Συνεχίζονται οι ομολογίες για την παραβίαση του Συντάγματος. Μετά τον Καμμένο, και ο Βούτσης παραδέχεται την αντισυνταγματικότητα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, αλλά και της επιτροπείας των δανειστών στη νομοθετική διαδικασία! (βίντεο)

Βούτσης: Στα όρια της αντισυνταγματικότητας η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά [ΒΙΝΤΕΟ]

ΠΗΓΗhttp://tvxs.gr

BOYTSHS

Προβληματικό μέτρο που αγγίζει τα όρια της αντισυνταγματικότητας χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Νίκος Βούτσης είπε ότι δεν θα το έθετε όπως ο Πάνος Καμμένος αλλά σημείωσε ότι το μέτρο είναι πολύ προβληματικό και τόνισε ότι «μας είχε σοκάρει πέρσι το καλοκαίρι που το διαπραγματευόμασταν η επιμονή των εταίρων να επιβληθεί».

Για τη συμφωνία στο Eurogroup ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι δίνει περιθώρια ελιγμών και «πρέπει να τα ασκήσουμε με αποφασιστικότητα διότι δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η διεθνή κατάσταση θα επηρεάσει τις εξελίξεις με θετικό, ή αρνητικό πρόσημο». Πρόσθεσε ότι «πλέον συμμετέχουμε «σε μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ότι προηγούμενα, στο γίγνεσθαι. Δεν είσαι πλέον στην άκρη, δίνονται δυνατότητες».

Ωστόσο υποστήριξε ότι «δύσκολα» παλεύεται η κατάσταση από την Αριστερά, αλλά εν γνώσει αυτής της συμφωνίας, ο κόσμος την επέλεξε στις εκλογές να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση. «Δεν πήγαμε στην εξέδρα, ούτε στην επιλογή της δραχμής» που πήγαν πολλοί με αυτή την επιλογή και δοκιμάστηκαν σε εκλογές, αλλά δεν έγινε αποδεκτό κάτι τέτοιο, από τον ελληνικό λαό» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε πάντως ότι υπάρχουν «σαφέστατα περιθώρια να ασκούμε και άλλες πολιτικές, και εργαζόμαστε για να τα διευρύνουμε. Υπάρχει η διαδικασία να διαμορφώνεται κι ένα πρόγραμμα με θετικό προφίλ και πρόσημο». Ως παράδειγμα έφερε το γεγονός ότι δεν τέθηκε υπό αίρεση το γεγονός ότι οι ανασφάλιστοι έχουν πρόσβαση στη δημόσια υγεία.

Αναφορικά με το Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων υποστήριξε ότι θα είναι υπό σαφέστατο δημόσιο και εθνικό έλεγχο. «Θα κρατηθεί το 51% του ελληνικού δημοσίου και δεν θα δοθεί και το μάνατζμεντ» τόνισε.

Τέλος εξήγησε ότι τα προβλήματα στο νομοθετικό έργο και οι καθυστερήσεις δημιουργούνται με ευθύνη της τρόικα. «Υπάρχει ένα είδος επιτροπείας και στη νομοθετική διαδικασία που θέτει ζήτημα Δημοκρατίας και κυριαρχίας στη χώρα. Έχει γίνει μια προσπάθεια με πειραματόζωο τη χώρα μας να περάσει σε όλη την Ευρώπη. Δηλαδή να μπουν κόφτες και επιτηρήσεις εφ’ όλης της ύλης χωρίς να προχωράει η σύγκλιση της ΕΕ παρά μόνο στα κακά» πρόσθεσε τονίζοντας ότι πρέπει να κάνουμε προσπάθεια για να αρθεί αυτή η επιτροπεία.

ΠΗΓΗhttp://tvxs.gr

 

ZOI-BOYTSHS

Στα όρια του Συντάγματος η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά λέει και ο Νίκος Βούτσης που την ψήφισε!

