Τί συμβαίνει με τον Σπίρτζη; Τον κατηγορούν για σκάνδαλο στον ΟΛΠ

ΠΗΓΗhttp://mignatiou.com

SPIRTZHS

Να πάρει θέση σχετικά με δημοσιεύματα τα οποία κάνουν λόγο για «αδιαφανείς διαδικασίες στην ανάθεση έργων από τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά» με εμπλοκή του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζη, ζητούν με ερώτησή τους, πέντε βουλευτές του Ποταμιού, με πρώτο ερωτώντα τον βουλευτή Ηρακλείου Σπύρο Δανέλλη.

Στην ερώτηση των βουλευτών, αναφέρεται ότι, “σύμφωνα με τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, η ζημία για τον ΟΛΠ, από ύποπτες συμβάσεις που υπογράφτηκαν την περίοδο 2001 – 2004 ξεπερνά τις 750.000 ευρώ. Επίσης ότι, “στο πόρισμα των Eπιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης καταγράφεται πλήθος παρανομιών, κυκλικότητα στην σύνθεση των υποψήφιων αναδόχων στα περισσότερα έργα, ασαφής περιγραφή αντικειμένου της δημοπρασίας, παράνομη σύνταξη του προϋπολογισμού των έργων, καθώς και επιλογή συστήματος ανάθεσης που δεν ανταποκρινόταν στις πραγματικές συνθήκες των έργων και στη γενικότερη διαχείριση των διαδικασιών από τα αρμόδια όργανα του ΟΛΠ”.

Οι βουλευτές του Ποταμιού ζητούν από τον πρωθυπουργό να απαντήσει εάν γνώριζε και, αν ναι, από πότε το περιεχόμενο της έκθεσης των Eπιθεωρητών Eλεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, αναφορικά με έργα που δημοπρατήθηκαν την περίοδο 2001 – 2004 και ανατέθηκαν σε επτά εργολάβους, μεταξύ των οποίων ο Χρήστος Σπίρτζης.

Ακόμη, εάν έχουν ζητηθεί εξηγήσεις από τον αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας Θεόδωρο Δρίτσα και εάν από την έκθεση των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης προκύπτουν ευθύνες για τον αρμόδιο υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Τέλoς, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου παρακαλούν να κατατεθεί άμεσα η έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που αφορά στη διαδικασία ανάθεσης έργων από την ΟΛΠ Α.Ε. την περίοδο 2001 – 2004.

Κ. Θεοδωρακάκος, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Αθήνα

Σπίρτζης: Δέν άλλαξαν ούτε πρόκειται να αλλάξουν τα οράματά μας και οι πολιτικοί μας στόχοι

«Τα οράματα της Αριστεράς και οι πολιτικοί μας στόχοι ούτε άλλαξαν ούτε πρόκειται να αλλάξουν. Είναι τα αιτήματα μιας κοινωνίας για δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και αναδιανομή του πλούτου στους πολλούς», αναφέρει σε άρθρο του σε στην ιστοσελίδα news247.gr ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης.

«Δυστυχώς η χώρα μας δεν διανύει μια περίοδο κανονικότητας, που να επιτρέπει στην κυβέρνηση τις πολιτικές και διαχειριστικές πρωτοβουλίες που πιστεύει», προσθέτει ο κ. Σπίρτζης και τονίζει: «Με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων και των δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού η χώρα μας όπως και πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν υποχρεωθεί σε πολιτικές που δήθεν προωθούν την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών χωρών. Υποχρέωσαν τον λαό μας και τους λαούς των ασθενέστερων οικονομικά χωρών σε αυτό που λένε μείωση του εργασιακού κόστους, του κοινωνικού κράτους, των δημόσιων δαπανών, δηλαδή της ζωής μας και στην αποδόμηση του παραγωγικού μας ιστού. Για να αλλάξει η πολιτική των νεοφιλελεύθερων δογματισμών απαιτείται σκληρή δουλειά και αλλαγή των συσχετισμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μέχρι τότε η προσπάθεια μας κινείται σε όσο το δυνατόν δικαιότερες κοινωνικές πολιτικές, στην προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στην έξοδο της χώρας από τις συνεχείς δεσμεύσεις των δανειακών συμβάσεων, με σκληρές διαπραγματεύσεις και έχοντας να αντιμετωπίσουμε το νεοφιλελευθερισμό και τα συμφέροντα και στο εσωτερικό της χώρας μας και στα ευρωπαϊκά όργανα».

