Τι συμφωνήθηκε στην τριμερή υπουργική συνάντηση για το προσφυγικό

ΠΗΓΗhttp://tvxs.gr

ΚOYROYMBLHS - MOYZALAS - TOSKAS

Στην αναγνώριση της Τουρκίας ως τρίτης χώρας ασφαλούς διέλευσης, αλλά και στην ανάγκη ανακοπής των προσφυγικών ροών με συγκεκριμένες δράσεις, κατέληξε η τριμερής συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ και της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ.

Από ελληνικής πλευράς στη σύσκεψη πήραν μέρος ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής οι αναπληρωτές υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και στελέχη των δυο υπουργείων.

«Συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε στην αναγνώριση της Τουρκίας ως τρίτης χώρας ασφαλούς διέλευσης. Αυτό είναι μια μεγάλη υπέρβαση της Ελλάδας ακριβώς για να καταδείξει ότι θα υπάρξει μια συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος», δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής μετά την συνάντηση.

Όπως είπε ακόμη, στη διάρκεια της τριμερούς συμφωνήθηκε να υπάρξει αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Παράλληλα ζητήθηκε βοήθεια από τους υπουργούς της Γαλλίας και της Γερμανίας για την ασφαλή διέλευση των προσφύγων που προστατεύονται από τις διεθνείς συνθήκες δια των βαλκανικών χωρών καθώς και για την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τρίτες χώρες όπου θα πρέπει να επιστρέψουν πολίτες που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Από την πλευρά τους οι υπουργοί Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας συμφώνησαν στην αύξηση των δραστηριοτήτων της Frontex και στην ενίσχυση με Γάλλους και Γερμανούς εμπειρογνώμονες. Έγινε επίσης ειδική επισήμανση στην άμεση ενημέρωση του συστήματος Σένγκεν και τη σύνδεσή του με άλλες βάσεις δεδομένων αρχών ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση του θέματος των πλαστών εγγράφων και την καταγραφή των προσφύγων. Επίσης, οι δύο υπουργοί υπογράμμισαν την ανάγκη ταχείας ολοκλήρωσης των hot spots στα νησιά.

«Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υλοποιήσει άμεσα τις αποφάσεις που έχει λάβει ουσιαστικά έτσι θα έχει υποθηκεύσει την συνθήκη Σένγκεν και τις προγραμματικές αρχές της Ευρώπης» δήλωσε ο κ. Καζνέβ.

ΠΗΓΗhttp://tvxs.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s