ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΤΙΣ OFFSHORE! Πώς πέτυχαν αυτό που ήθελαν και τώρα αποσύρουν τη διάταξη – Τι υποστηρίζουν νομικοί κύκλοι!

BOYLH-5

ΠΗΓΗhttp://www.crashonline.gr

Πλήθος ερωτημάτων προκαλούν οι ισχυρισμοί έγκυρων νομικών για την διάταξη της κυβέρνησης σχετικά με τις offshore εταιρείες υπουργών και βουλευτών.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες από νομικούς κύκλους, η διάταξη αυτή από τη στιγμή που έχει ήδη δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης από το πρωί, κάτι που σημαίνει ότι ακόμα και με μία ημέρα σε ισχύ θα παύσει το αξιόποινο για όλους τους πολιτικούς που μετέχουν ή μετείχαν σε offshore και τα παρενέθετά τους πρόσωπα.

Την άποψη αυτή υποστήριξε το πρωί μιλώντας στο ΣΚΑΪ και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, που είχε καταρτίσει τον αρχικό νόμο.

«Ο νόμος αυτός θα ισχύσει έστω και για μία ημέρα και άρα εφαρμόζεται, αίρει το αξιόποινο της πράξης και όποιος έχει offshore εταιρεία θα την γλιτώσει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καστανίδης.

«Είναι δυνατόν να φέρνουμε νόμο που να επιτρέπει σε πολιτικούς, δικαστές, διοικητές τραπεζών και αλλά δημόσια πρόσωπα αυτού του επιπέδου να έχουν offshore;» διερωτήθηκε.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, ήταν ο εμπνευστής του ν. 3849 που ψηφίστηκε το 2010 με ευρεία πλειοψηφία από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο νόμος αυτός, απαγόρευε καθολικά την συμμετοχή υπουργών και βουλευτών σε offshore. Προέβλεπε μάλιστα – εκτός των χρηματικών ποινών – και πολιτική επίπτωση, την αυτοδίκαιη έκπτωση από το αξίωμα του όποιου παραβάτη.

Υπενθύμισε μάλιστα ότι ο νόμος είχε ενεργοποιηθεί δύο φορές: Μια με τον υφυπουργό Γ. Βερνίκο που παραιτήθηκε και μία πιο πρόσφατα με τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Π. Χαϊκάλη.

Πήρε ΦΕΚ

Πήρε ΦΕΚ τελικά, μετά από ανεξήγητη καθυστέρηση 9 ημερών ο Νόμος 4389/2016, περισσότερο «γνωστός» σαν πολυνομοσχέδιο πριν την ψήφισή του, στον οποίο αναφέρεται ρητά ότι το πολιτικό προσωπικό της χώρας απαγορεύεται να έχει συμμετοχή σε εταιρεία που έχει έδρα σε «μη συνεργάσιμη φορολογικά χώρα» και όχι γενικώς σε off shore εταιρείες.

Αναφέρεται συγκεκριμένα στην πρώτη παράγραφο του άρθρου 178:

«Στα μέλη της Κυβέρνησης, στους Υφυπουργούς, στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Εθνικό ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στους βουλευτές και ευρωβουλευτές, στον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης, στους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς Υπουργείων, στους Γενικούς Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, στους Περιφερειάρχες και τους Δημάρχους, στους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, στους Προέδρους, Διοικητές, Υποδιοικητές και Γενικούς Διευθυντές πιστωτικών ιδρυμάτων, που ελέγχονται από το κράτος, καθώς επίσης στα πρόσωπα των περιπτώσεων θ ́ και ι ́ της παραγράφου 1 του άρθρου 1 απαγορεύεται να συμμετέχουν είτε οι ίδιοι, είτε με παρένθετα πρόσωπα, στο κεφάλαιο ή στη διοίκηση εταιρειών που έχουν ως πραγματική ή καταστατική έδρα κράτος μη συνεργάσιμο στο φορολογικό τομέα, κατά την έννοια του άρθρου 65 του ν. 4172/2013 (Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, Α ́ 167) και των υπουργικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί».

Το παράδοξο είναι ότι ο Νόμος πήρε ΦΕΚ μία ημέρα προτού η «περιβόητη» διάταξη που προκάλεσε πολιτικό σάλο καταργηθεί, όπως τουλάχιστον έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, σχετικά με την τροπολογία που θα καταθέσει αύριο!

Όπως υποστηρίζουν έγκριτοι νομικοί, ανεξάρτητα από το αν θα καταργηθεί με την τροπολογία που φέρνει αύριο η κυβέρνηση στη Βουλή, η διάταξη θα έχει πλέον ευνοϊκό νομικό αποτέλεσμα υπέρ όσων τυχόν κατηγορηθούν για συμμετοχή σε off shore, καθώς πάγια αρχή του Δικαίου είναι, σχετικά με την αναδρομικότητα της εφαρμογής του, ότι μεταξύ διατάξεων που βρίσκονταν σε ισχύ σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, ισχύει η ευνοϊκότερη για τον κατηγορούμενο. Δηλαδή, θα μπορεί να αξιοποιηθεί μελλοντικά για την απαλλαγή όσων είχαν off shore, ακόμη και αν δεν θα ισχύει τότε!

ΠΗΓΗhttp://www.crashonline.gr

 

Ο σκοπός επιτεύχθηκε, το αξιόποινο ήρθη!

REBLOGGEDhttp://infognomonpolitics.blogspot.gr

TSIPRAS - KAMMENOS - 5

Παναγιώτης Μπαλακτάρης*
Η κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας» ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ. έφερε στη Βουλή προς ψήφιση του Πολυνομοσχέδιο των 7.500 σελίδων.
Ο όγκος του εν δυνάμει νομοθετήματος και ο ελάχιστος χρόνος που υπήρχε για την επεξεργασία του από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή δεν άφησε περιθώριο σε κανέναν Βουλευτή, ούτε καν της Αντιπολιτεύσεως, να δει τη ρύθμιση σχετικά με την νομιμοποίηση όσων έχουν εξωχώριες εταιρείες, τις λεγόμενες αγγλιστί offshore.

Το Πολυνομοσχέδιο υπερψηφίστηκε και έτσι αποτελεί πλέον, από τη δημοσίευση, νόμο της Ελληνικής Δημοκρατίας η αποποινικοποίηση της πράξης της συμμετοχής σε offshore από πολιτικούς (Υπουργούς, Βουλευτές, κ.λπ.).
Μετά την κατακραυγή για την νομοθέτηση της διαφθοράς, η κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει πίσω τη σχετική διάταξη.
Ωστόσο, εξαπατά και πάλι τον ελληνικό λαό.
Γιατί; Διότι σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 1 Ποινικού Κώδικα: «1.Αν από την τέλεση της πράξης έως την αμετάκλητη εκδίκασή της ίσχυσαν δύο ή περισσότεροι νόμοι, εφαρμόζεται αυτός που περιέχει της ευμενέστερες για τον κατηγορούμενο διατάξεις.».
Δηλαδή, εφόσον ψηφίσθηκε και θα δημοσιευθεί στο ΦΕΚ η επίμαχη διάταξη νόμου, ακόμη και αν καταργηθεί εκ των υστέρων συνεχίζει να παράγει ποινικά αποτελέσματα, λόγω της αναδρομικής ισχύος του επιεικέστερου νόμου!
*Δικηγόρος

REBLOGGEDhttp://infognomonpolitics.blogspot.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Αποσύρεται η διάταξη για τις υπουργικές και βουλευτικές offshore

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s