Guardian: Πωλούνται νησιά, ξενοδοχεία και ιστορικές τοποθεσίες μέσω του υπερταμείου – Σχόλιο του Δικτύου μας

TAIPED-3

ΑΠΟhttp://mignatiou.com

Το κύμα ιδιωτικοποιήσεων που έρχεται προσελκύει το ενδιαφέρον των ξένων μέσων ενημέρωσης με τη βρετανική εφημερίδα Guardian να αναφέρει ότι η δημιουργία του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων «φέρνει την εκποίηση δημόσιας περιουσίας σε νέα ύψη».

Στο δημοσίευμα τονίζεται αναφέρει επίσης ότι η υποχρέωση σύστασης του υπερταμείου αντιμετωπίζεται από τους οργισμένους Έλληνες ως το χαμηλότερο σημείο της επικής μάχης της χώρας να παραμείνει στην ευρωζώνη και από κάποιους ως η ύστατη λεηλασία και πλήγμα στην αξιοπρέπεια της χώρας. Ωστόσο, ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας αντιτείνει μιλώντας στην εφημερίδα ότι αν και «κατά κάποιους τρόπους οι επικριτές έχουν δίκιο, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση».

Συνεχίζει λέγοντας ότι υπάρχει ένα πολύ χειρότερο πλήγμα στην αξιοπρέπεια των Ελλήνων, η συνεχής λιτότητα: «Αν θέλουμε, ως αληθινό αριστερό κόμμα, να βοηθήσουμε τους εργαζόμενους, αν θέλουμε να σταματήσουμε τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και τις αυξήσεις των φόρων, πρέπει να βρούμε χρήματα από κάπου, πρέπει να αναπτύξουμε την οικονομία μας».

Αναφερόμενος στην παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων ο κ. Πιτσιόρλας ρωτά γιατί δε θα έπρεπε να βελτιωθεί η άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονταν. «Δε θα ανήκουν για πάντα (στη Fraport) και όταν επιστρέψουν σε εμάς θα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Απορρίπτει επίσης τα περί «ξεπουλήματος των ασημικών», λέγοντας ότι δημόσιες κοινωφελείς υπηρεσίες όπως η ΕΥΔΑΠ δε θα αποκρατικοποιηθούν. «Υπάρχουν πολλές παρεξηγήσεις και παρερμηνείες. Για παράδειγμα, έχουμε στα βιβλία μας ξενοδοχεία που έχουν κατασχεθεί από τράπεζες. Γιατί θα έπρεπε το κράτος να είναι ξενοδόχος;» ρωτά ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ.

Στο δημοσίευμα με τίτλο «Πωλούνται: ελληνικά νησιά, ξενοδοχεία και ιστορικές τοποθεσίες», ο Guardian αναφέρει πως πάνω από 71.000 κομμάτια κρατικής περιουσίας θα μεταφερθούν στο διάρκειας 99 ετών υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, στο πλαίσιο του μεγαλύτερου σύγχρονου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

http://www.theguardian.com/world/2016/may/30/for-sale-greek-islands-hotels-historic-sites-stergios-pitsiorlas

ΑΠΟhttp://mignatiou.com

diktiodelta_delta_fws2_agalma_black_ikonidio_site_mikro_copyrightΣε σχέση με τους ισχυρισμούς του κ. Πιτσιόρλα, προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, θυγατρικής πλέον του νέου «υπερταμείου»,  επισημαίνουμε, ότι λησμονεί να αναφέρει α) το γεγονός, ότι το ΤΑΙΠΕΔ, ήταν και πιθανότατα να είναι ακόμη ελλειμματικό, όπως και ο ίδιος παραδέχθηκε, πριν την ανάληψη των καθηκόντων του και κατά την εξέτασή του στη Βουλή, β) ότι οι όποιες μεγάλες πωλήσεις ακινήτων έγιναν μέσω ΤΑΙΠΕΔ είχαν έντονη όσμωση σκανδάλων και τελικώς ζημίωσαν το Δημόσιο, όπως προκύπτει και από πρόσφατο εισαγγελικό πόρισμα για την υπόθεση της πώλησης των πρώην 28 ακινήτων του Δημοσίου, γ) ότι τον έλεγχο του νέου «υπερταμείου» θα έχουν, επί της ουσίας, οι δανειστές της χώρας, με προεξάρχοντες τους Γερμανούς, που είναι μεταξύ των πλέον ενδιαφερομένων για την απόκτηση ελληνικών ακινήτων και ιδίως για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της χώρας (γι’αυτό και η πρόβλεψη διάρκειας του νέου «υπερταμείου» για 99 έτη, δ) ότι τα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ είχαν και εξακολουθούν να έχουν ασυλία για τις πράξεις μεταβίβασης ακινήτων του Δημοσίου, τις οποίες εγκρίνουν και προωθούν (για ποιο λόγο άραγε;) και ε) ότι οι συμβάσεις μεταβίβασης των 24 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας θα είναι επιζήμιες για το ελληνικό Δημόσιο και για τη χώρα, όπως έχει δημοσίως καταγγελθεί (δείτε εδώ και εδώ), χωρίς παράλληλα να εξηγεί για ποιο λόγο μέρος των εσόδων, που είχαν τα συγκεκριμένα αεροδρόμια δεν αξιοποιούνταν για την αναβάθμισή τους (μήπως σκοπίμως απαξιώθηκαν, όπως τα ολυμπιακά ακίνητα, προκειμένου να ξεπουληθούν;).

Για πληρέστερη ενημέρωση παραπέμπουμε σε σχετικό άρθρο του Δημήτρη Κλούρα, δικηγόρου και τέως Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας: «Η ΕΛΛΑΣ ΕΑΛΩ. ΣΗΜΕΡΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ«

ΔΙΚΤΥΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ & ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s