Γερμανία: Ψηφίστηκε το νέο νομοθετικό πακέτο για το άσυλο προσφύγων και μεταναστών

ΑΠΟ: http://tvxs.gr

MERKEL-4

Νέο νομοθετικό πλαίσιο περί ασύλου υιοθέτησε σήμερα το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με 429 ψήφους υπέρ. Το λόγο έχουν τώρα τα 16 κρατίδια, που εκπροσωπούνται στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο.

Κέντρα υποδοχής, αλλά και περιορισμός στην επανένωση των οικογενειών

Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νέο νομοθετικό πακέτου περί ασύλου προβλέπουν, μεταξύ άλλων, ειδικά κέντρα υποδοχής και ταχείες διαδικασίες για ομάδες προσφύγων που διαθέτουν ελάχιστες προοπτικές παραμονής στη Γερμανία.

Επίσης, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το νέο νομοθετικό πλαίσιο, θα περιοριστεί ακόμη περισσότερο το δικαίωμα της οικογενειακής επανένωσης.
Μη αναγνωρισμένοι πρόσφυγες δεν θα μπορούν στο μέλλον να φέρουν την οικογένεια τους μαζί στη Γερμανία.

Τη δυνατότητα αυτή θα έχουν όμως πρόσφυγες, οι συγγενείς των οποίων τους βρίσκονται ήδη σε προσφυγικούς καταυλισμούς στην Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο, όπως και ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Προϋπόθεση: Η ψήφιση από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο

Για να τεθεί όμως σε ισχύ το νέο νομοσχέδιο θα πρέπει την Παρασκευή να υπερψηφιστεί και από Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, όπου εκπροσωπούνται τα 16 γερμανικά κρατίδια. Δεδομένου ότι σε πολλές κυβερνήσεις των κρατιδίων συμμετέχουν οι Πράσινοι, οι οποίοι απέρριψαν το νομοσχέδιο στη βουλή, δεν είναι ακόμη καθόλου σίγουρο ότι το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο θα το υπερψηφίσει.

Προσεχώς το νομοσχέδιο για τις ασφαλείς χώρες προέλευσης

Το δεύτερο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε σήμερα στη γερμανική βουλή και το οποίο δεν χρειάζεται την συγκατάθεση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου αφορά την απέλαση αλλοδαπών. Μελλοντικά θα απελαύνονται και αιτούντες άσυλο που καταδικάζονται σε τουλάχιστον ένα χρόνο φυλάκιση για αδικήματα όπως σωματική βλάβη και βιασμό. Κατά αυτό τον τρόπο η γερμανική κυβέρνηση αντιδρά στις σεξουαλικές επιθέσεις αλλοδαπών εναντίον γυναικών την παραμονή της πρωτοχρονιάς στην Κολωνία.

Τρίτο νομοσχέδιο για τις ασφαλείς χώρες προέλευσης

Ένα τρίτο νομοσχέδιο, με το οποίο θα συμπεριλαμβάνονται στις ασφαλείς χώρες προέλευσης το Μαρόκο, το Αφγανιστάν και η Τυνησία -άρα δεν θα αναγνωρίζονται οι πολίτες τους ως πρόσφυγες- αναμένεται να κατατεθεί στην ομοσπονδιακή βουλή αφότου διεξαχθούν οι εκλογές σε τρία γερμανικά κρατίδια στις 13 Μαρτίου και πιθανώς αλλάξει η σύνθεση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

ΑΠΟ: http://tvxs.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s