Στο ερώτημα σε τρία χρόνια που θα τελειώσει το τρίτο μνημόνιο, τι κληρονομιά θα έχει αφήσει η κυβερνώσα Αριστερά ο κ. Σπίρτζης απαντά: Την ανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας, την έξοδο από τις υποχρεώσεις των δανειακών συμβάσεων, την ανάταξη των δημοκρατικών θεσμών, τις βάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, και πολλές πραγματικές τομές και αλλαγές που οφείλουμε να προωθήσουμε ικανοποιώντας τα αιτήματα δεκαετιών του ελληνικού λαού. «Με δύο λόγια την ανεξαρτησία του πολιτικού συστήματος της χώρας από τα οικονομικά συμφέροντα», τονίζει.

Ο υπουργός Υποδομών αναφέρει επίσης ότι κυβέρνηση έχει ήδη δείξει ότι δεν είναι σαν τις προηγούμενες. «Έχει διαπραγματευτεί σκληρά, έχει κερδίσει μάχες, δεν έχει κρύψει την αλήθεια από τον ελληνικό λαό σε όλες τις στιγμές, προωθεί και θα κριθεί γι’ αυτό προοδευτικές πολιτικές σε όλους τους τομείς, με πολύ σκληρή δουλειά, έχει άλλη συμπεριφορά και στάση απέναντι στα δίκαια αιτήματα των πολιτών, προωθεί πολιτικές ισονομίας και διαφάνειας».

Σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη, «απόδειξη γι’ αυτό είναι η λυσσαλέα μάχη που δίνουν τα οικονομικά συμφέροντα εναντίον μας, η λάσπη, οι καθημερινές στρεβλώσεις της αλήθειας, η προσπάθεια ηθικής απαξίωσης της κυβέρνησης και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και η απόκρυψη των πολύ σημαντικών επιτυχιών που έχουμε μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες».

«Οι αντιδράσεις σε πολιτικές που επιβάλλονται στη χώρα ή ακόμη και σε πολιτικές της κυβέρνησης που δεν είναι αποδεκτές από κοινωνικές ομάδες είναι καλοδεχούμενες», σημειώνει, επίσης, και προσθέτει: «Δεν αντιμετωπίζουμε τα κινήματα, τους κοινωνικούς θεσμούς, τον συνδικαλισμό και τους πολίτες ως αντιπάλους όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά ως συμμάχους στην προσπάθεια για το ξεπέρασμα της κρίσης και την κατοχύρωση της δημοκρατίας μας».

Τέλος, ο υπουργός τονίζει ότι «η κυβέρνηση θα έχει τον απαραίτητο χρόνο για να εφαρμόσει αριστερές πολιτικές, σε συνεργασία με τις διάφορες εκφράσεις των πολιτών και της κοινωνίας, που βρίσκονται σε αντιδιαμετρική κατεύθυνση με τις εκφράσεις των συμφερόντων και του νεοφιλελεύθερου μπλοκ κομμάτων της αντιπολίτευσης και των ομοϊδεατών τους στην Ευρώπη».

