Υψηλά μη βιώσιμο” είναι το χρέος σύμφωνα με υπόμνημα που αποκαλύπτει το Reuters

DNT

ΠΗΓΗhttp://mignatiou.com

Το ΔΝΤ ζητά από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας να προχωρήσουν σε ουσιαστική ελάφρυνση χρέους το οποίο θεωρεί πως παραμένει υψηλά μη βιώσιμο. Αυτό αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters αναφερόμενο σε υπόμνημα του Financial and Economic Policies (MFEP).

Αναφέρει συγκεκριμένα ότι παρά τη γενναία επίσημη χρηματοδότηση και τα περαιτέρω μεταρρυθμιστικά σχέδια η δυναμική του χρέους προβλέπεται υψηλά μη βιώσιμη.

Σύμφωνα με σχέδιο υπομνήματος του ΔΝΤ για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του χρέους σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, απαιτείται αποφασιστική παρέμβαση από τους Ευρωπαίους για το χρέος του επίσημου τομέα.

Προβλέπει πρωτογενές έλλειμμα 0,5% φέτος, πλεόνασμα 0,25% το 2017 και πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% το 2018. Σύμφωνα με το υπόμνημα ο μέσος όρος ρυθμού ανάπτυξης μακροπρόθεσμα είναι 1,25%, χαμηλότερα απ’ ότι προβλεπόταν παλαιότερα.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ CNN.GR:

«Παρά την γενναιόδωρα ευνοϊκή χρηματοδότηση από τον επίσημο τομέα και τα περαιτέρω μεταρρυθμιστικά σχέδια, η δυναμική του χρέους προβλέπεται να παραμείνει εξαιρετικά μη βιώσιμη» σημειώνεται στο προσχέδιο.

«Για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του χρέους, εκτός από τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, θα είναι απαραίτητη αποφασιστική δράση από τους Ευρωπαίους εταίρους μας για να παραχωρηθεί περαιτέρω ελάφρυνση χρέους» επισημαίνεται.

Το ΔΝΤ προβλέπει στο μνημόνιο ότι η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές έλλειμμα 0,5% φέτος, πλεόνασμα 0,25% το 2017 και πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% το 2018.

Στο κείμενο σημειώνεται πως τα νούμερα αυτά αντανακλούν μεταρρυθμιστική κόπωση μετά από πέντε χρόνια προσαρμογών και τις κοινωνικές πιέσεις στην Ελλάδα λόγω της υψηλής ανεργίας.

Η μέση ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,25% μακροπρόθεσμα, με βάση τις προβλέψεις που περιλαμβάνονται στο κείμενο, χαμηλότερη από ότι αναμενόταν προηγουμένως.

Οι στόχοι, οι οποίοι χαρακτηρίζονται «φιλόδοξοι, αλλά ρεαλιστικοί», θα μπορούσαν να συνοδευτούν από την εφαρμογή μέτρων που θα εξοικονομούσαν 2,5% του ΑΕΠ ως το 2018, μεταξύ των οποίων και μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, στο φόρο εισοδήματος, στο ΦΠΑ και στο μισθολόγιο του δημοσίου. Σύμφωνα με το προσχέδιο του μνημονίου η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να υποβάλλει συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2016.

Οι μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού που αναφέρονται στο προσχέδιο του μνημονίου περιλαμβάνουν την σταδιακή κατάργηση το ΕΚΑΣ, την αλλαγή της βάσης καταβολής των εισφορών, τον επαναυπολογισμό των συντάξεων και την εισαγωγή εθνικής σύνταξης 345 ευρώ τον μήνα μετά από 15 χρόνια καταβολής εισφορών και 384 ευρώ μετά από 20 έτη. Για να αντιμετωπίσει την δημιουργία επιπλέον ελλειμμάτων στα ασφαλιστικά ταμεία, η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει μέτρα αξίας επιπλέον 0,5% του ΑΕΠ χωρίς να επιβάλλει περικοπές στις κύριες συντάξεις, υποστηρίζει το ΔΝΤ.

Όσον αφορά στο ζήτημα των κόκκινων δανείων, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να τροποποιήσει την υφιστάμενη νομοθεσία για να επιτρέψει την πώληση μη εξυπηρετούμενων και εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων από μη τραπεζικές οντότητες άμεσα και ελεύθερα.Η νομοθεσία για αυτά τα μέτρα πρέπει να περάσει πριν από το 2017 και να εφαρμοστεί σταδιακά, προσθέτει το ΔΝΤ.

ΠΗΓΗhttp://mignatiou.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s