Μετά το οικολογικό έγκλημα στους υγροτόπους των Αλυκών και του Αγίου Νικολάου Αναβύσσου, σειρά είχε ο πανέμορφος υγρότοπος των Λεγραινών

ΠΗΓΗhttps://enotitasaronikou.wordpress.com

RX7D6993

cropped-enotita-saronikou.jpgΤελικά, ως λαός, είμαστε άξιοι της τύχης μας. Ενώ κατοικούμε ενδεχομένως στην πιο όμορφη χώρα του κόσμου, διαρκώς αποδεικνύουμε, ότι δεν μας αξίζει, ότι δεν είμαστε αντάξιοί της. Καθημερινά αποδεικνύουμε, ότι δεν σεβόμαστε το παραμικρό, ούτε καν τους νόμους, που ψηφίζονται στη Βουλή, και ότι αξίζουμε όσα υφιστάμεθα, ως λαός.

Μετά, λοιπόν, το διαρκές οικολογικό έγκλημα, που συντελείται στους δύο αναγνωρισμένους και προστατευτέους υγροτόπους του Δήμου Σαρωνικού, δηλαδή των Αλυκών και του Αγίου Νικολάου Αναβύσσου (δείτε εδώ, εδώ και εδώ), σειρά είχε και ο πανέμορφος και σχεδόν ανέγγιχτος από ανθρώπινες παρεμβάσεις υγρότοπος στην περιοχή των Λεγραινών του Δήμου Λαυρεωτικής. Όπως προκύπτει από καταγγελίες πολιτών και οικολογικών οργανώσεων (Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (CISD) και Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία), καθώς και από αδιάσειστο φωτογραφικό υλικό, την Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2016, συνεργεία, πιθανότατα, του Δήμου Λαυρεωτικής (όπως έχει αναφερθεί και σε δημοσιεύματα) προέβησαν στην πλέον βάρβαρη ενέργεια της πλήρους εκχέρσωσης και ισοπέδωσης του μεγαλύτερου τμήματος του υγροτόπου των Λεγραινών, με πιθανό σκοπό τη δημιουργία χώρου για την τοποθέτηση καντινών, με παράλληλη δημιουργία χώρου πάρκινγκ για την εξυπηρέτηση των μελλοντικών πελατών. Πρόκειται για μία απαράδεκτη ενέργεια, που συντέλεσε στην πλήρη καταστροφή του μεγαλύτερου μέρους του υγροτόπου των Λεγραινών. Σημειωτέον, ότι οι υγρότοποι των Αλυκών και του Αγίου Νικολάου Αναβύσσου, μαζί με τον υγρότοπο των Λεγραινών, είναι οι μοναδικοί υγρότοποι, που έχουν απομείνει στην ευρύτερη περιοχή της χερσονήσου της Λαυρεωτικής. Για όσους μάλιστα δεν γνωρίζουν τη σημασία του υγροτόπου των Λεγραινών παραθέτουμε ορισμένα χαρακτηριστικά στοιχεία, όπως και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, προκειμένου να αντιληφθείτε και το μέγεθος της καταστροφής:

«Ο παράκτιος υγρότοπος Λεγραινών περιλαμβάνεται στην Ειδική Ζώνη Διατήρησης του Δικτύου Natura 2000 με ονομασία «Σούνιο – Νησίδα Πατρόκλου και παραθαλάσσια ζώνη» και κωδικό GR3000005. Σύμφωνα με την χαρτογράφηση οικοτόπων του δικτύου Natura 2000 (βλ. εικ. 2 στο Παράρτημα) στις εκτάσεις που εκχερσώθηκαν περιλαμβάνονται οι παρακάτω οικότοποι της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ:

• 1420 Μεσογειακές και θερμοατλαντικές αλόφιλες λόχμες (Arthrocnemetalia fructicosae)

• 2110 Υποτυπώδεις κινούμενες θίνες

• 2260 Θίνες με βλάστηση σκληρόφυλλων θάμνων (Pistacio-Rhamnetalia, Cisto-. Micromerietea)

