Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση «ΜΠΟΜΠΟΛΑ» στην Κύπρο

REBLOGGEDhttp://infognomonpolitics.blogspot.gr

Μοίραζε μίζες για να πάρει τα έργα στην Κύπρο ο Μπόμπολας (το νέο «μπουμπούκι» – σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ)

«Έσπασε» και ο Βέργας

BOBOLAS-1

Χιονοστιβάδα εξελίξεων στα υπό διερεύνηση σκάνδαλα ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ – Παραδόθηκε και ομολόγησε ο Κατρής και «έφερε» τρίτο γύρο συλλήψεων – «Αγγίζουν» τον ιδιοκτήτη της Helector  Λεωνίδα Μπόμπολα- Τρία νέα εντάλματα – 19 μέχρι στιγμής οι εμπλεκόμενοι – Νέα στοιχεία «φωτιά» ενώπιον των ανακριτών που «καίνε» τους υπόπτους – «Μίλησε» και ο Βέργας –  Υπέγραφε μόνος ο Λουρουτζιάτης – «Μέσα» 5 ημέρες η εντεκάδα – Εκτενές ρεπορτάζ από τη Cyprus Times

Νέες καταιγιστικές εξελίξεις έφερε η άφιξη του Αθανάσιου Κατρή, Διευθύνων Σύμβουλου της εταιρείας Helector, που καταζητείτο για τα σκάνδαλα ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιη αφού άνοιξε και αυτός το στόμα του και οδήγησε στην αστυνομία σε τρίτο γύρω συλλήψεων.
Ο ύποπτος, ο οποίος έφθασε στην Κύπρο το μεσημέρι της Παρασκευής με πρόθεση να συνεργαστεί με τις αρχές, επιβεβαίωσε τη μαρτυρία του Γενικού Διευθυντή της εταιρείας Γιάννη Κοκότση καθώς, επίσης, παραδέχθηκε ότι έδινε μίζες σε υπόπτους, εμπλέκοντας στην υπόθεση κι άλλα ηχηρά πρόσωπα.
Τα νέα εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν σε βάρος των:
  • Λεωνίδα Μπόμπολα, Ιδιοκτήτης εταιρείας Helector
  • Προέδρου Ελληνικής εταιρείας Enviroplan S.A
  • Ευτύχιου Μαλληκίδη, πρώην Γενικός Διευθυντής του Συμβουλίου Αποχετεύσεων της Πάφου
Η σύλληψη του Κατρή συμπλήρωσε την εντεκάδα των προσώπων που φόρεσαν χειροπέδες και οδηγήθηκαν εκ νέου ενώπιον δικαστηρίου ενώ 12ος ύποπτος είναι ο τέως Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας ο οποίος δε συνελήφθη αφού εκτίει ποινή φυλάκισης.
Ωστόσο μέχρι στιγμής ο αριθμός των εμπλεκομένων ανέρχεται στους 19, μεταξύ των οποίων είναι ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας Γιάννης Κοκότσης και άλλοι 3 υπάλληλοι που αφέθηκαν ελεύθεροι και πιθανόν να χρησιμοποιηθούν μάρτυρες κατηγορίας.
Τα νέα εντάλματα ακόμη δεν έχουν εκτελεστεί, κάτι που δε πρόκειται να γίνει με τον 19ο Ευτύχιο Μαλληκίδη αφού επίσης εκτίει ποινή φυλάκισης για το ΣΑΠΑ.
BOBOLAS-2
BOBOLAS-3
BOBOLAS-4
Άνοιξε το στόμα του ο «σκληρός» Βέργας
Ανακρινόμενος ο τέως Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι κατά το 2007 ο πρώην Διευθυντής του ΣΑΠΑ Ευτύχιος Μαλληκίδης, σε βάρος του οποίου εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης, του είπε ότι σε συνάντηση που είχε με τον πρώην Διευθυντή της Helector Δημήτρη Γιανακόπουλο, του είχε προσφέρει μίζες προκειμένου να υπάρχει καλή συνεργασία μεταξύ τους.
