Οι περιπέτειες της Πορτογαλίας

O τρόπος, με τον οποίο εκβιάζονται τα κράτη από τα κερδοσκοπικά κεφάλαια, ένας από τους πολλούς υπηρέτες των οποίων είναι η ΕΚΤ, ενώ ένας άλλος οι εταιρείες αξιολόγησης, είναι φανερός στην περίπτωση της δύστυχης χώρας

«Ο νέος συντηρητικός πρόεδρος της Πορτογαλίας θα πρέπει να συνεργαστεί με μία σοσιαλιστική, αριστερή κυβέρνηση μειοψηφίας – η οποία στηρίζεται από μία συμμαχία κομμουνιστών και οικολόγων.
Στην πρώτη επίσημη ομιλία του πάντως δήλωσε το αυτονόητο: το ότι μόνο μέσω της οικονομικής ανάπτυξης θα μπορέσει να καταπολεμηθεί η φτώχεια, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι κοινωνικές εντάσεις και ο ριζοσπαστισμός».

Άρθρο

Για την Ελλάδα οι εξελίξεις στην Πορτογαλία έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον – ειδικά επειδή αποτέλεσε έναν πρόθυμο μαθητή της Τρόικας, εφαρμόζοντας επακριβώς όλα όσα της ζητήθηκαν. Ακόμη περισσότερο, στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων συμπεριφέρθηκε βασιλικότερα του βασιλιά – επιτυγχάνοντας τα διπλάσια έσοδα, από αυτά που απαιτούσαν οι δανειστές της (ανάλυση).
Επομένως, τα αποτελέσματα της εφαρμογής των μνημονίων στην Πορτογαλία δίνουν απάντηση, σχετικά με τις κατηγορίες που απευθύνονται στην Ελλάδα – σύμφωνα με τις οποίες δεν λειτούργησε όπως θα έπρεπε ενώ, εάν το είχε κάνει, η κρίση θα ήταν πια παρελθόν. Αυτή είναι επίσης η άποψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά το ότι το ΔΝΤ έχει δηλώσει επανειλημμένα πως τα προγράμματα του ήταν λανθασμένα – ενώ έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά η αποτυχία των μνημονίων (άρθρο).
Όσον αφορά τη διαγραφή και την αναδιάρθρωση των χρεών με το PSI, η οποία θα αποτελούσε ίσως μία σημαντική διαφορά της Ελλάδας με τις άλλες χώρες, το γεγονός ότι επιβαρύνθηκε κυρίως η ελληνική οικονομία (ομολογιούχοι, τράπεζες, οργανισμοί), ενώ εξοικονομήθηκαν μόλις 24,2 δις € έως σήμερα (άρθρο), δεν ενισχύει το συγκεκριμένο επιχείρημα – οπότε είναι καλύτερα να μην το λαβαίνει κανείς υπ’ όψιν.

Διαβάστε εδώ τη συνέχεια

REBLOGGEDhttp://infognomonpolitics.blogspot.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s