Φωτογραφική διάταξη για την Μπέτυ Μπαζιάνα καταγγέλει το Ποτάμι – Τι απαντά το υπ. Παιδείας

ΠΗΓΗhttp://tvxs.gr

TSIPRAS-18

Για ευνοϊκή τροπολογία με «φωτογραφική» διάταξη από την οποία μπορεί να ευνοηθεί και η σύντροφος του πρωθυπουργού  Μπέτυ Μπαζιάνα ώστε να προαχθεί σε Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό ΑΕΙ ως κάτοχος διδακτορικού, κατηγορεί το υπουργείο Παιδείας ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς.

Το υπουργείο Παιδείας αλλά και ίδιος ο υπουργός Νίκος Φίλης απαντώντας διευκρινίζουν ότι η διάταξη ρυθμίζει ένα πάγιο αίτημα των πανεπιστημίων για μετάταξη σε θέσεις διδασκόντων επιστημόνων που διαθέτουν αυξημένα προσόντα κι απορρίπτουν τις αιτιάσεις περί φωτογραφικής διάταξης για οποιονδήποτε, καθώς όπως τόνισε στα Νέα ο κ. Φίλης οι ενδιαφερόμενοι είναι περίπου 100. Για να προσθέσει – κατά την εφημερίδα – επί του παρόντος δεν έχει κατατεθεί καμία αίτηση και πως, αν κατατεθεί, αυτή θα κριθεί πρώτον από το υπηρεσιακό συμβούλιο του υπουργείου στο οποίο μετέχουν και συνδικαλιστές από όλα τα κόμματα, ενώ εν συνεχεία θα πρέπει να αποφασίσει και το αντίστοιχο όργανο του πανεπιστημίου στο οποίο επιθυμεί να ενταχθεί.

Η καταγγελία Μαυρωτά

Με τρεις αναρτήσεις στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter ο Γιώργος Μαυρωτάς,
υποστηρίζει ότι η παράγραφος 7 του άρθρου 33 του νομοσχεδίου που κατατέθηκε εκ νέου στη Βουλή μετά την αιφνιδιαστική του απόσυρση, έχει συμπεριληφθεί για προσωπική εξυπηρέτηση της συζύγου του Αλέξη Τσίπρα.

«Αποσύρθηκε η «διάταξη Σταθάκη» στη νέα version του νομοσχεδίου για την Έρευνα…», σημειώνει αρχικά ο βουλευτής από το Ποτάμι στο twitter του και συνεχίζοντας προσθέτει: «Εξακολουθεί όμως το νομοσχέδιο να περιλαμβάνει στο άρθρο 33 τη φωτογραφική διάταξη για τη σύντροφο του Πρωθυπουργού… που αφορά στη μετάταξη δηλαδή μόνιμων εκπαιδευτικών με διδακτορικό ως ΕΔΙΠ σε ΑΕΙ. Φαίνεται καλύφθηκαν τα κενά στα σχολεία», γράφει ο βουλευτής του Ποταμιού.

Η απάντηση του υπουργείου Παιδείας

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας στο επίμαχο άρθρο 33 παρ. 7, του ν/σ «η διάταξη ρυθμίζει με πάγιο τρόπο, άρα, εξ ορισμού μη φωτογραφικό, θέματα μετάταξης μόνιμων εκπαιδευτικών Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης σε Α.Ε.Ι».

Αναλυτικά η απάντηση του υπουργείου:

Με αφορμή σχόλιο του βουλευτή του Ποταμιού κ. Μαυρωτά, σχετικά με το άρθρο 33 παρ. 7, του ν/σ του Υπουργείου Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων στο οποίο ρυθμίζονται ζητήματα  υπηρεσιακής κατάστασης προσωπικού αρμοδιότητας ΥΠ.Π.Ε.Θ., διευκρινίζεται, ότι, η διάταξη ρυθμίζει με πάγιο τρόπο, άρα, εξ ορισμού μη φωτογραφικό,  θέματα μετάταξης μόνιμων εκπαιδευτικών Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης σε Α.Ε.Ι.   Η διάταξη αφορά πολλούς εκπαιδευτικούς με αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα και η τυχόν μετάταξή τους στα ΑΕΙ,  θα τίθεται στην αυστηρή και αντικειμενική κρίση των Ακαδημαϊκών Αρχών και των αρμόδιων υπηρεσιακών οργάνων ευρείας αντιπροσωπευτικής σύνθεσης.