Όπως ισχυρίστηκε ο Βέργας, ο Μαλληκίδης, που εκτίει ποινή φυλάκισης για το ΣΑΠΑ, του πρότεινε να ζητήσουν 5% επί της κάθε πληρωμής και το ποσό να το διαμοιράζονται αυτοί καθώς και άλλοι δυο υπάλληλοι του ΥΠΕΣ εκ των οποίων ο ένας απεβίωσε.
Η συμφωνία έκλεισε μέσω του πρώην Γενικού Διευθυντή της Helector Δημήτρη Γιανακόπουλου, ύποπτος, ο οποίος περί τα τέλη 2009 τους έδωσε 150.000 ευρώ. Χρήματα τα οποία μοιράστηκαν και ο Βέργας ως «αποδείξεις» πήρε σημειώσεις σε ένα χαρτί που παρέδωσε στους ανακριτές.
Επίσης ο Βέργας παραδέχθηκε ότι έλαβε μίζες ύψους περίπου 150.000 ευρώ από τον Γιανακόπουλο και τις δικαιολόγησαν ως χορηγίες ενώ ανέφερε ότι σε άλλη περίπτωση ο πρώην Γενικός Διευθυντής του έδωσε 165.000 ευρώ τα οποία παρέδωσε στο Μαλληκίδη.
Μετά την αποχώρηση του Γιανακόπουλο από τη θέση του Διευθυντή και όταν ανέλαβε ο Γιάννης Κοκότσης απομακρύνθηκε από το φαγοπότι ο Μαλληκίδης με οδηγίες του νέου Διευθυντή της εταιρείας ο οποίος του ζήτησε να «αναλάβει» ο οικονομικός Διευθυντής του Δήμου Πάφου Δημήτρης Πατσαλίδης, επίσης ύποπτος.
Ο Βέργας έκτοτε έλαβε σε διαφορετικές περιπτώσεις το ποσό το οποίο υπολογίζεται στις 150.000 ευρώ ενώ μίζες συνέχισε να λαμβάνει ο Πατσαλίδης και οι λειτουργοί του ΥΠΕΣ.
 «Έδωσε» Μπόμπολα ο Κατρής
Ο ένας μετά τον άλλο φαίνεται να ομολογεί για το φαγοπότι που στήθηκε πίσω από τα ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιη όπου οι μίζες «έπεφταν» βροχή και δικαιολογούνταν μέσω εικονικών τιμολογίων και οι πολίτες πλήρωναν τα σπασμένα.
Μετά τις δυνατές μαρτυρίες του πρώην και νυν διευθυντή της εταιρείας Helector, Δημήτρη Γιανακόπουλου και Γιάννη Κοκότση, που «καίνε» τους εμπλεκόμενους άλλη μια μαρτυρία έρχεται να δέσει ακόμη περισσότερο την υπόθεση.
Πρόκειται για τη μαρτυρία του υπόπτου Αθανάσιου Κατρή, Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ο οποίος ομολόγησε τα πάντα και οδήγησε τις αρχές σε νέα εντάλματα σύλληψης ενώ η είδηση ότι θα φορέσει χειροπέδες ο γνωστός Έλληνας επιχειρηματίας Λεωνίδας Μπόμπολας έσκασε σαν βόμβα.
Ανακρινόμενος ο Κατρής παραδέχθηκε ότι εκτελούσε εντολές του ιδιοκτήτη Λεωνίδα Μπόμπολα ενώ αποκάλυψε όλο το παρασκήνιο.
Όπως ισχυρίστηκε έδωσε μίζες ύψους 100.000 ευρώ στον ύποπτο – πρώην λειτουργό του ΥΠΕΣ, όπως ο ίδιος ζήτησε, και το «αίτημα» του έγινε αποδεχτό από τον Μπόμπολα και σε συνάντηση που είχαν στην Αθήνα παρέλαβε τα χρήματα σε φάκελο.
Μετά τις υπογραφές για τα ΧΥΤΥ Κόσιη με οδηγίες Μπόμπολα δόθηκαν μίζες στο Μαλληκίδη, επίσης όπως ο ίδιος ζήτησε, ενώ δίνονταν μίζες στους λειτουργούς που επέβλεπαν τα έργα προκειμένου να υπογράφουν σύντομα τα έγγραφα τα οποία ήταν απαραίτητα για την πληρωμή της κοινοπραξίας. Σε συναντήσεις που έγιναν στην Αθήνα παραδόθηκαν οι μίζες ύψους 60.000 ευρώ τις οποίες διαμοίρασαν.
Η κατάθεση Γιανακόπουλου
