Και δικαστής ο Τρύφων. Ερμηνεύει απόφαση ΣτΕ και ζητά πληρωμή του ΕΝΦΙΑ – Σχόλιο του Δικτύου μας

ΑΠΟhttp://mignatiou.com

ALEXIADHS-2

Το υπουργείο Οικονομικών δεν πρόκειται να αλλάξει τον σχεδιασμό του για τις αντικειμενικές αξίες από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ ο ΕΝΦΙΑ του 2015 θα πρέπει να καταβληθεί κανονικά, διαμήνυσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ο Τρύφων Αλεξιάδης είπε ότι: “δεν είναι κάτι που πρέπει να απαντήσουμε σήμερα ή αύριο”. Διευκρίνισε δε, ότι στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι μέσα στο 2016 να τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο σύστημα εμπορικών τιμών στα ακίνητα, επί των οποίων θα υπολογισθεί και ο ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους. Ο υπουργός εξήγησε πάντως ότι το ΥΠΟΙΚ θα είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του σε ότι αφορά την τήρηση των δικαστικών αποφάσεων.

Ειδικότερα σε ότι αφορά τον ΕΝΦΙΑ του 2015, ο Τρύφων Αλεξιάδης είπε ότι θα πρέπει να πληρωθεί κανονικά και ότι η πρώτη εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η απόφαση του ΣτΕ δεν επηρεάζει τον φόρο. Μάλιστα απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση για τη δόση του ΕΝΦΙΑ που λήγει στις 31.12.2015

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του ανέφερε επίσης, ότι δεν αποδίδει στα δημόσια έσοδα η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά λόγω και των στρεβλώσεων που υπάρχουν στο σύστημα.

Αθηναϊκό Πρακτορείο, Αθήνα

ΑΠΟhttp://mignatiou.com

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ

diktiodelta_delta_fws2_agalma_black_ikonidio_site_mikro_copyrightΟι ισχυρισμοί του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδη, σε σχέση με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ και τον ΕΝ.ΦΙ.Α. του 2015, είναι απαράδεκτοι, καθότι δημοσίως εμφανίζεται να υποβαθμίζει το διατακτικό της απόφασης του ΣτΕ, να υπαινίσσεται καθυστέρηση ως προς την εφαρμογή της (“δεν είναι κάτι που πρέπει να απαντήσουμε σήμερα ή αύριο”) και να προτάσσει την εφαρμογή του αντισυνταγματικού τρίτου μνημονίου. Επισημαίνουμε, ότι η παραβίαση απόφασης του ΣτΕ συνεπάγεται αστικές, ποινικές και διοικητικές ευθύνες για όσους την παραβιάζουν. Αυτές οι ευθύνες θα αναζητηθούν, εάν υπάρξει και νέα παραβίαση – μη συμμόρφωση – με απόφαση του ΣτΕ ή με οποιαδήποτε αμετάκλητη απόφαση δικαστηρίου. Ως προς δε τη δήλωσή του, ότι θα καταργήσει τις αντικειμενικές αξίες, επισημαίνουμε, ότι το σύστημα των αντικειμενικών αξιών υπήρξε το μόνο αξιόπιστο σύστημα για τη φορολόγηση των ακινήτων. Αλλά από το 2007 και μέχρι σήμερα, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, όπως και της σημερινής, έχει παραβιασθεί η νομοθετική υποχρέωση του κράτους για ανά διετία αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, ώστε να ταυτίζονται ή έστω να προσεγγίζουν τις εμπορικές αξίες. Τυχόν επίσης σκέψεις του ΥΠ.ΟΙΚ. και της κυβέρνησης για αύξηση των φορολογικών συντελεστών, προκειμένου να αντισταθμίσει η κυβέρνηση τη μείωση των εσόδων από τη φορολογία ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), λόγω της μελλοντικής αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών προς τα κάτω θα πρέπει να παραμείνουν σκέψεις, διότι η υλοποίησή τους θα παραβιάσει έμμεσα άλλη απόφαση του ΣτΕ (1972/2012), αλλά και άμεσα το νομικά δεσμευτικό δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, με το οποίο απορρίφτηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων το προτεινόμενο από τους δανειστές σχέδιο, το οποίο προέβλεπε μεν την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, αλλά και αύξηση των συντελεστών, προκειμένου να εισπραχθεί το ίδιο ποσό (δείτε εδώ)! Η παραβίαση του νομικά δεσμευτικού δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015, το οποίο μόνο με νέο δημοψήφισμα μπορεί να ανατραπεί, συνεπάγεται επίσης αστικές, ποινικές και διοικητικές ευθύνες για όσους το παραβιάζουν (δείτε εδώ). Σύντομα θα ακολουθήσει ενημερωτικό άρθρο για όλα αυτά τα ζητήματα.

ΔΙΚΤΥΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ & ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s