Εξώδικη πρόσκληση στην Τράπεζα της Ελλάδος από τους δανειολήπτες Ελβετικού Φράγκου

TRAPEZA ELLADAS - 1

ΠΗΓΗhttp://mignatiou.com

Εξώδικη πρόσκληση στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) απηύθυνε σήμερα ο Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου (ΣΥΔΑΝΕΦ), με την οποία ζητά να του γνωστοποιηθούν οι ενέργειες της ΤτΕ, στο πλαίσιο των εποπτικών αρμοδιοτήτων της, σε σχέση με παραβάσεις που -όπως υποστηρίζει- διαπίστωσε ο Συνήγορος του Καταναλωτή εκ μέρους των τραπεζών.

Οι παραβάσεις αφορούν, όπως επισημαίνεται, «την υποχρέωση παροχής προσήκουσας προσυμβατικής ενημέρωσης» στους δανειολήπτες ελβετικού φράγκου.

Το φθινόπωρο του 2015, η ανεξάρτητη Αρχή, απαντώντας σε εξώδικη πρόσκληση του ΣΥΔΑΝΕΦ, ενημέρωσε εγγράφως τον Σύλλογο ότι «διαπίστωσε παραβάσεις εκ μέρους των τραπεζών» σε σχέση με το θέμα της ενημέρωσης. Επίσης, στην ίδια επιστολή υποστήριζε ότι απέστειλε στην ΤτΕ σχετική αναφορά, λόγω του ρόλου της ως εποπτικής Αρχής των πιστωτικών ιδρυμάτων. Έκτοτε, ο ΣΥΔΑΝΕΦ ουδεμία πληροφόρηση είχε εάν η ΤτΕ προχώρησε σε ενέργειες έναντι των τραπεζών και γι’ αυτό ζητά να ενημερωθεί εάν επιβλήθηκαν, στην ουσία, κυρώσεις στις τράπεζες και ποιες είναι αυτές.

Υπενθυμίζεται, ότι το ζήτημα αφορά 65.000-70.000 Έλληνες δανειολήπτες, που είχαν λάβει δάνεια σε ελβετικό φράγκο από κάποιες τράπεζες, κυρίως κατά τα έτη 2006-2009. Αυτοί οι δανειολήπτες, εξαιτίας της αλλαγής της ισοτιμίας του νομίσματος έναντι του ευρώ, έφτασαν να πληρώνουν «χρυσά» τα ληφθέντα ποσά, όπως έχει δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα. Από την πλευρά του, ο ο πρόεδρος του ΣΥΔΑΝΕΦ, Παντελής Αντωνιάδης, σημείωσε ότι «αγωνιά σοβαρότατα για το ενδεχόμενο να αυξηθούν ραγδαία οι επισφάλειες στα δάνεια σε ελβετικό φράγκο και να δημιουργηθούν δεκάδες χιλιάδες νέα “κόκκινα” δάνεια, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία σήμερα εξυπηρετούνται».

ΠΗΓΗhttp://mignatiou.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s