ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΑΠΟ ΟΗΕ! Το σχέδιο επαναπροώθησης μπορεί να στερείται νομιμότητας

ΠΗΓΗhttp://www.crashonline.gr

PROSFYGIKO-32

Το σχέδιο της επαναπροώθησης των μη Σύρων προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία, που αναμένεται να εγκριθεί στην Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις Βρυξέλλες, είναι πολύ πιθανόν να στερείται νομιμότητας.

Τα παραπάνω διαμηνύει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ καθώς και άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις, οι οποίες ασκούν κριτική στο συγκεκριμένο σχέδιο για το προσφυγικό

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, παρά τις ενστάσεις του ΟΗΕ, η Κομισιόν βλέπει τη συμφωνία επανεισδοχής με την Τουρκία ως τον καλύτερο τρόπο για να σωθεί η Σένγκεν. Ωστόσο, οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Άγκυρα στο πλαίσιο της Συνθήκης της Γενεύης δεν καλύπτουν πολίτες από το Ιράκ ή το Αφγανιστάν, οι οποίοι ουσιαστικά κινδυνεύουν να επιστραφούν σε μια χώρα όπου θα έχουν λιγοστά δικαιώματα.

«Ας δούμε τι έχουν να πουν γι” αυτό τα ευρωπαϊκά δικαστήρια», είπε με νόημα ο ο συντονιστής της Ύπατης Αρμοστείας στην Ευρώπη, Βενσάν Κοστέλ.

Σύμφωνα με τον Κοστέλ, αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να καταστεί νόμιμη μόνο εάν η Τουρκία μεταρρυθμίσει το σύστημα ασύλου της και προσφέρει εγγυήσεις ότι όσοι θα επαναπροωθηθούν δεν θα τοποθετηθούν επ” αόριστον σε κέντρα κράτησης και θα μπορέσουν να διεκδικήσουν άσυλο.

Την ίδια ώρα και εμπειρογνώμονες σε θέματα ασύλου για τη Human Rights Watch και τη Διεθνή Αμνηστία τονίζουν πως η πολιτική των επιστροφών που προσπαθεί να ακολουθήσει η Ε.Ε. αντίκειται στο ευρωπαϊκό δίκαιο και παραβιάζει το δικαίωμα όσων φτάνουν στις ελληνικές ακτές να καταθέσουν αίτηση ασύλου.

Υπενθυμίζεται ότι ο επίτροπος για μεταναστευτική πολιτική Δημήτρης Αβραμόπουλος προειδοποίησε την Παρασκευή ότι τυχόν μονιμοποίηση των ελέγχων θα κόστιζε στην Ευρώπη 5 έως 18 δισεκατομμύρια ευρώ ανά έτος, λόγω μειωμένου τουρισμού, μετακινήσεων και εμπορίου.

Συνολικά, περισσότεροι από 700.000 άνθρωποι από εμπόλεμες ζώνες από Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν υπέβαλαν αιτήσεις για άσυλο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2015. Οι μισοί από τους ανθρώπους αυτούς είναι Σύροι, ενώ υπήρχαν επίσης αιτήσεις από πρόσφυγες και μετανάστες από το Κόσοβο, την Αλβανία και τη Νιγηρία. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους αυτούς -συνολικά 441.800- υπέβαλαν αιτήματα για άσυλο στη Γερμανία.

ΠΗΓΗhttp://www.crashonline.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s