ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Στη βουλή το ζήτημα του μπαζώματος των Αλυκών Αναβύσσου και της διοργάνωσης σ’αυτές του LEGION RUN 2015- Ερώτηση βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

ΠΗΓΗ:  https://enotitasaronikou.wordpress.com

Το μείζον θέμα της συστηματικής περιβαλλοντικής επιβάρυνσης του υγροτόπου των Αλυκών Αναβύσσου, με τη ρίψη μπάζων και τη διοργάνωση τον περασμένο Σεπτέμβριο εντός των Αλυκών Αναβύσσου του LEGION RUN 2015 έφθασε στη Βουλή, με σχετική ερώτηση και αίτηση του βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Γιώργου Δημαρά, που την απευθύνει στους Υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης – αίτησης έχει ως ακολούθως:

«Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
-Οικονομικών
-Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Οι Αλυκές Αναβύσσου έχουν χαρακτηριστεί από το ν.4277/14 («Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής και άλλες διατάξεις», ΦΕΚ 156/Α/01-08-2014) ως «Υγρότοπος Α’ Προτεραιότητας» που σημαίνει ότι απαγορεύεται μεταξύ άλλων η επιχωμάτωση και κάθε δραστηριότητα που υποβαθμίζει την οικολογική κατάσταση της περιοχής. Η χλωρίδα της περιοχής περιλαμβάνει σπάνια και προστατευόμενα είδη ενώ κατά περιόδους διαβιούν στον υγρότοπο και μεταναστευτικά πτηνά.
Η διαχείριση και διοίκηση των Αλυκών Αναβύσσου ανήκει στην εποπτευόμενη από το Υπουργείο Οικονομικών Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) η οποία επίσης κατέχει μεγάλο μέρος της ιδιοκτησίας τους.
Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων της περιοχής και περιβαλλοντικών οργανώσεων, με αφορμή το έργο αποχέτευσης ομβρίων υδάτων στην Ανάβυσσο, έχουν απορριφθεί μπάζα στην περιοχή, κατά παράβαση του νόμου, από την ανάδοχο εταιρία «Πρίσμα – Δομή Α.Τ.Ε.». Επιπλέον, το Σεπτέμβριο του 2015, πραγματοποιήθηκε στο χώρο των Αλυκών η εκδήλωση “Legion Run 2015”, παρά την από 10-9-2015 εξώδικη δήλωση-πρόσκληση της ΕΤΑΔ προς το Δήμο Σαρωνικού με την οποία καλούσε το Δήμο να προχωρήσει στη ματαίωση της εκδήλωσης, επισημαίνοντας το ιδιαίτερο προστατευτικό καθεστώς που διέπει τις Αλυκές Αναβύσσου και τους κινδύνους για τη διατήρηση της καλής περιβαλλοντικής κατάστασής τους.
Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Σε ποιες ενέργειες έχει προχωρήσει ή προτίθεται να προχωρήσει η ΕΤΑΔ προκειμένου να απομακρυνθούν εγκαίρως τα μπάζα και τα  λοιπά απορρίμματα που βρίσκονται εντός του προστατευόμενου από τη νομοθεσία υγρότοπου των Αλυκών Αναβύσσου;
2. Προς ποιο σκοπό παραχωρήθηκε από την «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.», καθολική διάδοχος της οποίας είναι η ΕΤΑΔ, προς το Δήμο Σαρωνικού ο προστατευόμενος υγρότοπος των Αλυκών Αναβύσσου; Για ποιους λόγους η παραχώρηση έγινε χωρίς ανταλλάγματα; Είχε ληφθεί σχετική άδεια από την αρμόδια πολεοδομική αρχή για τις εργασίες εκσκαφής που πραγματοποιήθηκαν εντός του υγρότοπου για τις ανάγκες της εκδήλωσης “Legion Run 2015”;
Επίσης, με βάση τα ανωτέρω, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, παρακαλούμε όπως κατατεθούν στο Σώμα:
Η σύμβαση των εργασιών αποχέτευσης ομβρίων υδάτων πλησίον του Υγρότοπου Αλυκών Αναβύσσου, ο προϋπολογισμός του έργου και οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου
Το συμφωνητικό που υπεγράφη μεταξύ της «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.» και του Δήμου Σαρωνικού για την παραχώρηση του Υγρότοπου για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης “Legion Run 2015”.

Ο ερωτών βουλευτής
Δημαράς Γιώργος»    

Η ανάδειξη της περιβαλλοντικής υποβάθμισης των Αλυκών Αναβύσσου στη Βουλή αποτελεί μία ιδιαιτέρως σημαντική εξέλιξη. Αναμένουμε να δούμε, εάν και τί ακριβώς θα απαντήσουν οι συναρμόδιοι υπουργοί (Τσιρώνης, ως υπουργός περιβάλλοντος, και Αλεξιάδης, ως αρμόδιος για την εποπτεία της ΕΤ.Α.Δ.). Σύμφωνα, επίσης, με πρόσφατα δημοσιεύματα και πληροφορίες το ζήτημα της περιβαλλοντικής υποβάθμισης των Αλυκών Αναβύσσου, καθώς και σχετιζόμενων πράξεων και παραλείψεων, αποτελεί ήδη ή ενδέχεται να αποτελέσει σύντομα αντικείμενο έρευνας, ακόμη και εισαγγελικής. Αναμένουμε, λοιπόν, με ενδιαφέρον τις εξελίξεις. Στο μεταξύ ο σύλλογός μας και ενεργοί πολίτες του Δήμου Σαρωνικού συνεχίζουμε την ενημερωτική εκστρατεία για τη διάσωση και ανάδειξη των υγροτόπων των Αλυκών και του Αγίου Νικολάου Αναβύσσου.

ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

ΠΗΓΗ:  https://enotitasaronikou.wordpress.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s