Κοροϊδία η «αναπροσαρμογή» των αντικειμενικών αξιών από την κυβέρνηση. Ο εμπαιγμός και η επιβάρυνση των πολιτών συνεχίζονται (του Δημήτρη Κλούρα)

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΛΟΥΡΑ

DHMHTRHS-3

     Για να θεωρηθεί ένα κράτος ευνομούμενο πρέπει να τηρεί τη συνταγματική νομιμότητα και τις δικαστικές αποφάσεις, αλλά και να σέβεται τους πολίτες του. Η σημερινή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας, δια του Υπουργείου Οικονομικών (στο εξής ΥΠ.ΟΙΚ.), την πεπατημένη των προηγουμένων κυβερνήσεων, τις οποίες μέχρι προσφάτως κατηγορούσαν, παραβιάζει τη συνταγματική νομιμότητα και τις δικαστικές αποφάσεις, αλλά και εμπαίζει τους πολίτες, τους οποίους και συνεχίζει να επιβαρύνει με δυσβάστακτους φόρους. Την ίδια δε στιγμή, με μία επικοινωνιακή πολιτική, η οποία είναι εξοργιστική και χονδροκομμένη, διότι υποτιμά τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού, επιχειρεί να εμφανίσει τις απαράδεκτες πράξεις και παραλείψεις της, ως απολύτως φιλολαϊκές και σύμφωνες με τη συνταγματική νομιμότητα και τις δικαστικές αποφάσεις. Αυτό ακριβώς συνέβη και με τη δήθεν αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και την ανακοίνωση, που εξεδόθη από το Υπουργείο Οικονομικών (δείτε εδώ και εδώ). Ειδικότερα:

     Α.- Η υπουργική απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Τρύφωνα Αλεξιάδη παραβιάζει, για τους ακόλουθους λόγους, που θα αναπτυχθούν, i) το άρθρο 41 του Ν. 1249/1982, ii) την πρόσφατη, με αριθμό 4446/2015, απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και iii) τη συνταγματική νομιμότητα, δια της παραβιάσεως του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015, το οποίο είναι νομικά δεσμευτικό:

1) Παραβίαση του Ν. 1249/1982

    Σύμφωνα με τον προαναφερθέντα νόμο (1249/1982), η ανά διετία αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των εντός σχεδίου πόλεως ακινήτων στη χώρα γίνεται, προκειμένου αυτές να προσαρμόζονται στις εκάστοτε ισχύουσες εμπορικές αξίες. Σύμφωνα δε με όλα τα υφιστάμενα δεδομένα, οι εμπορικές αξίες των ακινήτων έχουν υποστεί, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, μεγάλη καθίζηση σε σχέση με τις μέχρι πρότινος ισχύουσες αντικειμενικές αξίες. Όλα δε δείχνουν, ότι από τα τέλη Μαΐου, που η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας είχε εμπροθέσμως και υπό αντίξοες συνθήκες προετοιμασθεί για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, την οποία όμως «πάγωσε» απαραδέκτως το Μαξίμου με το επιχείρημα των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, οι εμπορικές αξίες των ακινήτων έχουν μειωθεί ακόμη περισσότερο σε σχέση με τις μέχρι προσφάτως ισχύουσες αντικειμενικές αξίες. Στις μοναδικές ζώνες, που δεν προέκυπτε πτώση, αλλά μικρή αύξηση, ήταν στις τέσσερις πρώτες ζώνες των 400, 450, 500 και 550 ευρώ, για τις οποίες προβλέφθηκε η σταδιακή – ήπια, ήτοι εντός τριών ετών, προσέγγισή τους στην τιμή ζώνης των 600 ευρώ. Παράλληλα, σε όλες τις υπόλοιπες τιμές ζώνης προβλέφθηκε μείωση, που σε ορισμένες έφθανε και το 20%. Παράλληλα, είχε προβλεφθεί και η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Από αυτήν την άμεση εφαρμογή της συνταγματικής νομιμότητας και των αποφάσεων του ΣτΕ, θα προέκυπτε μεγάλη φορολογική ελάφρυνση για το σύνολο των Ελλήνων πολιτών.

