Πτώχευσε (και) ο δήμος Γόρτυνας στην Κρήτη. Σχόλιο του δικτύου μας

ΠΗΓΗhttp://tvxs.gr

DHMOS GORTYNAS

Επίσημα σε καθεστώς πτώχευσης βρίσκεται ο δήμος Γόρτυνας νομού Ηρακλείου, καθώς αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις του.

Με ΦΕΚ που υπογράφει ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Μπαλάφας, ο εν λόγω δήμος εντάσσεται σε πρόγραμμα εξυγίανσης, βάσει του N. 4270/2015.

Η απόφαση ήταν αναμενόμενη, καθώς εδώ και αρκετούς μήνες ο Δήμος παρουσίαζε αδυναμία σύνταξης ισοσκελισμένου ισολογισμού. Πριν από περίπου ένα μήνα, στο ίδιο καθεστώς εντάχθηκε η Σαλαμίνα, που είναι ο πρώτος Δήμος που τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο και επιτήρηση.

Ο καλλικρατικός δήμος Γόρτυνας βρίσκεται στα νότια του νομού Ηρακλείου, αποτελείται από τις δημοτικές ενότητες Κόφινα, Αγίας Βαρβάρας, Γόρτυνας και Ρούβα και με βάση την απογραφή του 2011 έχει πληθυσμό 19.148 κατοίκους.

Τί προβλέπει το πρόγραμμα εξυγίανσης 

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η υπαγωγή σε πρόγραμμα εξυγίανσης προβλέπει την υποχρέωση εφαρμογής σειράς παρεμβάσεων, όπως μέτρα είσπραξης των οφειλών προς τους ΟΤΑ, αναστολή προσλήψεων, επιβολή υποχρεωτικών μετατάξεων προσωπικού, αύξηση των ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές, αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας σε ποσοστό μέχρι και 3‰, αύξηση του συντελεστή επιβολής του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων και παρεπιδημούντων από 0,5% μέχρι και 2% και περιορισμός των δαπανών μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές απολύτως ανελαστικές δαπάνες.

ΠΗΓΗhttp://tvxs.gr

diktiodelta_delta_fws2_agalma_black_ikonidio_site_mikro_copyrightΗ διαφθορά και η κακοδιαχείριση στους Δήμους, σε συνδυασμό με τη μόνιμη ατιμωρησία των υπευθύνων, την οικονομική κρίση και την πολιτική των μνημονίων, οδηγούν σταδιακά τους δήμους σε πτώχευση. Αντί, όμως, να αυστηροποιηθεί η νομοθεσία, τόσο ως προς του ελεγκτικούς μηχανισμούς των διαδικασίων στους δήμους (προληπτικούς και κατασταλτικούς), αλλά και ως προς την τιμωρία των υπαιτίων, έχει εισαχθεί νομοθεσία, με την οποία το «μάρμαρο» το πληρώνει και πάλι ο πολίτης – δημότης. Πρέπει, επιτέλους να παταχθεί η κακοδιαχείριση των χρημάτων των δημοτών και η διαφθορά στους δήμους. Οι δε νέοι δήμαρχοι οφείλουν να παραλαμβάνουν από τους προκατόχους τους πάντοτε με την επιφύλαξη του οικονομικού ελέγχου, ώστε να αναζητείται η τυχόν προκληθείσα ζημία στο Δήμο. Οφείλουν δε να προβαίνουν άμεσα σ’αυτόν τον έλεγχο.  Δυστυχώς, ο οικονομικός έλεγχος από τους νέους δημάρχους συνήθως δεν γίνεται, διότι, ενδεχομένως, οι επόμενοι επιθυμούν να συνεχίσουν την πεπατημένη των προκατόχων τους. Οι δε πολίτες – δημότες αποφεύγουν να ελέγξουν τη δημοτική αρχή. Στις περισσότερες μάλιστα των περιπτώσεων επιβραβεύουν, δια της ψήφου τους, όσους ζημιώνουν τα οικονομικά του Δήμου, αρκούμενοι σ’ένα προσωπικό ρουσφέτι ή ακόμη και σε υπόσχεση για μία προσωπική εξυπηρέτηση. Ως πολίτες και ως κοινωνία πληρώνουμε τα λάθη μας και τη νοσηρή νοοτροπία μας. Καλούμαστε λοιπόν να αλλάξουμε νοοτροπία, διεκδικώντας εφαρμογή της συνταγματικής νομιμότητας και ελέγχοντας διαρκώς τους δημοτικούς άρχοντες.

ΔΙΚΤΥΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ & ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s