ΓΡΑΜΜΑ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΣΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ: «Φάρσα η δημοκρατία σας – Κάνετε το ένα λάθος πάνω στο άλλο»

ΠΗΓΗhttp://www.crashonline.gr

BAROYFAKHS-21

Ανοικτή επιστολή προς τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών απηύθυνε το Κίνημα για τον Εκδημοκρατισμό της Ευρώπης DiEM25, στο οποίο πρωτοστατεί ο οικονομολόγος και πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.


Στην μακροσκελή επίστολή του ο πρώην ΥΠΟΙΚ της Ελλάδας  υπογραμμίζει την έλλειψη δημοκρατίας στην λειτουργία της ΕΕ λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Η δημοκρατία μετατρέπεται σε φάρσα και η διαδικασία λήψης αποφάσεων της Ε.Ε. συσσωρεύει το ένα λάθος πάνω στο άλλο».

Με την επιστολή, όπως αναφέρεται σε αυτή, το Κίνημα για τον Εκδημοκρατισμό της Ευρώπης DiEM25 εγκαινιάζει πανευρωπαϊκή καμπάνια για τη διαφάνεια στην Ε.Ε., και καλεί όλους να την υπογράψουν.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης τονίζει σε κείμενο με το οποίο συνοδεύει την επιστολή:

Η διαφάνεια είναι το οξυγόνο της δημοκρατίας.

Η αδιαφάνεια (ή η «εμπιστευτικότητα» όπως προτιμά να την αποκαλεί το κατεστημένο της Ε.Ε.) είναι ο προπομπός κάκιστων αποφάσεων που υπονομεύουν το Κοινό Ευρωπαϊκό Αγαθό.

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί η ανεργία στην ευρωζώνη έχει «κολλήσει» στο επίπεδο που οι ΗΠΑ είχαν το 2009;

Παρατηρήσατε πως, επί έξι χρόνια τώρα, το Eurogroup επαναλαμβάνει κάθε μήνα την «πρόβλεψη» ότι η υπέρβαση της κρίσης είναι προ των πυλών;

Ξέρατε ότι, αυτή τη στιγμή, οι ευρωβουλευτές που ψηφίσατε μπορούν να δουν τα έγγραφα διαπραγμάτευσης της διαμορφούμενης Συνθήκης Διατλαντικού Εμπορίου-TTIP μόνο εάν υποσχεθούν να μην σας πουν τι λένε αυτά τα έγγραφα;

Γνωρίζατε ότι δέκα χιλιάδες λομπίστες δραστηριοποιούνται σήμερα στις Βρυξέλλες, συναντώντας συστηματικά γραφειοκράτες και εκπροσώπους σας στην Ε.Ε. με στόχο να τους πείσουν να περάσουν διατάξεις και να λάβουν αποφάσεις που συχνά συγκρούονται με τη βούληση και τα συμφέροντά σας;

Χωρίς να γνωρίζουν πώς συμπεριφέρονται οι εκπρόσωποί τους στις Βρυξέλλες και στη Φρανκφούρτη, οι πολίτες δεν έχουν τον παραμικρό έλεγχο πάνω τους.

Η δημοκρατία μετατρέπεται σε φάρσα και η διαδικασία λήψης αποφάσεων της Ε.Ε. συσσωρεύει το ένα λάθος πάνω στο άλλο.

Σήμερα, αν θελήσετε να διαβάσετε τα έγγραφα που διαμορφώνουν την Ευρώπη ή να δείτε τι είπαν εκ μέρους σας οι υπουργοί που σας εκπροσωπούν σε κάποια σημαντική συνεδρίαση, απλά δεν μπορείτε.

Ούτε καν τα εγγόνια σας δεν θα μάθουν, καθώς επίσημα Πρακτικά δεν κρατιούνται ή, για την ακρίβεια, δεν διατίθενται.

Είναι να απορεί κανείς που οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν εμπιστεύονται πλέον τους θεσμούς της Ε.Ε.;

Αποτελεί έκπληξη ότι η Ε.Ε. βρίσκεται σε προχωρημένο βαθμό αποδόμησης;

Οχι βέβαια! Η απαξίωση της Ε.Ε. είναι το φυσικό αποτέλεσμα του πέπλου της αδιαφάνειας με το οποίο περιβάλλονται οι αποφάσεις της Ε.Ε.