     Όλα αυτά, όμως, είχαν δρομολογηθεί την περίοδο της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών (επί της πρώτης κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ και πριν τη μνημονιακή στροφή του Ιουλίου 2015, ήτοι επί Βαρουφάκη και Βαλαβάνη), η οποία επιθυμούσε να τηρήσει τη συνταγματική νομιμότητα, τις αποφάσεις του ΣτΕ και το αρχικό κυβερνητικό πρόγραμμα, αλλά και να μην επιβαρύνει τους πολίτες με φόρους, που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα και στην πραγματική φοροδοτική ικανότητά τους. Δυστυχώς, αυτός ο σχεδιασμός, ο οποίος ήταν υπαρκτός και είχε προαναγγελθεί από την πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κα Νάντια Βαλαβάνη, ανατράπηκε από το Μαξίμου, το οποίο, μετά και την ευθεία μνημονιακή στροφή της κυβέρνησης και τις αντίστοιχες παραιτήσεις και απομακρύνσεις στο ΥΠ.ΟΙΚ., προσανατολίσθηκε στην αύξηση των φόρων, στη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, στην καθυστέρηση της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών και στο εν συνεχεία και υπό το βάρος της νέας απόφασης του ΣτΕ, «μαγείρεμά» τους, προκειμένου το συνολικό ποσό, το οποίο θα εισπραχθεί να είναι και πάλι το ίδιο, όπως και ο ίδιος ο Τρ. Αλεξιάδης έχει εξαγγείλει. Το «πάγωμα» της διαδικασίας της εμπροθέσμου αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών το είχα επισημάνει και στο κείμενο της παραίτησής μου (βλ. την παράγραφο Νο 5), τμήμα του οποίου είχε δημοσιευθεί την 6η Αυγούστου 2015 και το οποίο ουδείς τόλμησε να διαψεύσει, διότι απλούστατα ανταποκρίνεται πλήρως στην αλήθεια και δύναται ευχερέστατα να αποδειχθεί στο σύνολό του. Σε μεταγενέστερο δε άρθρο μου είχα αναλυτικώς αναφερθεί στο ζήτημα των αντικειμενικών αξιών και του ΕΝΦΙΑ, σε σχέση με τις μνημονιακές υποχρεώσεις, που είχε αναλάβει η κυβέρνηση.

     Έτσι, φθάσαμε στην πρόσφατη δήθεν αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, που έγινε εκπροθέσμως, με την υπουργική απόφαση του Τρύφωνα Αλεξιάδη, διαδόχου της κας Νάντιας Βαλαβάνη. Με αυτή, λοιπόν, την υπουργική απόφαση, αντί να προσαρμοσθούν οι αντικειμενικές αξίες στις υφιστάμενες – ισχύουσες εμπορικές – αγοραίες αξίες, σύμφωνα με τα υφιστάμενα πανελλαδικώς συγκριτικά στοιχεία, τα οποία είχαν επεξεργασθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες, έχουμε την πανηγυρική επιβεβαίωση του ιδίου του ΥΠ.ΟΙΚ., διά σχετικής ανακοινώσεως – δελτίου τύπου, ότι δεν ελήφθησαν υπόψη οι εισηγήσεις των αρμόδιων επιτροπών, εστιάζοντας μάλιστα, για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, μόνο στο ζήτημα της μη αύξησης των κατώτερων τιμών ζωνών, για τις οποίες το δελτίο τύπου αναφέρει τα εξής: «Παρά τις εισηγήσεις για τις αυξήσεις των τιμών αντικειμενικής αξίας (σε μερικές ζώνες), η πολιτική βούληση ήταν ξεκάθαρη και σταθερή για καμία αύξηση στις τιμές των αντικειμενικών αξιών». Πλην όμως, το μείζον είναι, ότι δεν έγινε και η παραμικρή μείωση για περίπου 25 ζώνες με τιμή 4.000 ευρώ και άνω, αλλά και ότι σε 27 περίπου ζώνες η μείωση, που έγινε, ήταν μικρότερη από αυτή, που είχε προβλεφθεί στα τέλη Μαΐου 2015, παρά τα υφιστάμενα συγκριτικά στοιχεία. Για το γεγονός, ότι δεν υπήρξαν μειώσεις σε 25 ζώνες, αλλά και ότι σε άλλες 27 ζώνες οι μειώσεις στις αντικειμενικές τιμές ήταν μικρότερες αυτών, που είχαν προβλεφθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, η ανακοίνωση του ΥΠ.ΟΙΚ σιωπά, όπως επίσης σιωπά και για το περιεχόμενο των εισηγήσεων των επιτροπών για τις συγκεκριμένες ζώνες.

