Στο αρχείο οι καταγγελίες Πανούση: Δεν υπήρχαν επαρκείς ενδείξεις

ΠΗΓΗhttp://tvxs.gr

ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΝΟΥΣΗ

PANOYSHS-2

Οι καταγγελίες του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούση, πως δέχθηκε απειλές κατά της ζωής αλλά και ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συνδέονται με μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης που βρίσκονται στις φυλακές Κορυδαλλού, μπήκαν στο αρχείο.

Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Δασούλας, ο οποίος διενήργησε την έρευνα και πήρε κατάθεση από τον πρώην υπουργό, έθεσε την υπόθεση στο αρχείο, καθώς δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις για τη διάπραξη των καταγγελλόμενων αδικημάτων. Ο κ. Δασούλας συνεχίζει την έρευνα για την μηνυτήρια αναφορά που είχαν καταθέσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Παρασκευόπουλος και ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Τόσκας σχετικά με τη διαρροή διαλόγων από καταγραφές της ΕΥΠ.

Παράλληλα, ο κ. Δασούλας παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου ως προς το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε κατάληψη δημόσιου κτηρίου το 2009, για όσους δηλαδή παρακίνησαν τους καταληψίες με δημόσιες τοποθετήσεις τους ή με άλλους τρόπους. Το αδίκημα της κατάληψης ή συμμετοχής σε κατάληψη δημόσιου κτιρίου αφορά τα 50 περίπου άτομα (και τους ηθικούς αυτουργούς), τα οποία στις 18 Φεβρουαρίου 2009 εισέβαλαν σε αίθουσα του κτιρίου «Κωστής Παλαμάς» (κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών) και επιτέθηκαν εναντίον του κ. Πανούση και τον προπηλάκισαν. Ο κ. Πανούσης ήταν ομιλητής στην εν λόγω εκδήλωση και είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» όπου μετά τις πρώτες βοήθειες που του παρασχέθηκαν και τις ιατρικές εξετάσεις στις οποίες υπεβλήθη, έλαβε εξιτήριο.

Καμιά σχέση με τρομοκρατία ο Πάνος Λάμπρου

Στο εισαγγελικό πόρισμα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αναφέρεται πως ο Γιάννης Πανούσης «ουδέποτε υπονόησε πως ο Πάνος Λάμπρου, στενός συνεργάτης του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, είχε σχέσεις με την τρομοκρατία».Σημειώνεται πως ο Πάνος Λάμπρου είχε στοχοποιηθεί από μέσα ενημέρωσης, τηλεοπτικά και διαδικτυακά, ως το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που σχετίζεται με την τρομοκρατία.

Όπως προέκυψε και από την έρευνα του εισαγγελέα,στον Πάνο Λάμπρου είχαν ανατεθεί καθήκοντα για κατευνασμό των εντάσεων μέσα στις φυλακές και έτσι προσέγγιζε και συζητούσε με κρατουμένους.Μάλιστα από μέσα ενημέρωσης είχαν «διαρρεύσει» και συνομιλίες του Πάνου Λάμπρου με κρατούμενους την περίοδο, που φυλακισμένα μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς αλλά και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων βρίσκονταν σε πολυήμερη απεργία πείνας για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’, των αντιτρομοκρατικών νόμων και την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού.

Σύμφωνα με μαρτυρικές καταθέσεις, στο πλαίσιο της έρευνας από τις εισαγγελικές αρχές, ο κ. Λάμπρου θεωρείται πως είχε επιτυχή θητεία στο ρόλο αυτό. Σύμφωνα πάντα με το πόρισμα, οι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια νόμιμων συνακροάσεων που έκαναν στις φυλακές, ενημέρωναν κατά διαστήματα τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και μέσω σημειωμάτων τους έστελναν πληροφορίες για τις απεργίες πείνας, για τον τρόπο προβολής τους στα ΜΜΕ και άλλες δράσεις τους.

Παράλληλα, σε νόμιμες συνακροάσεις καταγράφεται έντονο αίτημα των κρατουμένων προς τον κ. Λάμπρου για την αντικατάσταση του κ. Πανούση, ενώ τον Μάρτιο του 2015 καταγράφεται ότι «αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει αλλαγές θα είναι χειρότερος από τους άλλους». Αναφερόμενοι στην ΕΛΑΣ, οι κρατούμενοι έλεγαν ότι «ο πόνος θα απαντηθεί με πόνο»,

Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Δασούλας σημειώνει στο πόρισμά του, ότι δεν προέκυψε από την έρευνα ότι απείλησαν πολιτικά πρόσωπα τον κ. Πανούση μέσω εγκλείστων στις φυλακές. Η πρώτη απειλή προκύπτει τον Απρίλη του 2015, όταν δυο κρατούμενοι συζητούν μεταξύ τους και να λένε τι θα έκαναν αν δεν ήταν στη φυλακή. Στο διάλογο αυτό καταφέρονται όχι μόνο σε βάρος του κ. Πανούση αλλά και σε βάρος υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και δικαστών.

Ακόμη, ο κ. Δασούλας αναφέρει ότι μετά την ψήφιση του νόμου για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας και την αποσυμφόρηση των φυλακών, και βλέποντας ότι διαψεύστηκαν οι προσδοκίες τους από το κυβερνών κόμμα, οι κρατούμενοι άρχισαν να στρέφονται τόσο κατά του υπουργού Δικαιοσύνης όσο και του κ. Λάμπρου. Επίσης, αναφέρεται ότι από τον Απρίλιο του 2015 μέχρι τα τέλη Μαΐου του ίδιου έτους μόνο μια φορά ακούγεται το όνομα του κ. Πανούση, ενώ από τον Φεβρουάριο του 2015 έως Μάιο 2015 δεν προκύπτει ότι στο πλαίσιο των συζητήσεων του κ. Λάμπρου με του κρατουμένους υπήρξαν συγκεκριμένες απειλές σε βάρος του κ. Πανούση.

Ειδική αναφορά γίνεται για την έφοδο της Αστυνομίας στα κελιά κρατουμένων (μεταξύ αυτών και των μελών των Πυρήνων της Φωτιάς) τον Αύγουστο του 2015, όπου οι κρατούμενοι νόμιζαν εσφαλμένα ότι η έρευνα έγινε κατ΄ εντολή του κ. Πανούση (τον αποκαλούσαν «υπερυπουργό»).

ΠΗΓΗhttp://tvxs.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s