Το κείμενο της ανοικτής επιστολής έχει ως εξής:

Το Κίνημα για τον Εκδημοκρατισμό της Ευρώπης DiEM25 εγκαινιάζει πανευρωπαϊκή καμπάνια για τη διαφάνεια στην Ε.Ε., προσκαλώντας όλους να υπογράψουν την εξής επιστολή:

Προς τους κυρίους Donald Tusk (πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου), Jean Claude Juncker (πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), Jeroen Dijsselbloemν (πρόεδρος του Eurogroup, του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ESM, & του ECOFIN), Mario Draghi (πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ECB), και την κυρία Cecilia Malmstrom (επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε.).

Σας γράφουμε ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που νιώθουμε αποτροπιασμό για την έλλειψη διαφάνειας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων των θεσμών των οποίων προΐστασθε, καθώς και στις διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ για τη Συνθήκη Διατλαντικού Εμπορίου-TTIP.

Η στέρηση από τους πολίτες της Ε.Ε. του δικαιώματός τους να γνωρίζουν

(α) πώς συμπεριφέρονται οι εκπρόσωποί τους στη διαδικασία διαμόρφωσης σημαντικών για την Ευρώπη αποφάσεων,

(β) πώς ψηφίζουν στις διάφορες συνεδριάσεις,

(γ) τη σύγκρουση συμφερόντων που προκύπτουν,

(δ) τις υπό συζήτηση προτάσεις και

(ε) τις δεσμεύσεις τους απέναντι σε πολυεθνικές εταιρείες και ξένες κυβερνήσεις, αφαιρεί από την Ευρώπη ακόμα και την ελπίδα της δημοκρατίας.

Ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης απαιτούμε άμεσα

• τη ζωντανή αναμετάδοση (live-streaming) όλων των συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ecofin, του Eurogroup, του Δ.Σ. του ESM, καθώς και τη μετέπειτα δημοσίευση πλήρων πρακτικών όλων αυτών των συνεδριάσεων,

• τη δημοσίευση πρακτικών του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ECB) τρεις εβδομάδες έπειτα από κάθε συνεδρίασή του καθώς και τη δημοσίευση των πλήρων Πρακτικών εντός διετίας,

• ολοκληρωμένο κατάλογο με όλους τους λομπίστες που δραστηριοποιούνται στις Βρυξέλλες καθώς και πλήρη κατάλογο των συναντήσεών τους με αξιωματούχους της Ε.Ε., εκλεγμένους και μη,

• ανάρτηση στο Διαδίκτυο όλων των εγγράφων που σχετίζονται με τη διαπραγμάτευση μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ όσον αφορά τη σύναψη Διατλαντικής Εμπορικής Διεθνούς Εταιρικής Συνθήκης (Transatlantic Trade International Partnership Treaty).

Κύριε Juncker, είπατε πρόσφατα: «Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε!».

Αν είναι έτσι, τότε σταματήστε να κρύβετε από τους Ευρωπαίους πολίτες τις διαδικασίες, τις συζητήσεις και τα έγγραφα που οδηγούν σε αποφάσεις σημαντικές για την Ευρώπη ολόκληρη.

Η Ε.Ε. αποδομείται εξαιτίας κάκιστων αποφάσεων που λαμβάνονται υπό τον μανδύα της μυστικότητας και της αδιαφάνειας.

Η αφαίρεση αυτού του μανδύα είναι τώρα, σήμερα, ύψιστης σημασίας για το μέλλον της Ε.Ε.

Για να μην υπάρξει παρεξήγηση, επιτρέψτε μας να σας ξεκαθαρίσουμε πως δεν πρόκειται να αρκεστούμε σε δημοσιοσχεσίτικα κόλπα, σε διακοσμητικές αλλαγές ή σε δικαιολογίες.

Απαιτούμε την πλήρη διαφάνεια σε κάθε στάδιο λήψης των αποφάσεων που διαμορφώνουν το μέλλον της Ευρώπης.

Εν τέλει, απαιτούμε το μικρό εκείνο βήμα που θα επιτρέψει στο φως της διαφάνειας να φωτίσει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων της Ε.Ε., επιτρέποντας στους Ευρωπαίους να ξέρουν τι λέγεται και τι/πώς αποφασίζεται εκ μέρους τους».

Η ανοικτή επιστολή κλείνει με έκκληση για συγκέντρωση υπογραφών κάτω από το συγκεκριμένο κείμενο από πολίτες έτσι ώστε να ασκηθεί πίεση ως προς την σοβαρή εξέταση των συγκεκριμένων αιτημάτων.

«Μπορείτε να υπογράψετε την πιο πάνω επιστολή πηγαίνοντας στην ιστοσελίδα https://you.wemove.eu/campaigns/diafaneia και συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας» είναι η κατάληξη.

ΠΗΓΗhttp://www.crashonline.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s