Οι “ενοχές” του ΔΝΤ: Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι φτωχοί στα πακέτα διάσωσης

LAGARD

ΑΠΟhttp://mignatiou.com

Το ΔΝΤ έκανε έκκληση να λαμβάνονται υπόψη περισσότερο οι κοινωνικά αδύνατοι όταν πρόκειται να καλυφθούν δημοσιονομικά κενά, όπως – για παράδειγμα- στην Ελλάδα.

Ορισμένες χώρες είναι τόσο υπερχρεωμένες ώστε η πρόσβασή τους στις αγορές είναι κλειστή, είπε ο επικεφαλής οικονομολόγος Μορίς Οπστφελντ σε εσωτερική ενημέρωση σε δημοσιογράφους που είναι διαπιστευμένοι στο ΔΝΤ, όπως αναφέρει η γερμανική χρηματιστηριακή ιστοσελίδα boerse-online.

Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από το να κάνουν περικοπές στις κοινωνικές παροχές, πρόσθεσε ο Όπστφελντ. «Οι έρευνές μας δείχνουν πως σε τέτοιες περιπτώσεις οι φτωχοί σηκώνουν δυσανάλογο βάρος», είπε ο Όπστφελντ, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη οι πιο αδύναμοι όταν πρέπει να συνταχθεί ο προϋπολογισμός.

Ο Όπστφελντ είπε επίσης ότι το ΔΝΤ ζητά από τους διεθνείς δανειστές ελαφρύνσεις του χρέους της Eλλάδας, αναφέροντας ως παράδειγμα το πάγωμα των τόκων στο 1,5 % ώστε να αποφευχτούν περαιτέρω κοινωνικές περικοπές, οι οποίες θα επιβαρύνουν το λαό. «Ο πόνος τον οποίο μπορούν να αντέξουν οι οικονομίες έχει όρια», είπε χαρακτηριστικά ο Όπστφελντ.

Σε ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις το ΔΝΤ συστήνει την αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία θα πρέπει να επιβαρύνει και τους δανειστές. “Αυτή είναι η προσέγγιση την οποία συστήνουμε”, πρόσθεσε ο Μορίς Όπστφελντ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ  Αθήνα, Greece

ΑΠΟhttp://mignatiou.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s