Το Βατερλό στο Αιγαίο και η μουγκαμάρα των υπαιτίων

Σε πραγματικό Βατερλό για την ελληνική εξωτερική πολιτική εξελίσσονται οι χειρισμοί της κυβέρνησης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η Τουρκία αφού πέτυχε να εμπεδώσει τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο υπό την κάλυψη μάλιστα του ΝΑΤΟ, αφού αμφισβήτησε εμπράκτως την ελληνική υφαλοκρηπίδα, αξιοποιώντας προφανώς την αμήχανη σιωπή της Αθήνας δοκιμάζει τώρα τις αντοχές της χώρας μας με τις καθημερινές πλέον υπερπτήσεις ελληνικών νησιών, της Λέσβου, και των Οινουσσών.
Σε μια πρωτοφανή κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, καθώς είναι προφανές ότι η αν η πρώτη υπερτέρηση θα μπορούσε να αποδοθεί σε λάθος η επανάληψη της -και μάλιστα για τις επόμενες δυο ημέρες και σε συχνότητα μία υπέρπτηση κάθε δέκα λεπτά- η Αγκυρα βάζει την ελληνική κυβέρνηση με την πλάτη στον τοίχο.
Ο κ. Τσίπρας στηριζόμενος στις αναλύσεις των συνεργατών του, Ν. Κοτζιά και Π. Καμμένου, επένδυσε στην σχέση με την Αγκυρα και το καθεστώς Ερντογάν, αποδεχόμενη ακόμη και παραχωρήσεις σε θέματα που άπτονται κυριαρχικών δικαιωμάτων με την προσδοκία ότι η Τουρκία θα ανακόψει τις προσφυγικές ροές. Κάτι που απαιτούσε και η Γερμανία μια και όλη η πολιτική της κ. Μέρκελ στηρίχθηκε στην σχέση αυτή με την Τουρκία.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πεισμένη ότι οι κινήσεις καλής θέλησης προς την Άγκυρα θα εκτιμηθούν και θα ανταποδοθούν από την πρώτη στιγμή υιοθέτησε το θεώρημα του Νίκου Κοτζιά, ότι ο κ. Ερντογάν θα αντιληφθεί ότι η μοναδική γειτονική χώρα με την οποία η Τουρκία δεν έχει διαρρήξει τις σχέσεις της είναι η Ελλάδα.
Για τη συνέχεια Liberal

REBLOGGEDhttp://infognomonpolitics.blogspot.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s