    Όπως, λοιπόν, προκύπτει, όχι μόνο δεν αναπροσαρμόστηκαν οι τιμές σε 29 ζώνες από τις συνολικώς 93, στις 25 εκ των οποίων προέκυπτε υποχρέωση μείωσης, αλλά και στις 27 από τις υπόλοιπες 64 ζώνες η μείωση των αντικειμενικών αξιών, ήταν τελικώς μικρότερη από αυτήν, που είχε προβλεφθεί στο σχέδιο, που είχε ετοιμασθεί υπό την προηγούμενη ηγεσία του ΥΠ.ΟΙΚ., δια της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας. Όλα αυτά, λοιπόν, αποσιωπώνται και δεν σχολιάζονται στο δελτίο τύπου του ΥΠ.ΟΙΚ., το οποίο επιχειρεί να εμφανισθεί, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι ρύθμισε τις αντικειμενικές αξίες με τρόπο, που δεν πλήττει τους πολίτες! Πλην όμως, το ακριβώς αντίθετο ισχύει, όπως προκύπτει από τα υπάρχοντα δεδομένα. Πολλώ δε μάλλον, όταν το ΥΠ.ΟΙΚ. και συνολικώς η κυβέρνηση αποφάσισαν να διατηρήσουν τον ΕΝΦΙΑ, έναν άκρως αντισυνταγματικό και δημευτικό νόμο. Δεδομένου μάλιστα, ότι η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, η οποία εξεδόθη μετά την ψήφιση και υπογραφή του τρίτου μνημονίου και η οποία ανέτρεψε τους μνημονιακούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης σε σχέση με τον χρόνο αναπροσαρμογής και εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών, είναι προφανές, ότι θα υπάρξει από το ΥΠ.ΟΙΚ. η ανάλογη προσαρμογή των συντελεστών, αλλά και θα ληφθούν τα σχετικά ισοδύναμα, προκειμένου τα έσοδα, που θα εισπραχθούν να είναι τα ίδια.

      Επισημαίνεται, ότι υπήρξαν αντιδράσεις από τους φορείς της αγοράς και ότι ακόμη και η Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. σε ανακοίνωσή  της ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: «Πάντως δεν πρόκειται για εξομοίωση με τις ‘εμπορικές’ τιμές αλλά για φαινομενική συμμόρφωση με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ. Η αγωνία των φορολογουμένων είναι πόσο τελικά θα τους … κοστίσουν οι μειώσεις αυτές, δεδομένου ότι θα υπάρξουν δυσμενέστατες ανατροπές στους φορολογικούς συντελεστές ώστε να μην μειωθούν οι φορολογικές εισπράξεις ….». Σε κάθε περίπτωση, καλείται το Υπουργείο Οικονομικών να δημοσιεύσει όλες τις εισηγήσεις των διορισμένων από αυτό επιτροπών. Ήδη δε, με την ομολογία, που έκανε το ΥΠ.ΟΙΚ. στο δελτίο τύπου, περί μη υιοθέτησης των εισηγήσεων των επιτροπών, αποδεικνύεται η ευθεία παράβαση του Ν. 1249/1982, καθιστώντας ακυρωτέα την εκδοθείσα Υπουργική Απόφαση.

2) Παραβίαση των αποφάσεων του ΣτΕ

     Το ΣτΕ, με σειρά αποφάσεών του, η τελευταία εκ των οποίων ήταν η αρίθμ. 4446/2015 της Ολομελείας, έκρινε παράνομη την παράλειψη του Κράτους να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες στο ύψος των εμπορικών αξιών εδώ και οκτώ έτη, κατά παράβαση του Ν. 1249/1982, που προβλέπει αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών το αργότερο ανά διετία. Παράλληλα, το ΣτΕ ρητώς έκρινε στην απόφασή του, ότι προκύπτει μείωση των αντικειμενικών αξιών ιδίως στις υψηλές ζώνες, παραπέμποντας, τόσο σε σχετική έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, όσο και στα διδάγματα της κοινής πείρας. Ειδικότερα, το ΣτΕ ρητώς αναφέρει τα ακόλουθα στις σελίδες 8-9 της αριθμ. 4446/2015 αποφάσεως του:

