Ανάγνωση του κορανίου σε τηλεοπτική μετάδοση από την Αγία Σοφία (βίντεο). Αντιφατική στάση της ελληνικής κυβέρνησης – Σχόλιο του Δικτύου μας

diktiodelta_delta_fws2_agalma_black_ikonidio_site_mikro_copyrightΑπαράδεκτα αντιφατικά μηνύματα προκύπτουν από τη σύγκριση της ανακοίνωσης του ελληνικού ΥΠ.ΕΞ και δήλωσης του αναπληρωτή υπουργού εξωτερικών, Νίκου Ξυδάκη, σε σχέση με την ενέργεια της τουρκικής κυβέρνησης να μεταβάλλει σταδιακά την Αγία Σοφία σε τζαμί (από το 1934 λειτουργεί ως μουσείο), με την ανάγνωση του Κορανίου (η τουρκική κυβέρνηση, επί κυριαρχίας Ερντογάν, είχε ήδη μετατρέψει εκ νέου σε τζαμί και την εκκλησία της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα, που επίσης λειτουργούσε, ως μουσείο). Ενώ λοιπόν το ΥΠ.ΕΞ καταδίκασε την ενέργεια της τουρκικής κυβέρνησης με σχετική ανακοίνωση, ωστόσο ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών, Ν. Ξυδάκης, δήλωσε τα ακόλουθα: «Το να αναγνωστεί ένα απόσπασμα του Κορανίου δεν είναι κάτι το τραγικό. Έλλειψη σεβασμού θα ήταν να γίνουν απρέπειες» δήλωσε ο κ. Ξυδάκης και πρόσθεσε «το να διαβαστεί ένα θρησκευτικό κείμενο δεν είναι έλλειψη σεβασμού».  Υπενθυμίζουμε, ότι είναι ο ίδιος υπουργός, που είχε δηλώσει, ότι μέσω των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών, η Ελλάδα θα λύσει το δημογραφικό της πρόβλημα!

ΔΙΚΤΥΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ & ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ

ERDOGAN-7

ΑΠΟhttp://mignatiou.com

Ανάγνωση του κορανίου σε τηλεοπτική μετάδοση από την Αγία Σοφία: Έτσι απαντούν οι Τούρκοι

Πρώτη μέρα του Ραμαζανιού σήμερα και στις δύο μετά τα μεσάνυχτα, η τουρκική κρατική τηλεόραση TRT μετάδωσε απευθείας εκπομπή από την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, όπου διαβάστηκε και κοράνι.

Κατά την πρώτη μέρα της εκπομπής, η οποία θα μεταδίδεται κάθε νύχτα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού από την Αγία Σοφία, καλεσμένος ήταν ο επικεφαλής της κρατικής Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων Μεχμέτ Γκιορμέζ.

Ο Γκιορμέζ κατά τη διάρκεια της εκπομπής είπε ότι η μετάδοση από την Αγία Σοφία γίνεται μετά από ειδική άδεια του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, στο οποίο υπάγεται το μουσείο της Αγίας Σοφίας.

Πέρσι τον Απρίλιο είχε οργανωθεί στην Αγία Σοφία έκθεση με αφορμή την 1.444η επέτειο της γέννησης του Μωάμεθ. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης αυτής είχε διαβαστεί για πρώτη φορά κοράνι στην Αγία Σοφία, από τότε που αυτή είχε μετατραπεί σε μουσείο το 1935.

Καταδικάζει το υπουργείο Εξωτερικών

Καταδικάζουμε ως οπισθοδρομική την ανακοίνωση των τουρκικών Αρχών για τον προγραμματισμό της ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, επ’ ευκαιρία του Ραμαζανιού. Εμμονές, που αγγίζουν τα όρια της θρησκοληψίας, για μουσουλμανικές τελετές σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι ακατανόητες και φανερώνουν έλλειψη σεβασμού και επαφής με την πραγματικότητα. Επιπλέον, τέτοιες ενέργειες δεν είναι συμβατές με σύγχρονες, δημοκρατικές και κοσμικές κοινωνίες.

Α. Αμπατζής, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

ΑΠΟhttp://mignatiou.com

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s