ΕΚΘΕΣΗ – «ΚΟΛΑΦΟΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ! «Καταστροφική η τακτική της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές»

ΠΗΓΗhttp://www.crashonline.gr

BOYLH-1

Ούτε λίγο ούτε πολύ  οι συντάκτες της τριμηνιαίας έκθεσης  (Ιανουάριος –Μάρτιος 2016) την κατηγορούν ότι με το δρόμο της  παρατεταμένης διαπραγμάτευση που επέλεξε έβλαψε την οικονομία ενώ εκφράζει αμφιβολίες για το πόσο είναι εφικτή η εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώθηκαν.

Εμμέσως το Γραφείο Προϋπολογισμού προειδοποιεί την κυβέρνηση και για τις πολιτικές της επιλογές της όταν σημειώνει «σε ένα περιβάλλον αστάθειας και αβεβαιοτήτων, η χώρα θα πρέπει να αποφύγει ό,τι θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη σύγχυση».

Εξαιρετικά ηχηρό είναι το καμπανάκι όσον αφορά στις τράπεζες και τον κίνδυνο να χαθεί το όποιο όφελος από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση καθώς δεν προχωρεί η ρύθμιση των κόκκινων δανείων.

«Το κόστος της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης μάλλον έχει υποτιμηθεί έναντι του πολιτικού οφέλους» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο των συμπερασμάτων και υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα η πρώτη αξιολόγηση θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο/Νοέμβριο 2015.

«Παρά τη διαφαινόμενη πρόθεση ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για την πρώτη αξιολόγηση, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η παράταση της διαπραγμάτευσης είχε σημαντικό κόστος. Έτεινε επίσης να παγιώσει την απαισιοδοξία, δημιουργώντας συνθήκες που αποτρέπουν τη βελτίωση των πραγμάτων αμέσως μετά την αξιολόγηση»

Όσο για τις συνέπειες που προκαλούνται από τις μεθοδεύσεις αυτές το ΓΠΚΒ κάθε άλλο παρά αισιόδοξο είναι «Η ύφεση συνεχίζεται και το 2016 πράγμα που προκαλεί και δημοσιονομικά προβλήματα. Είναι κοινός τόπος ότι σε τροχιά ύφεσης του ΑΕΠ τα φορολογικά έσοδα μειώνονται και επομένως απειλούνται οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα. Η κατάληξη είναι νέα φορολογικά μέτρα που όμως είναι αμφίβολο αν θα αποδώσουν»

Οι επιστήμονες μάλιστα εκτιμούν ότι η επικείμενη συμφωνία με τους θεσμούς (5,4 δις και 3,6 δις) θα ασκήσει πιέσεις στην αναπτυξιακές προοπτικές.

Στην τριμηνιαία έκθεση υπάρχουν εκτενείς αναλύσεις για:

  • Την ανεργία «Η οικονομική πολιτική δεν συμβάδισε με το στόχο να μειωθεί η ανεργία σε ανεκτά επίπεδα , ενώ η δομή της απασχόλησης χειροτέρευσε καθώς αυξήθηκε η μερική απασχόληση και άλλες μορφές επισφαλούς προσωρινής εργασίας».
  • Τις δυσλειτουργίες στο επίπεδο των μεταρρυθμίσεων. «Όσο μετατίθενται οι αναγκαίες τομές τόσο μεγαλώνει ο λογαριασμός που πρέπει να πληρωθεί για να γίνει βιώσιμο το ασφαλιστικό και περιορίζονται τα περιθώρια για δίκαιη κατανομή των βαρών της προσαρμογής του».
  • Την δημοσιονομική πολιτική.

Ειδικά για τις μεταρρυθμίσεις οι συντάκτες της έκθεσης βάζουν στο στόχαστρο υπουργούς της κυβέρνησης  στους οποίους αποδίδουν ακέραια την ευθύνη για την κωλυσιεργία που παρατηρείται.

«Αν μετά τη ψήφιση του νόμου αρχίζουν οι ολιγωρίες σε διάφορα επίπεδα διακυβέρνησης (από υπουργούς μέχρι περιφερειάρχες) και η κυβέρνηση εμπλέκεται σε μια διελκυστίνδα μεταξύ θεσμών και εσωτερικών παραγόντων τότε δεν αρκεί ένας νόμος ή μια συμφωνία για να σταλούν τα σωστά μηνύματα» υπογραμμίζουν οι καθηγητές πανεπιστήμιου.

Αναφορές γίνονται και στην κακή πρακτική της μη καταβολής των οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

Η ανακεφαλαιοποίηση μπορεί να εξουδετερωθεί

Οι συντάκτες της έκθεσης προειδοποιούν επίσης ότι η πρόσφατη ανακεφαλοποίηση μπορεί «να εξουδετερωθεί λόγω της μη εξυπηρέτησης των κόκκινων δανείων.

«Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τείνει να εξουδετερωθεί από την εκκρεμότητα των μη εξυπηρετούμενων δανείων» υπογραμμίζεται στην έκθεση για να προστεθεί: «Συχνά υποτιμάται ότι το τραπεζικό σύστημα υποφέρει από τη χαμηλή ποιότητα των δανείων του («κόκκινα δάνεια») παρά την ανακεφαλαιοποίηση που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο».

Τέλος, υποστηρίζουν πως ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν μπορεί να υπάρξει.

ΠΗΓΗhttp://www.crashonline.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s