ήταν πολύ εύκολο φυσικά να υπογράψετε;
Χ. Σπίρτζης: όχι δεν ήταν καθόλου εύκολο και το έχω δηλώσει και ισχύει αυτό που έχω δηλώσει
Κ. Μακρή: Να εξηγήσουμε στους ακροατές μας ακριβώς και σε αυτήν εδώ την εκπομπή το είχατε πει ότι διαφωνούσατε με την παραχώρηση των 14 αεροδρομίων
Χ. Σπίρτζης: Και συνεχίζω και διαφωνώ με τον τρόπο που έγινε η παραχώρηση των 14 αεροδρομίων. Είναι όμως μέσα στις δεσμεύσεις που έχει η χώρα. Κατορθώσαμε το τελευταίο διάστημα και διορθώσαμε πάρα πολλά από αυτά που υπήρχαν, τις έτοιμες συμβάσεις που βρήκαμε. Οχι όλα, αλλά κάποια πολύ σημαντικά που πιθανόν να έφερναν τα χρήματα που θα πάρει η χώρα, το 1 δις  250 εκατομμύρια, να έπαιρνε πολύ λιγότερα μέσω των συμβάσεων που βρήκαμε. Διορθώθηκαν αυτά τα πράγματα. Κλείσαμε θέματα που είχαν να κάνουν με τους εργαζόμενους που εργάζονται στα αεροδρόμια και επομένως προχωρήσαμε στην υπογραφή της σύμβασης. Όχι με πολύ βαριά καρδιά αλλά με πολύ πόνο.
Κ. Μακρή: Καταλαβαίνω σωστά ότι μου αφήσατε ένα υπαινιγμό για το ΤΑΙΠΕΔ, για τις συμβάσεις που έφερε το ΤΑΙΠΕΔ μέσα σε τρεις μέρες;
Χ. Σπίρτζης: Πολύ καλά καταλαβαίνετε
Κ. Μακρή: Γιατί τι ήταν οι συμβάσεις; Ήταν προβληματικές; Ήταν υπέρ των επενδυτών;
Χ. Σπίρτζης: Βρήκαμε όταν πήρε η ΥΠΑ τις συμβάσεις, βρήκαμε μέσα κάποιους όρους που έπρεπε να διορθωθούν και κατά τη γνώμη μου έπρεπε να διορθωθούν όχι όλοι, γιατί ξέρετε όταν έχεις μια διαμορφωμένη κατάσταση, όταν στην συμφωνία από την πλευρά των δανειστών έχει μπει ότι ο συγκεκριμένος διαγωνισμός θα συνεχιστεί  όπως είναι και με τα σχήματα τα οποία έχουν δώσει προσφορά, ε δεν έχεις και πολλά περιθώρια ξέρετε. Επομένως αυτά να τα αναλογιστούν, επειδή άκουσα και στον δικό σας σταθμό νωρίτερα εκπροσώπους της Νέας Δημοκρατίας, που έκαναν κριτική για το τι λέγαμε για τα αεροδρόμια, συνεχίζουμε και το λέμε.
Κ. Μακρή: Συνεχίζετε και το λέτε αλλά τα αεροδρόμια τα δώσατε.
Χ. Σπίρτζης: Δεν τα δώσαμε εμείς κ. Μακρή. Τα έδωσαν όσοι έκαναν αυτό τον διαγωνισμό, όσοι έβαλαν του συγκεκριμένους όρους…
Κ. Μακρή: κ. Υπουργέ μου, εσείς λέγατε ότι θα αλλάξετε τον διαγωνισμό και τη σύμβαση και ότι δεν θα τα δώσετε, ο δε Περιφερειάρχης ο οποίος είναι και ΣΥΡΙΖΑ  των Ιονίων Νήσων κάνει δημοψήφισμα για τα αεροδρόμια.
Χ. Σπίρτζης: Ο κ. Περιφερειάρχης που κάνει δημοψήφισμα κάνει πάρα πολύ καλά. Εγώ στη θέση του, θα έκανα χειρότερα. Εγώ λοιπόν λέω το εξής: ότι εμείς κάναμε εκλογές με τη συμφωνία σε γνώση του ελληνικού λαού και η συμφωνία που ήταν σε γνώση του ελληνικού λαού για τα αεροδρόμια, έλεγε συνέχιση του διαγωνισμού με τους ίδιους αναδόχους και τους όρους που έγινε ο διαγωνισμός…
Κ. Μακρή: Δεν πήγε ο άλλος να ψηφίσει στις εκλογές λέγοντας αν  θα πουλήσει τα αεροδρόμια με αυτούς τους όρους, έτσι δεν είναι; και εσείς του λέγατε ότι θα αλλάξετε τους όρους επί τα βελτίω.
Χ. Σπίρτζης: Βεβαίως και τους αλλάξαμε επί τα βελτίω. Σοβαρά μιλάτε; Θα σας πω ένα από τα θέματα που διευκρινίστηκαν, ότι τα αεροδρόμια δε θα παραδοθούν με πιστοποίηση, επειδή έγραψε και μια πολύ έγκυρη εφημερίδα την Κυριακή κάποιες ακόμα ανακρίβειες. Τα αεροδρόμια είχε προβλεφθεί να παραδοθούν πιστοποιημένα και τα έργα που έπρεπε να γίνουν, θα τα πλήρωνε το Ελληνικό Δημόσιο. Αυτό λοιπόν το πώς θα γινότανε η πιστοποίηση που δεν ήταν διευκρινισμένο θέμα, ήταν πάρα πολύ σημαντικό γιατί αν η πιστοποίηση γίνει σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, το Ελληνικό Δημόσιο θα έδινε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ  για να δώσει τα αεροδρόμια, δεν ισχύει. Θα είναι πιστοποιημένα τα αεροδρόμια σύμφωνα με τους κανονισμούς που έχει η ΥΠΑ και όπως είναι σήμερα τα αεροδρόμια.
Κ. Μακρή: Μάλιστα άρα δεν αναλαμβάνει το κόστος το κράτος εννοείτε;
Χ. Σπίρτζης: Βεβαίως αν αυτά τα θεωρείτε αμελητέα στους όρους της σύμβασης που άλλαξαν και έτσι τα βρήκαμε από τους προκατόχους μας, δεν είναι αμελητέα.
Κ. Μακρή: Όχι δεν είναι αμελητέα. Να σας ευχαριστήσω πολύ. Ευχαριστώ πολύ τον υπουργό Υποδομών , Μεταφορών και Δικτύων καλό σας μεσημέρι.
Χ. Σπίρτζης: Καλό μεσημέρι

ΠΗΓΗhttp://www.yme.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι έλεγαν Τσίπρας, Σταθάκης, Σκουρλέτης για τα αεροδρόμια πριν από την… παραχώρηση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s