ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟ BLOOMBERG: Οι τρεις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα

ΠΗΓΗhttp://www.crashonline.gr

ÁÈÇÍÁ - ÓÕÍÁÍÔÇÓÇ ÔÏÕ ÐÑÙÈÕÐÏÕÑÃÏÕ ÁË. ÔÓÉÐÑÁ ÌÅ ÔÏÍ ÐÑÙÈÕÐÏÕÑÃÏ ÔÇÓ ÐÑÏÔÏÃÁËÉÁÓ ÁÍÔ. ÊÏÓÔÁ(EUROKINISSI/ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ)

Τοίχο βρήκε για ακόμα μία φορά η κυβερνητική πολιτική αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας, οι χειρισμοί του οποίου θα καθορίσουν το πως θα γραφτεί στην ελληνική ιστορία… Σαν τον πρωθυπουργό που πάνω από όλα έβαλε την καρέκλα του και προκειμένου να μην παραδώσει τα κλειδιά του Μεγάρου Μαξίμου προχωρούσε στη μία συνθηκολόγηση μετά την άλλη ή σαν τον πρωθυπουργό, ο οποίος -δεδομένης και της αριστερής ιδεολογίας που υποτίθεται ότι πρεσβεύει- έβαλε πάνω από όλα το συμφέρον του ελληνικού λαού;

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει προχωρήσει ήδη σε μια συνθηκολόγηση, από το περασμένο Καλοκαίρι όπου έφερε ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου το τρίτο μνημόνιο. Τότε ο ελληνικός λαός φάνηκε να τον «συγχώρεσε» και να πίστεψε ότι έχει… καλές προθέσεις σε αντίθεση με τους «κακούς» δανειστές οι οποίοι θέλουν να στήσουν την Ελλάδα στον τοίχο. Έγιναν οι εκλογές του Σεπτεμβρίου και ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε πάλι πρώτο κόμμα. Επιβλήθηκαν νέα μέτρα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εφάρμοσε σχεδόν καμία από τις προεκλογικές του υποσχέσεις, ενώ τώρα ετοιμάζεται να επιβάλλει ακόμα χειρότερα μέτρα.Σημειωτέον ότι στο μεσοδιάστημα αρκετά στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ του γύρισαν την πλάτη.

Τώρα, λοιπόν, φαίνεται πως βιώνουμε όλοι deja vu. Πολίτες και κυβέρνηση ξαναζούμε το περασμένο Καλοκαίρι, τότε που η κυβέρνηση ήταν προ του διλήμματος νέα μέτρα λιτότητας (δηλ. συνθηκολόγηση) ή εκλογές (ηρωική έξοδος); Το καμπανάκι για το μέλλει γενέσθαι χτυπάει το πρακτορείο Bloomberg προκαλώντας ιδιαίτερη ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς βγάζει στο φως όλα τα σενάρια που παίζουν τις τελευταίες μέρες.

Σενάριο 1: Το πικρό χάπι
Δεν θα ήταν η πρώτη φορά που ο Τσίπρας συνθηκολογεί. Αντιμέτωπος με τον κίνδυνο κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος και τη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ τον περασμένο Ιούλιο, εγκατέλειψε τις υποσχέσεις του για διακοπή της λιτότητας, αποδεχόμενος τις απαιτήσεις των δανειστών με αντάλλαγμα ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας.

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ένα ξεκάθαρο προβάδισμα για τη ΝΔ και με τα αποθέματα ρευστότητας να εξαντλούνται, ο Τσίπρας ίσως αποφασίσει ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να ακολουθήσει ξανά τον ίδιο δρόμο.

Ο 41χρονος ηγέτης θα μπορούσε να προσπαθήσει να πουλήσει την απόφαση στους βουλευτές και τους ψηφοφόρους υποστηρίζοντας ότι αυτό θα άνοιγε τον δρόμο για το reprofiling του χρέους, κάτι που οι πιστωτές έχουν αφήσει να υπάρχει ως πιθανότητα από το 2012.

Ο Τσίπρας μπορεί επίσης να υποστηρίξει ότι, εξαιτίας του ότι τα επιπλέον μέτρα λιτότητας θα εφαρμοστούν μόνο εάν η Ελλάδα χάσει τους δημοσιονομικούς στόχους, αυτό το μέρος του πακέτου είναι ακίνδυνο.

Και οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί με τους πιστωτές, θα είναι από τον Τσακαλώτο, τον «φημισμένο ηγέτη της εσωτερικής αντιπολίτευσης του Τσίπρα, περιορίζοντας το πεδίο για αντιδράσεις”. Όσο λιγότερο λεπτομερή είναι αυτά τα μέτρα, τόσο περισσότερο χώρο θα έχουν οι Τσίπρας και Τσακαλώτος για να επικοινωνήσουν το μήνυμα ότι είναι απλώς κάτι σαν «ασφάλεια”, χωρίς ουσιαστική επίδραση.

Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος αντιμέτωποι με την προοπτική εκλογών από τις οποίες μπορεί να χάσουν τη θέση τους, ίσως δελεαστούν να δαγκώσουν για άλλη μία φορά την σφαίρα της λιτότητας, ελπίζοντας σε μια τόνωση της οικονομικής εμπιστοσύνης από μια συμφωνία, προτού χρειαστεί να αντιμετωπίσουν τους ψηφοφόρους ξανά. Οι επόμενες εκλογές είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν το 2019.

Η αντίδραση της αγοράς στο περίγραμμα της συμφωνίας η οποία έχει προσφερθεί στον Τσίπρα από τους πιστωτές, είναι μέχρι στιγμής ήρεμη, υποδηλώνοντας ότι οι επενδυτές το θεωρούν αυτό ως το πιθανότερο σενάριο.

Σενάριο 2: Πρόωρες εκλογές
Μια αποτυχία να έλθουν σε συμφωνία ή να πείσει τους βουλευτές του κυβερνώντος συνασπισμού για τα οφέλη της, μπορεί να οδηγήσει τον Τσίπρα να διαλύσει την βουλή και να αφήσει τους ψηφοφόρους να αποφασίσουν. Αυτό είναι ένα χαρτί που έπαιξε πέρυσι όταν ορισμένοι βουλευτές του αντέδρασαν στην απόφαση να αποδεχθεί τα αιτήματα των πιστωτών.

Ο Τσίπρας εμφανίστηκε ενισχυμένος από αυτή την πάλι ενώ η σκληροπυρηνική πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ που τον εγκατέλειψε, δεν κατόρθωσε να κερδίσει καμία έδρα στις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου. Μπορεί να δυσκολευτεί να επαναλάβει αυτό το τρικ.

Το προηγούμενο καλοκαίρι ο Τσίπρας βρήκε στήριξη στα φιλοευρωπαϊκά κόμματα της αντιπολίτευσης για να περάσουν τα σκληρά μέτρα που συνδέονται με το πρόγραμμα. Αλλά αυτή την φορά έχουν δηλώσει πως δεν πρόκειται να στηρίξουν μια κυβέρνηση υπό τον Τσίπρα.

Οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες συχνά έχουν αποδειχθεί λανθασμένες στην Ελλάδα, εμφανίζουν ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ανακτήσει το προβάδισμα μετά από περισσότερο από δύο χρόνια.

Μια νίκη της ΝΔ πιθανότατα θα οδηγούσε σε έναν συνασπισμό με μετριοπαθή κόμματα που δεσμεύονται να τηρήσουν την Ελλάδα στο ευρώ ή να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Το ερώτημα σε αυτό το σενάριο, όπως και το 2012, είναι εάν θα ήταν αργά να μπει ξανά το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας σε τροχιά, ύστερα από τις πολιτικές συγκρούσεις της προεκλογικής εκστρατείας και τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Μια βουλή που δεν βγάζει κυβέρνηση και οδηγεί σε παρατεταμένη αστάθεια ή μια νίκη του Τσίπρα με ένα εισιτήριο κατά της λιτότητας, είναι επίσης κάποιες πιθανότητες. Οποιοδήποτε από τα δύο αυτά ενδεχόμενα θα μπορούσαν να θέσουν την Ελλάδα σε ένα μονοπάτι προς την χρεοκοπία τον Ιούλιο και την αποβολή από το ευρώ κάποια στιγμή αργότερα.

Σενάριο 3: Δημοψήφισμα
Ένα βήμα πριν από την πυρηνική τακτική των πρόωρων εκλογών, θα ήταν ένα ακόμη δημοψήφισμα.

Ο Τσίπρας θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι οι πιστωτές απαιτούν περισσότερα από ό,τι συμφωνήθηκε με το πρόγραμμα διάσωσης και ότι χρειάζεται νέα εντολή για να εφαρμόσει τα μέτρα, περίπου όπως υποστήριξε τον περασμένο Ιούλιο.

Δημοσκόπηση της Kapa Research στις αρχές του μήνα, εμφάνισε ότι οι Έλληνες θα ψήφιζαν εναντίον περισσότερης λιτότητας, όπως έκαναν και το περασμένο έτος, θέτοντας για άλλη μια φορά την θέση της χώρας στο ευρώ, υπό αμφισβήτηση.

Τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα της αντιπολίτευσης θα μπορούσαν να ζητήσουν από τους Έλληνες ψηφοφόρους να απέχουν σε μια προσπάθεια να αφαιρέσουν κύρος από το δημοψήφισμα, ενώ παράλληλα να μειωθεί το ρίσκο μιας αρνητικής ψήφου.

Εάν η προσέλευση ήταν χαμηλή, η θέση του Τσίπρα θα μπορούσε να γίνει αφόρητη. Ωστόσο, ένα δημοψήφισμα θα του έδινε περισσότερο χώρο να «γυρίσει” το αποτέλεσμα παρά μια εκλογική διαδικασία.

ΠΗΓΗhttp://www.crashonline.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s