Ειδικότερα, δίνεται η δυνατότητα  σε μόνιμους εκπαιδευτικούς ιδιαίτερα αυξημένων ακαδημαϊκών προσόντων να μεταταγούν σε θέση κατηγορίας Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού  (ΕΔΙΠ)  στα Α.Ε.Ι. (Πανεπιστήμια και ΤΕΙ).

Πρόκειται για πάγια διάταξη  με την οποία θεραπεύεται ένα ακόμη κενό στη νομοθεσία που επέτρεπε φωτογραφικές μετατάξεις στο παρελθόν.

Η ρύθμιση αυτή δεδομένων των δημοσιονομικών συνθηκών, που  δυσχεραίνουν την πρόσληψη προσωπικού, είναι προς πρόδηλο όφελος της λειτουργίας των ΑΕΙ και αποτελεί άλλωστε και αίτημα πολλών πανεπιστημιακών τμημάτων (οι πρόσφατες 500 θέσεις αφορούσαν μέλη ΔΕΠ και όχι ΕΔΙΠ)

Με αυτό τον τρόπο τα ΑΕΙ   μπορούν να καλύψουν πραγματικές και ανελαστικές  ανάγκες, αφού τα εργαστηριακά μαθήματα τα οποία  θα διδάξουν  οι εκπαιδευτικοί που μετατάσσονται είναι υποχρεωτικά από το πρόγραμμα σπουδών των ΑΕΙ και δεν μπορούν να καλυφθούν από τα μέλη ΔΕΠ.

Επιπλέον, ως Υπουργείο Παιδείας είμαστε συνεπείς με τη δέσμευσή μας οι  μετατάξεις εκπαιδευτικών να γίνονται σε θέσεις στις οποίες θα εξακολουθούν να  προσφέρουν διδακτικό έργο.

Τα τυπικά προσόντα που περιγράφει η διάταξη μοιάζουν με αυτά που αντιστοιχούσαν στο ακαδημαϊκό προφίλ του Λέκτορα (ν.3027/2002)

Ειδικότερα οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει σωρευτικώς να:

α) είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος με γνωστικό αντικείμενο ίδιο ή συναφές με  γνωστικό αντικείμενο που θεραπεύει Τμήμα Α.Ε.Ι.

β) έχουν δημοσιευμένο έργο σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, σχετικό με τα αντικείμενα αυτά

γ) έχουν μετά τη λήψη του διδακτορικού διπλώματος αποδεδειγμένα επιτελέσει  για τουλάχιστον δύο (2) ακαδημαϊκά έτη  σε ελληνικό Α.Ε.Ι ή ομοταγές Ίδρυμα της αλλοδαπής σχετικό επιστημονικό/εφαρμοσμένο/ερευνητικό έργο και συγκεκριμένα έχουν εκπαιδευτική εμπειρία ή εμπειρία σε εργαστηριακό – εφαρμοσμένο – διδακτικό έργο ή αναγνωρισμένο επαγγελματικό/ερευνητικό έργο σε σχετικό επιστημονικό πεδίο ή έχουν τουλάχιστον διετή σχετική εργασία σε ερευνητικά κέντρα της ημεδαπής ή αλλοδαπής ήσυνδυασμό των ανωτέρω.

Η διαδικασία της μετάταξης είναι απολύτως διαυγής και  σύμφωνη με τις κείμενες διατάξεις.

Συγκεκριμένα, για τη διενέργεια της μετάταξης απαιτείται:

α) σχετική αίτηση του ενδιαφερόμενου εκπαιδευτικού που υποβάλλεται στην υπηρεσία που ανήκει καθώς και στο οικείο Α.Ε.Ι.

β) έγκριση του αρμόδιου υπηρεσιακού συμβουλίου στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται ο εκπαιδευτικός

γ) απόφαση της Κοσμητείας του οικείου Α.Ε.Ι., ύστερα από σχετική εισήγηση τριμελούς επιτροπής.

ΠΗΓΗhttp://tvxs.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s