Ο Άρειος Πάγος έκρινε συνταγματικό το χαράτσι της ΔΕΗ – Σχόλιο του Δικτύου μας

ΠΗΓΗhttp://tvxs.gr

AREIOS PAGOS-2

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε ότι είναι συνταγματικό και σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), το πρώτο χαράτσι – έκτακτο ειδικό τέλους ηλεκτροδοτημένων δομημένων επιφανειών- το οποίο εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Από τα 22 μέλη της Ολομέλειας μειοψήφησαν μόνο η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου και η αρεοπαγίτης Μαρία Χυτήρογλου.

Υπενθυμίζεται, ότι η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για οριστική κρίση.

Το Δ΄ Τμήμα του ίδιου δικαστηρίου με πλειοψηφία 3 υπέρ και 2 κατά είχε ταχθεί υπέρ της αντισυνταγματικότητας του χαρατσιού και λόγω της διαφοράς μίας ψήφου παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με την υπ’ αριθ. 7/2016 απόφασή της, έκρινε ότι το χαράτσι είναι φόρος με προσωρινό χαρακτήρα και επιβλήθηκε για σοβαρούς δημοσιονομικούς λόγους (έλλειμμα) και για το λόγο αυτό κρίθηκε ότι είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα και ειδικά με τα άρθρα, 4 που επιβάλλει την ισότητα μεταξύ των πολιτών, 5 που επιβάλλει την οικονομική ελευθερία, 17 που προβλέπει την προστασία της ιδιοκτησίας, 20 που προστατεύει το δικαίωμα των πολιτών να προσφεύγουν στα δικαστήρια, 25 περί κράτους δικαίου και 78 που προβλέπει ότι φόρος εισπράττεται μόνο εφόσον προβλέπεται από νόμο, όπως επίσης είναι σύμφωνο την ΕΣΔΑ.

Ακόμα, στο θέμα αν μπορεί να γίνεται η είσπραξή του μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, η πλειοψηφία των αρεοπαγιτών έκρινε ότι είναι δυνατή, ενώ 4 μέλη του δικαστηρίου είπαν «όχι».

ΠΗΓΗhttp://tvxs.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ: Συνταγματικό το χαράτσι της ΔΕΗ

diktiodelta_delta_fws2_agalma_black_ikonidio_site_mikro_copyrightΜε τέτοιες αποφάσεις ο θεσμός της Δικαιοσύνης αποκόπτεται από την κοινωνία και από το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Έρχεται δε η συγκεκριμένη απόφαση σε αντίθεση με τις πρόσφατες διαπρύσιες ανακοινώσεις και ψηφίσματα των διαφόρων δικαστικών ενώσεων (π.χ. δείτε εδώ, εδώ και εδώ). Είναι, επίσης, εντυπωσιακό το γεγονός, ότι η απόφαση εξεδόθη σε χρόνο, που τα μέλη του Αρείου Πάγου γνωρίζουν τις πραγματικές προθέσεις κυβέρνησης και δανειστών σε σχέση με το συγκεκριμένο χαράτσι, που έχει πλέον μονιμοποιηθεί υπό άλλη μορφή, αλλά και τις συνέπειες της ακολουθούμενης πολιτικής στη χώρα μας και στο λαό μας, όπως αυτό προκύπτει και από τις ανακοινώσεις – ψηφίσματα των δικαστικών ενώσεων. Τα λόγια περιττεύουν. Σε κάθε περίπτωση, δικαιώνεται το Δίκτυό μας, όταν τονίζει στη διακήρυξη των αρχών και των στόχων του, ότι, εάν η Δικαιοσύνη λειτουργούσε ορθά, η χώρα μας και η κοινωνία μας δεν θα είχαν φθάσει στη σημερινή τραγική κατάσταση.

ΔΙΚΤΥΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ & ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s