• 9320 Δάση με Olea και Ceratonia.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Ν. 4277/2014 (ΦΕΚ 156Α2014) «Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής και άλλες διατάξεις», ο παράκτιος υγρότοπος Λεγραινών έχει χαρακτηριστεί ως υγρότοπος Α΄ Προτεραιότητας. Βάσει του Παραρτήματος ΙΧ, άρθρο 20 του προαναφερθέντος νόμου, τα μέτρα προστασίας των παραπάνω υγροτόπων περιλαμβάνουν: «απαγόρευση δόμησης, επιχωμάτωσης, άσκησης οχλουσών δραστηριοτήτων, και κάθε δραστηριότητας που υποβαθμίζει την οικολογική κατάστασή τους». Επιπλέον, σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, παρ. 2γ δδ «Για το σύνολο των υγροτόπων της Αττικής μέχρι τη οριοθέτησή τους η οποιαδήποτε ενέργεια ή σχεδιασμός στην άμεση και ευρύτερη περιοχή γίνεται με γνώμονα την ολοκληρωμένη οριοθέτηση των υγροτόπων και του άμεσα περιβάλλοντος χώρου, με τη σύμφωνη γνώμη του Οργανισμού Αθήνας. Προστατεύονται, βελτιώνονται, αποκαθίστανται και αναδεικνύονται τα υγροτοπικά χαρακτηριστικά των υγροτόπων και λαμβάνονται μέτρα για την προστασία της λεκάνης απορροής τους». Ο παράκτιος υγρότοπος Λεγραινών περιλαμβάνεται επίσης και στη Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά με κωδικό GR127 και ονομασία «Χερσόνησος Λαυρεωτικής και νησίδα Πάτροκλος».

Τον υγρότοπο χρησιμοποιούν υδρόβια πουλιά ιδιαίτερα κατά τις μεταναστευτικές περιόδους, ενδεικτικό της σημασίας της περιοχής για την ορνιθοπανίδα ήταν η καταγραφή ενός Ποταμοσφυριχτή (Charadrius
dubius) στα ελάχιστα νερά που είχαν μείνει από τις εκχερσώσεις, δίπλα στο λιμανάκι Λεγραινών.

Οι εργασίες εκχέρσωσης και επιχωμάτωσης με μπουλντόζα και φορτηγό έγιναν σε τμήμα 30 στρεμμάτων του Παράκτιου υγροτόπου Λεγραινών. Συγκεκριμένα εκχερσώθηκε η βλάστηση που κάλυπτε τις θίνες, τα αλίπεδα και εποχικά πλημμυριζόμενες υγροτοπικές εκτάσεις. Παράλληλα υλοτομήθηκαν αλμυρίκια (Tamarix spp) και σχίνα (Pistacia lentiscus), ενώ πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες χωματουργικές εργασίες (εκσκαφής και επιχωμάτωσης) με αποτέλεσμα την ισοπέδωση μέρους του υγροτόπου και την επιχωμάτωσή του σε “γήπεδο” έκτασης περίπου 30 στρεμμάτων. Σημειώνεται ότι από την Πέμπτη 3 Μαρτίου μέχρι και το Σάββατο 5 Μαρτίου στην περιοχή σιγόκαιγαν τρεις εστίες φωτιάς της εκχερσωμένης βλάστησης χωρίς καμία επιτήρηση. Η εν λόγω περιοχή εντοπίζεται κάτω από την παραλιακή οδό Αθηνών – Σουνίου στο ύψος του οικισμού Λεγραινών, με τα 15 στρέμματα να βρίσκονται κοντά στο λιμανάκι των Λεγραινών, και τα υπόλοιπα σε μια ζώνη περίπου 30 μέτρων κάτω από τον δρόμο«.

12801166_10154054739538112_2090992278563302469_n

Το εντός του κόκκινου περιγράμματος τμήμα του υγροτόπου εκχερσώθηκε – καταστράφηκε

Λίγες μόλις ημέρες πριν διαπραχθεί αυτό το αδιανόητο οικολογικό έγκλημα, δηλαδή την Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2016, μέλη του συλλόγου μας επισκέφθηκαν τον υγρότοπο των Λεγραινών και τον φωτογράφησαν, καταγράφοντας είδη της χλωρίδας. Η σύγκριση των φωτογραφιών της 21ης Φεβρουαρίου με αυτές της 3η Μαρτίου καταδεικνύουν το μέγεθος της καταστροφής.