ΑΠΟhttp://mignatiou.com

«Στα όρια της συνταγματικότητας» κινείται η διάταξη της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, τονίζει ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, επισημαίνοντας, ταυτοχρόνως, ότι από τα πρώτα μέτρα που η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει, με τη βελτίωση των οικονομικών όρων, είναι η άρση της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά. Τα παραπάνω τόνισε ο κ. Βούτσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρεται στην εμμονή των δανειστών για την εξομοίωση του ΦΠΑ στα νησιά, κάνοντας λόγο για προσπάθεια κύκλων να μειωθεί η οικονομική ανταγωνιστικότητα στο πεδίο του τουρισμού και επισημαίνει ότι η εξομοίωση του ΦΠΑ αντιβαίνει τη ρητή διατύπωση του Συντάγματος με την οποία λαμβάνεται μέριμνα για την νησιωτικότητα και τις παραμεθόριες περιοχές.

Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη του Προέδρου της Βουλής.

Ερ.: Κύριε πρόεδρε, μιλώντας νωρίτερα στον Σκάι, αναφερθήκατε στην επιμονή των εταίρων να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά. Επίσης, σας ακούσαμε να λέτε ότι η σχετική ρύθμιση, που ψηφίστηκε στο πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο της αξιολόγησης, κινείται στο όριο της συνταγματικότητας…

Απ.: Το περασμένο καλοκαίρι, όταν γινόταν η διαπραγμάτευση της Συμφωνίας, υπήρχε μια ιδιαίτερη εμμονή από πλευράς των θεσμών, για την εξομοίωση του ΦΠΑ σε όλα τα νησιά. Εμμονή, που, καταρχήν, αντιβαίνει με τη ρητή διατύπωση του άρθρου 106 του Συντάγματος, που προνοεί για να λαμβάνεται μέριμνα για την ιδιαιτερότητα των παραμεθόριων και νησιωτικών περιοχών, κυρίως, όμως, οφείλεται -εξ όσων είχαμε αντιληφθεί από τότε κιόλας- στην προσπάθεια ορισμένων κύκλων να μειωθεί η οικονομική ανταγωνιστικότητα και στο επίπεδο του τουρισμού, κι όχι μόνο των νησιών μας, έναντι άλλων ευρωπαϊκών περιοχών.

Ερ.: Άρα, κ. πρόεδρε, είναι στα όρια του Συντάγματός μας, η συγκεκριμένη διάταξη; Απ.: Ναι. Είναι προφανές ότι είναι θέμα μιας οριακής ερμηνείας, η οποία προφανώς έχει πολύ διαφορετικές όψεις. Ερ.: Ο ίδιος, θα μιλούσατε για αντισυνταγματικότητα με τον τόνο που το είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος;

Απ.: Ευθεία όχι. Όχι. Καθένας έχει τον τρόπο του να θέτει τα ζητήματα. Νομίζω πως εν συνόλω η ελληνική κυβέρνηση και οι διαπραγματευτές -και το Καλοκαίρι και τώρα- έχουν πλήρη επίγνωση ότι είναι ένα από τα θέματα για τα οποία η πίεση που ασκήθηκε είναι στα όρια ακόμη και αρνητικής ερμηνείας ως προς την ισχύουσα διάταξη του Συντάγματος. Δεν θέτω ζήτημα προφανώς αντισυνταγματικότητας, πλην όμως θα πρέπει να προβληματιστούμε πολύ και στην κατεύθυνση -με τη βελτίωση των όρων των οικονομικών- να είναι από τα πρώτα μέτρα, τα οποία ενδεχομένως να πρέπει να αρθούν.

Αντιγόνη Πανέλλη, AΠΕ-ΜΠΕ, Αθήνα
ΑΠΟhttp://mignatiou.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: ΣΑΛΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΜΜΕΝΟΥ! «Εγκληματική και αντισυνταγματική η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά – Το πάλεψα, έφτασα μέχρι την παραίτηση αλλά δεν τα κατάφερα» (ΒΙΝΤΕΟ)

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s