Στον εισαγγελέα ο φάκελος “Παπασταύρου” της λίστας Λαγκάρντ

ΑΠΟhttp://mignatiou.com

PAPASTAYROY

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών διαβίβασαν οι Οικονομικοί Εισαγγελείς τον αποκαλούμενο “φάκελο Παπασταύρου” για την υπόθεση του λογαριασμού που εντοπίστηκε, μέσω της “λίστας Λαγκάρντ”, στην ελβετική τράπεζα HSBC, ώστε να ξεκινήσουν για τον δικηγόρο Σταύρο Παπασταύρου, άλλοτε σύμβουλο του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο.

Η διαβίβαση του φακέλου για τον κ. Παπασταύρου έγινε μετά τον έλεγχο από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου και τον καταλογισμό σε βάρος του δικηγόρου ποσού περίπου 3,5 εκατομμυρίων ευρώ μετά από προσωρινό φορολογικό έλεγχο που διενεργήθηκε. Το ΚΕΦΟΜΕΠ δέχεται πως ο κ. Παπασταύρου είναι παραγματικός δικαιούχος του επίμαχου λογαριασμού και πως απέκρυψε χρήματα από το 2000 έως και το 2012.

Έτσι τις επόμενες ημέρες ο κ. Παπασταύρου αναμένεται να κληθεί, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, να πληρώσει το χρηματικό ποσό που του έχει καταλογιστεί από τη φορολογική αρχή. Αν ο δικηγόρος εξοφλήσει το ποσό των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ η υπόθεση κλείνει και δεν ασκείται σε βάρος του ποινική δίωξη. Έχει παράλληλα τη δυνατότητα να αμφισβητήσει την επιβολή του προστίμου στη διοικητική δικαιοσύνη και εφόσον μελλοντικά δικαιωθεί από τα δικαστήρια, το Δημόσιο οφείλει να του επιστρέψει τα χρήματα.

Στην αντίθετη περίπτωση, που δεν υπάρξει εξόφληση του ποσού, κινείται σε βάρος του η διαδικασία άσκησης ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος και παραπέμπεται να λογοδοτήσει για την υπόθεση.

Η δικογραφία για τον δικηγόρο αφορά λογαριασμό στην ελβετική τράπεζα με ποσό περίπου 5,4 εκατομμυρίων δολαρίων, που εντοπίστηκε στα αρχεία της λίστας Λαγκάρντ, υπόθεση για την οποία ο κ. Παπασταύρου έχει ήδη δώσει κατάθεση στους Οικονομικούς Εισαγγελείς ως ύποπτος τέλεσης των αδικημάτων της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης από παράνομη δραστηριότητα. Ο λογαριασμός ανήκει στην εταιρεία STABRI με «πληρεξούσιο»(attorney) τον δικηγόρο και τους γονείς του. Δικαιούχος εμφανίζεται η εταιρία.

Ο κ. Παπασταύρου έχει από την αρχή υποστηρίξει πως από το μετοχολόγιο της εταιρείας προκύπτει ότι μοναδικός δικαιούχος της εταιρείας και κάτοχος των μετοχών της είναι ο παιδικός φίλος του Σάμπυ Μιωνή . Ο ίδιος ο κ. Μιωνή σε καταθέσεις του φέρεται να ισχυρίζεται πως λόγω ενός σοβαρού προβλήματος υγείας που αντιμετώπιζε δημιουργήθηκε ένα εμπίστευμα (trust) που καθιστούσε τον κ. Παπασταύρου και τους γονείς του ως πληρεξούσιους του λογαριασμού της STABRI, καθώς τους εμπιστευόταν πως αν του συνέβαινε κάτι θα διέθεταν τα χρήματα σε κάποια προσφιλή του πρόσωπα.

Τζ. Βινιεράτου, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Αθήνα

ΑΠΟhttp://mignatiou.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s