Τα τμήματα του υγροτόπου, που απεικονίζονται στις φωτογραφίες της 21ης Φεβρουαρίου 2016, έχουν καταστραφεί

Η ίδια περιοχή μετά την καταστροφή της 3ης Μαρτίου 2016

Όπως εμπειρικά και ιστορικά έχει διαπιστωθεί, εκτιμούμε κάτι μόνο όταν το χάνουμε. Τα τελευταία χρόνια χάνουμε την πατρίδα μας. Την καταστρέφουμε με δικές μας αποκλειστικώς ενέργειες. Όταν, όμως, το συνειδητοποιήσουμε και εκτιμήσουμε τί χάνουμε ή τί χάσαμε, τότε θα είναι πολύ αργά. Ενδεχομένως, λοιπόν, για να εξυπηρετηθούν κάποιοι ολίγοι, καταστρέφεται μία ολόκληρη περιοχή, που είναι σημαντική για την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά και για μία βιώσιμη ανάπτυξη, μέσω της προσέλκυσης ποιοτικού τουρισμού και της ανάπτυξης του οικοτουρισμού. Για τις ομορφιές της προτιμάται η χώρα μας από τους τουρίστες και όχι για τις καντίνες, τα beach bar και για τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις. Τέτοια, καλύτερα, περισσότερα και φθηνότερα, βρίσκουν σε πολλές άλλες γειτονικές χώρες. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας είναι η φύση και ο πολιτισμός μας. Αυτά, λοιπόν, τα καταστρέφουμε και τα απαξιώνουμε εμείς οι ίδιοι, λειτουργώντας, όπως ακριβώς οι «τζιχαντιστές» στη Συρία και στο ΙΡΑΚ, που καταστρέφουν μοναδικούς πολιτιστικούς θησαυρούς, που ανήκουν στην παγκόσμια πολιτισμική κληρονομιά. Ενδεικτικά, αναφέρουμε και το καταπληκτικό αρχαίο θέατρο Θορικού στο Δήμο Λαυρεωτικής, το οποίο εδώ και πολλά χρόνια παραμένει χωρίς φύλαξη, χωρίς συντήρηση, έρμαιο του καθενός και παντελώς αναξιοποίητο τουριστικά. Ας αναλογιστούμε, λοιπόν, τί κάνουμε και που πάμε, ως λαός και ως κοινωνία.

THEATRO THORIKOY

Στην προκειμένη περίπτωση του υγροτόπου των Λεγραινών, πρέπει α) να προστατευθεί άμεσα το κομμάτι, που έμεινε ανέπαφο από την καταστροφή, β) να αποτραπούν τα όποια σχέδια είχαν οι καταστροφείς του υπόλοιπου τμήματος, αλλά και γ) να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες αποκατάστασης και προστασίας όλου του υγροτόπου. Πρόκειται για μία υπόθεση, που αφορά όλους μας και ιδίως τους κατοίκους της περιοχής. Παράλληλα, πρέπει να γίνουν όλες οι ενέργειες για την απόδοση των ευθυνών σε βάρος όσων διέπραξαν αυτό το πρωτοφανές οικολογικό έγκλημα. Ο σύλλογός μας, σε συνεργασία, με συνειδητοποιημένους πολίτες και με οικολογικές οργανώσεις, θα πράξει ό,τι είναι δυνατό, προκειμένου να προστατευθεί ο υγρότοπος, αλλά και να αποδοθεί Δικαιοσύνη. Ήδη έχουμε προβεί στις πρώτες ενέργειες και θα ακολουθήσουν και άλλες. Εκφράζουμε, επίσης, θερμά συγχαρητήρια στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και στο Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (CISD) για την άμεση αντίδρασή τους στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Όσοι έχουν περισσότερες πληροφορίες – στοιχεία για όσα συνέβησαν στον υγρότοπο των Λεγραινών, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με το σύλλογό μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση enotita.saronikou@yahoo.gr

ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παράνομες εργασίες στην παραλία των Λεγραινών

ΠΗΓΗhttps://enotitasaronikou.wordpress.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s