     «Επειδή, περαιτέρω, κρίθηκαν τα ακόλουθα: Από τα στοιχεία του φακέλου, αλλά και τα διδάγματα της κοινής πείρας, προκύπτει, ότι κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, και ιδίως από το έτος 2011, οι τιμές των ακινήτων στη Χώρα μειώνονται. Ειδικότερα, στην έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για το έτος 2012 αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι «Η αποκλιμάκωση των τιμών στην αγορά των κατοικιών συνεχίστηκε με εντονότερο ρυθμό το 2012, … Ειδικότερα, …. οι τιμές των διαμερισμάτων υποχώρησαν κατά 11,7% το 2012 … έναντι 5,5% το 2011, 4,7% το 2010 και 3,7% το 2009. Από την αρχή της τρέχουσας κρίσης (γ΄ τρίμηνο του 2008) έως το δ΄ τρίμηνο του 2012 η συνολική υποχώρηση των τιμών των διαμερισμάτων έφθασε σε ονομαστικούς όρους το 27,9%». Στην έκθεση του ίδιου για το έτος 2013 αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «Στην αγορά των κατοικιών η μείωση των τιμών συνεχίστηκε με υψηλούς ρυθμούς από το 2011 και μετά. Στοιχεία που συλλέγονται από τα πιστωτικά ιδρύματα δείχνουν ότι οι τιμές των διαμερισμάτων υποχώρησαν σωρευτικά από το 2008 (μέσο επίπεδο) έως το τελευταίο τρίμηνο του 2013 κατά 33,4%. Τα στοιχεία που συγκεντρώνονται από τα κτηματομεσιτικά γραφεία δείχνουν ακόμη μεγαλύτερη μείωση. … Ο κλάδος των επαγγελματικών ακινήτων εμφανίζει επίσης δραματική συρρίκνωση τα τελευταία έτη …. Οι αγοραίες αξίες συρρικνώθηκαν περαιτέρω το 2013 με μέσο ετήσιο ρυθμό … -16,9% … Η φορολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας στη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης έχει επιτείνει την ύφεση στην αγορά ακινήτων και έχει αποθαρρύνει σημαντικά τη ζήτηση. Μάλιστα, η στρέβλωση, η οποία προκαλείται από την ύπαρξη αντικειμενικών αξιών που σε πολλές περιπτώσεις (π.χ. ακίνητα μεγάλου μεγέθους σε «ακριβές» περιοχές, υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας κ.α.) υπερβαίνουν σημαντικά τις εμπορικές αξίες των ακινήτων, οδηγεί σε τεχνητή υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και σε περεταίρω, μη ορθολογική πλέον, συμπίεση των αξιών» ….».

    Σε αντίθεση, λοιπόν, με όσα επιτάσσουν οι δικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ, παραπέμποντας στον Ν. 1249/1982, το ΥΠ.ΟΙΚ. και εν γένει η κυβέρνηση, διά του Τρύφωνα Αλεξιάδη, επέλεξαν να μην αναπροσαρμόσουν τις αντικειμενικές τιμές στις εμπορικές τιμές σε 25 περίπου ζώνες, αλλά και να περιορίσουν το ποσοστό της μείωσης σε άλλες 27 περίπου ζώνες, σε σχέση με το ύψος των μειώσεων, που είχε προγραμματίσει το ΥΠ.ΟΙΚ. στα τέλη Μαΐου 2015, υπό διαφορετική πολιτική ηγεσία. Από τη στιγμή δε, που η κυβέρνηση και η τωρινή ηγεσία του ΥΠ.ΟΙΚ. επέλεξαν να αναπροσαρμόσουν τις αντικειμενικές αξίες τον Ιανουάριο του 2016, ήτοι μετά την πάροδο έξι περίπου μηνών από την αναπροσαρμογή, που είχε προετοιμασθεί στα τέλη Μαΐου 2015 και τελικώς εμποδίσθηκε από το Μαξίμου, είναι προφανές, ότι οι εμπορικές αξίες των ακινήτων κατρακύλησαν ακόμη περισσότερο, λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης και της μεσολάβησης των capital controls. Αυτή η επιπλέον μείωση είναι προφανές, ότι δεν ελήφθη υπόψη κατά την πρόσφατη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Είναι, επίσης, προφανές, ότι το ΥΠ.ΟΙΚ. και συνολικώς η κυβέρνηση, με την κατ’επίφαση αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, καταδικάζουν εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες, στην καταβολή δυσβάσταχτων φόρων, εάν μάλιστα συμπεριληφθεί και η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ. Το πλέον εξοργιστικό είναι, ότι «βαπτίζουν» την πολιτική τους φιλολαϊκή. Πλην όμως, είναι απολύτως σύμφωνη με το μνημόνιο το οποίο έχουν υπογράψει, ακόμη και με το λίγο ηπιότερο, που απέρριψε πανηγυρικά ο ελληνικός λαός στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, στο οποίο θα αναφερθώ ευθύς αμέσως. Υπενθυμίζω δε, για μια ακόμη φορά, ότι και η Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της, ότι η πρόσφατη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ήταν «φαινομενική» («Πάντως δεν πρόκειται για εξομοίωση με τις ‘εμπορικές’ τιμές αλλά για φαινομενική συμμόρφωση με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ»).