Ανακρινόμενος ο πρώην Γενικός Διευθυντής της εταιρείας Helector παραδέχθηκε ότι σε διάφορες συναντήσεις με τον Σάββα Βέργα και τον Οικονομικό Διευθυντή του Δήμου έδωσε μίζες μέσα σε φακέλους που υπολογίζονται στις 310.000 ευρώ στην παρουσία του Διευθύνων Σύμβουλου της εταιρείας Αθανάσιου Κατρή ενώ σε κάποιες περιπτώσεις διακινητής των μιζών ήταν ο πολιτικός μηχανικός της εταιρείας.
Επίσης ο Γιανακόπουλος «έκαψε» τον πρώην λειτουργό του ΥΠΕΣ και το γιο του καθώς παραδέχθηκε τις συμφωνίες που έκλεισαν για ιατρικές υπηρεσίες σε ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ έναντι αμοιβής 4,500 ευρώ.  Όπως διαφάνηκε από τις μαρτυρίες των υπαλλήλων ο γιατρός πληρωνόταν χωρίς όμως να εξετάσει οποιοδήποτε ποτέ.
Ο Λουρουτζιάτης υπέγραφε «μόνος»
Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής σε νέα του κατάθεση στις αρχές παραδέχθηκε ότι σε συνάντηση που είχε με το Δήμαρχο Λάρνακας στο αεροδρόμιο του παρέδωσε σε φάκελο 5.000 ευρώ. Επίσης παραδέχθηκε ότι έδωσε σε 7 διαφορετικές περιπτώσεις μίζες στους λειτουργούς του ΥΠΕΣ ύψους περίπου 50.000 ευρώ για την υπογραφή των έργων.
Από τις έρευνες διαφάνηκε επίσης ότι ο Δήμαρχος Λάρνακας υπέγραφε «μόνος» τα σχετικά έγγραφα για τα έργα στα ΧΥΤΥ Κόσιη εν αγνοί του Οικονομικού Διευθυντή του Δήμου όπως προβλέπουν οι κανονισμοί.
Μετά τα «deal» της αστυνομίας ολοταχώς προς Κακουργιοδικείο!
Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου όπου οδηγήθηκαν οι 11 ύποπτοι ο ανακριτής της υπόθεσης δεσμεύτηκε ενώπιον του δικαστή ότι η αστυνομία δεν θα ζητήσει ξανά διατάγματα προσωποκράτησης των εν λόγω προσώπων ανεξαρτήτως εάν δεν θα εκτελεστούν τα εντάλματα σύλληψης σε βάρος των καταζητούμενων .
Οι αρχές εκτιμούν ότι το ανακριτικό έργο βρίσκεται στο τελικό στάδιο και με τις παραδοχές από τα πρόσωπα «κλειδιά» η υπόθεση στοιχειοθετείται ενώπιον δικαστηρίου και ενδεχομένως με την λήξη των διαταγμάτων κράτησης των υπόπτων να καταχωρηθεί η υπόθεση ενώπιον Κακουργιοδικείου.
Ωστόσο στο κατηγορητήριο δεν θα περιλαμβάνονται τα 19 πρόσωπα αφού η αστυνομία σε μια προσπάθεια να «στήσει» την υπόθεση έκλεισε «deal» με τους σημαντικότερους υπόπτους, υπάλληλους της εταιρείας, όπου θα τους μετατρέψει σε μάρτυρες κατηγορίας. Δεδομένοι μάρτυρες θεωρούνται ο Κοκότσης, ο Γιανακόπουλος και οι 3 υπάλληλοι της εταιρείας που συνελήφθησαν αρχικά και παρέδωσαν στην αστυνομία τα εικονικά τιμολόγια.
Μια τακτική της αστυνομίας που ακολούθησε και στην υπόθεση ΣΑΠΑ προκαλώντας διάφορες αντιδράσεις αφού «ξεγλιστρούν» πρόσωπα που επωφελήθηκαν εκατομμύρια ευρώ.
Σε ότι αφορά τους τον ιδιοκτήτη της εταιρείας Helector και τον πρόεδρο της εταιρείας Envipolan Θεωφάνη Λώλο, ο οποίος ήταν επίσης ο σύμβουλος του ΥΠΕΣ για τα έργα ενώ οι εταιρείες των δυο συνεργάζονται, σε περίπτωση που δεν έρθουν στην Κύπρο αυτοβούλως θα εκδοθούν σε βάρος τους ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης.
Όλοι οι ύποπτοι τέθηκαν υπό κράτηση για 5 ημέρες.

