Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Ασύμβατη με το κοινοτικό δίκαιο η διοικητική έγκριση για ομαδικές απολύσεις

ΠΗΓΗhttp://tvxs.gr

EYROPAIKO DIKASTHRIO

Ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, τοποθετούμενος την Πέμπτη επί της υποθέσεως των ομαδικών απολύσεων στις οποίες προέβη το 2013 η ΑΓΕΤ Ηρακλής αποφάνθηκε πως δεν είναι συμβατή με το κοινοτικό Δίκαιο η ελληνική νομοθεσία, που απαιτεί από τους εργοδότες να λαμβάνουν διοικητική έγκριση πριν προβούν σε ομαδικές απολύσεις, και εξαρτά την εν λόγω έγκριση από τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, από την κατάσταση της επιχειρήσεως και από το συμφέρον της εθνικής οικονομίας.

Αφορμή των σημερινών προτάσεων του εισαγγελέα ήταν η προσφυγή της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, (που ανήκει στον γαλλικών συμφερόντων πολυεθνικό όμιλο Lafarge) στο Συμβούλιο της Επικράτειας κατά της απόφασης του υπουργείου Εργασίας που απέρριπτε αίτημά της για την εφαρμογή ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης της εταιρίας που προέβλεπε και ομαδικές απολύσεις.

ΠΗΓΗhttp://tvxs.gr

 

ΠΗΓΗhttp://tvxs.gr

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανοίγει τον δρόμο για τις ομαδικές απολύσεις

EYROPAIKO DIKASTHRIO - 2

Σε μία κίνηση που ανοίγει τον δρόμο για τις ομαδικές απολύσεις στην Ελλάδα προχώρησε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Πρόκειται για την εισήγηση του γενικού εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που κρίνει ασύμβατη με το κοινοτικό δίκαιο τη δυνατότητα που παρέχει η ελληνική νομοθεσία στον εκάστοτε υπουργό Εργασίας να αρνείται σε επιχειρήσεις τη δυνατότητα διενέργειας ομαδικών απολύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το ισχύον νομικό καθεστώς, πλέον τέτοια ζητήματα κρίνονται όχι από τον υπουργό Εργασίας, αλλά από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, στο οποίο προΐσταται ο εκάστοτε διορισμένος από την κυβέρνηση Γενικός Γραμματέας Εργασίας.

Η υπόθεση που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Η εισήγηση του εισαγγελέα έρχεται μετά από προδικαστικό αίτημα του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο έχει προσφύγει η εταιρεία ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ. Συγκεκριμένα, η εταιρεία που ανήκει στον γαλλικών συμφερόντων πολυεθνικό όμιλο Lafarge και δραστηριοποιείται στην παραγωγή, διανομή και εμπορία τσιμέντου διαθέτοντας τρία εργοστάσια στην Ελλάδα (Αγριά Βόλου, Αλιβέρι και Χαλκίδα), από το 2013, στο πλαίσιο προγράμματος αναδιάρθρωσης της παραγωγικής δομής τσιμέντου, αποφάσισε την οριστική διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου της Χαλκίδας που απασχολούσε 236 εργαζομένους.

Ακολουθώντας τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος 1387/1983, η ΑΓΕΤ Ηρακλής ζήτησε εγγράφως έγκριση από τον υπουργό Εργασίας ώστε να εγκριθεί το σχέδιο ομαδικών απολύσεων, το οποίο όμως απορρίφθηκε. Η εταιρεία προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτημα την ακύρωση της αποφάσεως του υπουργού και το ΣτΕ υπέβαλε στο Δικαστήριο του Λουξεμβούργου, δύο ερωτήματα σχετικά με τη συμβατότητα της ελληνικής νομοθεσίας, αφενός, με την οδηγία 98/59/ΕΚ και, αφετέρου, με τις διατάξεις της Συνθήκης περί της ελευθερίας εγκαταστάσεως και της ελεύθερης κυκλοφορίας των κεφαλαίων (άρθρα 49 και 63 ΣΛΕΕ).

Βάσει αυτών των ερωτημάτων, ο γενικός εισαγγελέας εισηγήθηκε κατά του «βέτο» από τον υπουργό Εργασίας για την έγκριση ή όχι ομαδικών απολύσεων.

Η εισήγηση και η μελλοντική απόφαση θα εκδοθεί το προσεχές διάστημα. Διάστημα κατά το οποίο η Ελλάδα θα κληθεί να διαπραγματευτεί τα εργασιακά με τους διεθνείς πιστωτές της.

ΠΗΓΗhttp://tvxs.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s