ΠΗΓΗhttp://mignatiou.com

 

REBLOGGEDhttp://infognomonpolitics.blogspot.gr

Το Ποτάμι: «Κύκλωμα» εργολάβων λυμαίνονταν τον ΟΛΠ – Ανάμεσά τους και ο υπουργός πρώην ΠΑΣΟΚ, νυν ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Σπίρτζης

ΤΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑΝ ΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ 
OLP-5
Εκτεταμένη κακοδιαχείριση και βλάβη του Δημοσίου συμφέροντος διαπίστωσε στον ΟΛΠ το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, σύμφωνα με σχετική ερώτηση βουλευτών του Ποταμιού.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» στον ΟΛΠ την περίοδο 2001-2004 ανατέθηκαν έργα σε συγκεκριμένους εργολάβους, μεταξύ των οποίων και ο σημερινός Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Χρήστος Σπίρτζης.
Μάλιστα αναφέρεται ότι η ζημία για τον οργανισμό είναι πάνω από 750.000 ευρώ ενώ γίνεται λόγος για υπόθεση «κυκλώματος εργολάβων». Το θέμα έφερε με ερώτησή του στη Βουλή, το Ποτάμι.

Στο πόρισμα των Eπιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης καταγράφεται πλήθος παρανομιών, κυκλικότητα στην σύνθεση των υποψήφιων αναδόχων στα περισσότερα έργα, ασαφής περιγραφή αντικειμένου της δημοπρασίας, παράνομη σύνταξη του προϋπολογισμού των έργων καθώς και επιλογή συστήματος ανάθεσης που δεν ανταποκρινόταν στις πραγματικές συνθήκες των έργων και στη γενικότερη διαχείριση των διαδικασιών από τα αρμόδια όργανα της ΟΛΠ ΑΕ.
Ειδικότερα, κατά τη χρονική περίοδο 2001 έως 2004, φέρεται ότι περισσότερα από σαράντα έργα ανατέθηκαν σε επτά  (7) εργολάβους, οι οποίοι κατέθεσαν οικονομικές προσφορές που σε καμία περίπτωση δεν ξεπέρασαν το ποσοστό έκπτωσης 2% επί του προϋπολογισμού κάθε έργου.
Σύμφωνα με το πόρισμα της Έκθεσης, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις αφενός ότι τα έργα αυτά δημοπρατήθηκαν με μη νόμιμες διαδικασίες, αφετέρου ότι οι υποψήφιοι ανάδοχοι, μεταξύ των οποίων και ο κ. Σπίρτζης, ήταν σε μεταξύ τους συνεννόηση, νοθεύοντας τον ανταγωνισμό και ζημιώνοντας την ΟΛΠ Α.Ε.
Την σχετική ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό κατέθεσαν οι βουλευτές Σπύρος Δανέλλης, Γιώργος Αμυράς, Γρηγόρης Ψαριανός, Χάρης Θεοχάρης και Κώστας Μπαργιώτας.
Οι βουλευτές του Ποταμιού ρωτούν τον Αλέκη Τσίπρα αν:
  • Γνώριζε και, αν ναι, από πότε το περιεχόμενο της έκθεσης των Eπιθεωρητών Eλεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, αναφορικά με έργα που δημοπρατήθηκαν την περίοδο 2001 – 04  και ανατέθηκαν σε επτά εργολάβους, μεταξύ των οποίων ο κ. Σπίρτζης;
  • Εχουν ζητηθεί εξηγήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό Ναυτιλίας κ. Δρίτσα;
  • Με βάση την αρχή της διαφάνειας και της αξιοκρατίας που πρέπει να διέπει  την λειτουργία της κάθε κυβέρνησης, αν από την έκθεση των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης προκύπτουν ευθύνες για τον εμπλεκόμενο Υπουργό κ. Σπίρτζη,  τι σκοπεύει να πράξει;
  • Τέλoς, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου παρακαλούν να κατατεθεί άμεσα η έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που αφορά στη διαδικασία ανάθεσης έργων από την ΟΛΠ Α.Ε. την περίοδο 2001 -2004.

Πηγή: iefimerida.gr

REBLOGGEDhttp://infognomonpolitics.blogspot.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s