REBLOGGEDhttp://infognomonpolitics.blogspot.gr

 

REBLOGGED:  http://infognomonpolitics.blogspot.gr

Ποιος είναι, ο έχων το… ηθικό πλεονέκτημα, ως αριστερός, Λεωνίδας Μπόμπολας

H ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΜΠΟΜΠΟΛΑ
BOBOLAS-5
Το 15% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ανήκει στον μικρό γιο του Γιώργου Μπόμπολα, της οικογένειας που σήμερα διαχειρίζεται το 50% του εθνικού δικτύου της Ελλάδας, σωρεία δημοσίων έργων και σημαντικά ΜΜΕ στη χώρα.
Όταν στις αρχές του ’60 ο νεαρός πολιτικός μηχανικός Γιώργος Μπόμπολας αναζήτησε εργασία στο ελληνικό Υπουργείο Δημοσίων Έργων και απορρίφθηκε καθώς είχε «φακελωθεί» ως κομμουνιστής, σίγουρα δεν ανέμενε ότι μια μέρα θα χαρακτηριζόταν ως ο απόλυτος «άρχοντας» των δημοσίων έργων στη χώρα. Μια απόρριψη που αποδείχθηκε ευλογία, καθώς στράφηκε στον ιδιωτικό τομέα. Το 1968 ίδρυσε την κατασκευαστική «Τεχνοδομή», με συνέταιρο τον μετέπειτα υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Ευάγγελο Κουλουμπή. Δέκα χρόνια μετά, το 1977 ίδρυσε την ΑΚΤΩΡ. Εκείνα τα χρόνια έκανε και τα πρώτα του βήματα στον Τύπο με την έκδοση της «Σοβιετικής Εγκυκλοπαίδειας», εξασφαλίζοντας άδειες από το αρμόδιο σοβιετικό πρακτορείο χάρη στις άκρες που φημολογείται ότι είχε με την Κα Γκε Μπε (KGB)!
Μαζί με τον συνεργάτη του Αλέκο Φιλιππόπουλο μπήκε για τα καλά στον χώρο των εκδόσεων, δημιουργώντας το 1981 την πρώτη έγχρωμη ταμπλόιντ εφημερίδα στην Ελλάδα, το Έθνος. Η εφημερίδα, με ελκυστική θεματολογία, κέρδισε την πρώτη θέση στις κυκλοφορίες, ενώ στήριζε την άνοδο του Ανδρέα Παπανδρέου στην εξουσία. Παρόλα αυτά, οι σχέσεις τους κλονίστηκαν όταν το Έθνος κατηγορήθηκε επειδή χαρακτήρισε τον Κοσκωτά «μαφιόζο» και το ΠΑΣΟΚ σφύριξε αδιάφορα. Το Έθνος φρόντισε να εκδικηθεί, συμβάλλοντας καταλυτικά στην εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ το ’89. Εκείνη τη χρονιά δόθηκαν προσωρινές άδειες για τη λειτουργία ιδιωτικής τηλεόρασης και ο Γιώργος Μπόμπολας ίδρυσε το MEGA, τον πρώτο ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας.
Οι κατασκευαστικές δραστηριότητες του επιχειρηματία είχαν αρχίσει να γιγαντώνονται. Το 1996 υπογράφεται η σύμβαση για την Αττική Οδό και τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, ενώ τρία χρόνια μετά η ΑΚΤΩΡ συγχωνεύεται με την Ελληνική Τεχνοδομική, δημιουργώντας τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Την περίοδο της προετοιμασίας για την Ολυμπιάδα, η εταιρεία αναλαμβάνει ό,τι κατασκευή «κινείται» στα δημόσια έργα και μπαίνει στο στόχαστρο των ανταγωνιστών και της αντιπολίτευσης για «προνομιακές αναθέσεις» εκ μέρους της κυβέρνησης Σημίτη, με αντάλλαγμα την προνομιακή κάλυψη στα μέσα ενημέρωσης. Ο τότε αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, έκανε λόγο για «νταβατζήδες» και υποσχέθηκε να πολεμήσει το σύστημα της «διαπλοκής». Όντως, έφερε τον νόμο «Περί Βασικού Μετόχου», απαγορεύοντας σε βασικούς μετόχους μέσων ενημέρωσης να αναλαμβάνουν δημόσια έργα. Εντούτοις, ο νόμος δεν έλαβε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα πολλοί να κάνουν λόγο για «επηρεασμό» των Βρυξελλών.

ΧΡΥΣΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

Τα τρία παιδιά της οικογένειας Μπόμπολα ανέλαβαν καθήκοντα. Από το 2015 ο Φώτης κατέχει επίσημα τα ηνία της Πήγασος Α.Ε. και του MEGA, η Μαρία ασχολείται με τα περιοδικά του ομίλου και ο Βενιαμίν της οικογένειας, Λεωνίδας, με την κατασκευαστική ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Όπως και ο πατέρας του, ο Λεωνίδας Μπόμπολας έκανε σπουδές πολιτικού μηχανικού στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, είναι χαμηλών τόνων και απεχθάνεται τα φώτα της δημοσιότητας. Μόνο πέρυσι απασχόλησε τα

Μέσα, όταν συνελήφθη τον Απρίλη του 2015 για φοροδιαφυγή €4,1 εκατ. Πλήρωσε αμέσως το ποσό που όφειλε και αφέθηκε ελεύθερος. Η «αποστολή» του δεν είναι εύκολη. Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ περιλαμβάνει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο έργων, με «χρυσά» συμβόλαια σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εντός και εκτός συνόρων, και πολυσχιδείς δραστηριότητες. Παρά τα έσοδα, ύψους €742 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2015, ο βραχνάς των δανείων ύψους €1,5 δισ. επιβάλλει ψαλίδισμα στις δαπάνες προκειμένου να διατηρηθεί στις μεγαλύτερες κατασκευαστικές της Ευρώπης (46η το 2014).

Πήγασος Εκδοτική Α.Ε.
5,6% Γιώργος Μπόμπολας
26,3% Μαρία Μπόμπολα
48,8% Φώτης Μπόμπολας
Έντυπα: Έθνος, Ημερησία και GoalNews, Elle, Car&Driver, Ιδανικό Σπίτι, CookBook, Αρμονία, Άστρα & Όραμα, TvZapping, CloseUp κ.ά.

MEGA
32,7% κατέχει η Πήγασος Εκδοτική στην «Τηλέτυπος» (ΜEGA), όπου ανήκει και η εταιρεία τηλεοπτικών παραγωγών «Άνωση»

ΕΛΛΑΚΤΩΡ
15% κατέχει ο Λεωνίδας Μπόμπολας
10% τα αδέρφια Σάκης και Δημήτρης Καλλιτσάντσης
10% το MiticaFund
O όμιλος διαθέτει 30.000 μετόχους, έχει παρουσία σε 23 χώρες και από το 2007 διαχειρίζεται γύρω στο 50% του εθνικού δικτύου της Ελλάδας. Στους ισχυρούς συμμάχους βρίσκονται η J&PΆβαξ, η γαλλική Vinci και η γερμανική Hochtief.

Μερικές θυγατρικές του ομίλου:
– ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις: Ηγετική παρουσία στα δημόσια έργα
– ΗΛΕΚΤΩΡ: Κυρίαρχη στη διαχείριση απορριμμάτων (αγορά με έργα προϋπολογισμού €2 δισ. ετησίως στην Ελλάδα). Ο όμιλος καινοτομεί στις μεθόδους διαχείρισης σκουπιδιών και έχει έργα σε Ελλάδα, Κύπρο, Ρωσία, Γερμανία και Βαλκάνια
– ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος: Ανάπτυξη αιολικών πάρκων
– REDS: Ανάπτυξη εμπορικών πάρκων και συγκροτημάτων σε Ελλάδα και Βαλκάνια
O όμιλος επενδύει και στον τουρισμό με 30% στην AthensResortCasino. Με τα Ελληνικά Λατομεία ελέγχει σχεδόν το 60% των λατομείων της χώρας, ενώ το 2004 απέκτησε τα μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική έναντι €11 εκατ.

REBLOGGED:  http://infognomonpolitics.blogspot.gr  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

1) ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ! Ένταλμα σύλληψης για τον Μπόμπολα – Ποιο είναι το σκάνδαλο της Κύπρου

2) Δίωξη κατά του Λεωνίδα Μπόμπολα στην Κύπρο – Σκάνδαλο Helector

3) Έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης του Λεωνίδα Μπόμπολα ζητά ο Κύπριος γενικός εισαγγελέας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s