3) Παραβίαση του αποτελέσματος στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015

     Για τη νομική δεσμευτικότητα του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015 έχω αναφερθεί εκτενέστατα σε προηγούμενα άρθρα μου, στα οποία και παραπέμπω (βλ. εδώ και εδώ). Στο κείμενο της πρότασης συμφωνίας, που απέρριψε ο ελληνικός λαός στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, ζητούνται – προβλέπονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα (βλ. DHMOPSIFISMA στη σελ. 13): «Εν όψει οποιασδήποτε αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, προσαρμογή των συντελεστών φορολογίας ακινήτων, αν αυτό είναι αναγκαίο, προκειμένου να διασφαλιστούν τα φορολογικά έσοδα των ετών 2015 και 2016 ύψους 2,65 δις. ευρώ και προσαρμογή του εναλλακτικού κατώτατου ορίου ατομικής φορολογίας εισοδήματος».

     Ενώ, λοιπόν, ο ελληνικός λαός απέρριψε πανηγυρικά το σχέδιο συμφωνίας – μνημονίου, που του προτάθηκε, και στο οποίο προβλέπονταν, μεταξύ πολλών άλλων, τα παραπάνω σε σχέση με τις αντικειμενικές αξίες και τον ΕΝΦΙΑ, ωστόσο η κυβέρνηση προχώρησε στην ψήφιση και υπογραφή του τρίτου μνημονίου και στην εφαρμογή των προαναφερθέντων, που έχουν απορριφθεί πανηγυρικά από τον ελληνικό λαό. Είναι, λοιπόν, προφανές, ότι παραβιάσθηκε και παραβιάζεται το νομικά δεσμευτικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015 και ότι, ως εκ τούτου, όλες οι διοικητικές πράξεις και νόμοι, που εκδίδονται και ψηφίζονται, αντιστοίχως, κατά παράβαση αυτού του αποτελέσματος, είναι ενέργειες απολύτως αντισυνταγματικές και ακυρωτέες.

    Β.- Ολοκληρώνοντας, αισθάνομαι την ανάγκη να αναφερθώ στις επιτροπές, που συγκροτήθηκαν με Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (βλ. YA – EPITROPES), προκειμένου να προωθήσει την πρόσφατη «αναπροσαρμογή» των αντικειμενικών αξιών με τη διαδικασία της έκδοσης υπουργικής απόφασης. Γνωρίζοντας στην πράξη, λόγω της πρόσφατης εξάμηνης θητείας μου, ως Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας, την κατάσταση διάλυσης των υπηρεσιών (οργανωτική και έλλειψη προσωπικού), την οποία επιχείρησα να ανατάξω, διά της προώθησης σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο οι διάδοχοι των Βαρουφάκη – Βαλαβάνη στο ΥΠ.ΟΙΚ. και γενικά το Μαξίμου «πάγωσαν» (βλ. παρ. Νο 3 στο κείμενο της παραίτησής μου), αναρωτιέμαι πόσες φορές κατόρθωσαν να συνεδριάσουν οι συγκεκριμένες επιτροπές και σε ποία στοιχεία τελικώς στηρίχθηκαν. Ως εκ τούτου, επαναλαμβάνω δημοσίως το αίτημά μου για δημοσιοποίηση από το ΥΠ.ΟΙΚ. των εισηγήσεων των επιτροπών, που το ίδιο συγκρότησε.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΛΟΥΡΑΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s