Χάθηκε η μάχη για το ελληνικό σχολείο στο Μόναχο (;) – Ένα μεγάλο σκάνδαλο – Οι τελευταίες εξελίξεις, σύμφωνα με δελτίο τύπου του Υπουργείου Παιδείας

Χάθηκε η μάχη για το ελληνικό σχολείο στο Μόναχο

ΠΗΓΗhttp://tvxs.gr

SXOLEIO MONAXOY

Άδοξο τέλος είχε η μάχη για την κατασκευή του ελληνικού σχολείου του Μονάχου, το οποίο επρόκειτο να φιλοξενήσει 1.000 ομογενείς μαθητές.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Μονάχου αποφάσισε χθες να επιστραφεί στην κατοχή του το οικόπεδο το οποίο είχε παραχωρήσει το 2001 έναντι μικρού τιμήματος στο ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να οικοδομηθεί το ελληνικό σχολείο.
Η ανέγερση του σχολείου εγκλωβίστηκε στην 15ετή αδράνεια και τις καθυστερήσεις από την πλευρά τους ελληνικού κράτους, ενώ και οι προσπάθειες που έκανε τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση για άρση του αδιεξόδου δεν απέδωσαν τελικά.

Πηγές του υπουργείου Παιδείας χαρακτηρίζουν την απόφαση του Δήμου Μονάχου «οδυνηρή για την χώρα μας εξέλιξη» και τονίζουν ότι τα συναρμόδια υπουργεία δεν πρόκειται να παραιτηθούν από την αξιοποίηση της όποιας δυνατότητας για την συνέχιση του έργου.

ΠΗΓΗhttp://tvxs.gr

 

«Αποφράδα ημέρα» για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό η χθεσινή – Τέλος για το ελληνικό σχολείο στο Μόναχο

REBLOGGEDhttp://thesecretrealtruth.blogspot.com

SXOLEIO MONAXOY-2

«Αποφράδα ημέρα» για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό, χαρακτήρισε, μιλώντας στο Αθηναΐκο-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υφυπουργός Παιδείας, Θεοδόσης Πελεγρίνης τη χθεσινή ημέρα, κατά την οποία ο Δήμος Μονάχου αποφάσισε να επιστραφεί στην κατοχή του το οικόπεδο το οποίο είχε παραχωρήσει το 2001 έναντι μικρού τιμήματος στο ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να οικοδομηθεί το ελληνικό σχολείο.

«Η 20ή Ιουλίου είναι θα έλεγα μια αποφράς ημέρα για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό. Δυστυχώς, επί 15 χρόνια οι εκάστοτε κυβερνήσεις δεν ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα να φτάσουμε σε αυτό το οδυνηρό σημείο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πελεγρίνης.

Η ιστορία της ανέγερσης του ελληνικού σχολείου στο Μόναχο ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2001, όταν αγοράστηκε από το ελληνικό δημόσιο ακίνητο έκτασης 15.000 τ.μ., Berg-Am-Laim, έναντι ποσού 2.454.201,04 ευρώ. Το συμβόλαιο περιλάμβανε πρόβλεψη υποχρέωσης του αγοραστή να οικοδομήσει το κτιριακό σχολικό συγκρότημα εντός τεσσάρων ετών από την έκδοση οικοδομικής άδειας, καθώς και τη δυνατότητα αναστροφής της πώλησης. Επίσης, η βαυαρική κυβέρνηση, στην οποία ανήκει το Μόναχο, είχε δεσμευθεί, με επιστολή της, να χρηματοδοτήσει το έργο κατά 70%.

Η οικοδομική άδεια εκδόθηκε τον Αύγουστο του 2008 και από τον Νοέμβριο του 2011 είχε ληφθεί απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης να αξιώσει ο Δήμος την επιστροφή του οικοπέδου. Η σχετική αγωγή εκδικάστηκε τον Απρίλιο του 2015, με το δικαστήριο να καλεί σε συνεννόηση τα δυο μέρη για τροποποίηση του συμβολαίου αγοράς, αν και, κατά την κρίση του, το ελληνικό κράτος υπείχε κατ’ αρχήν την υποχρέωση επιστροφής του οικοπέδου.

Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, υπεγράφη από τις δύο μεριές τροποποιητική σύμβαση, σύμφωνα με την οποία, θα έπρεπε ως τις 30-12-15 να έχει ολοκληρωθεί ο κλειστός δομικός σκελετός του κτιρίου και στις 30-12-16 να έχει ολοκληρωθεί το σύνολο της κατασκευής. Δεδομένης της τότε προόδου των εργασιών, ο πληρεξούσιος δικηγόρος αιτήθηκε και πήρε την προβλεπόμενη εξάμηνη παράταση για τις δύο παραπάνω προθεσμίες.

Έτσι, μέχρι τις 30 Ιουνίου, θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί ο κλειστός δομικός σκελετός του κτιρίου. Όμως, η σχετική πραγματογνωμοσύνη του Δήμου Μονάχου στις αρχές Ιουλίου διαπίστωσε ότι έχει ολοκληρωθεί κατά 85% ο πρώτος όροφος και κατά συνέπεια, εφ’ όσον δεν είχε ολοκληρωθεί όλος ο σκελετός, η ολομέλεια του δημοτικού συμβουλίου επικύρωσε την απόφαση της δημοτικής επιτροπής για επιστροφή και μεταβίβαση της κυριότητας του οικοπέδου (μαζί με το κτίριο) στον Δήμο Μονάχου.

Η κύρια αιτία που οδήγησε τον Δήμο στην απόφαση αυτή ήταν κατά βάση η απώλεια της αξιοπιστίας του ελληνικού δημοσίου, σύμφωνα με τον κ. Πελεγρίνη.

«Πρέπει να σημειώσω ότι από τον Σεπτέμβριο το υπουργείο υπό τη νέα του πολιτική ηγεσία προσπάθησε με κάθε τρόπο, στο πλαίσιο μιας ασύμφορης για το ελληνικό κράτος συμφωνίας, να προχωρήσει το έργο», ανέφερε ο υφυπουργός και προσέθεσε: «Πράγματι σε αυτούς τους μήνες σημειώθηκε σημαντικότατη εξέλιξη. Όχι όμως τόση ώστε να ανταποκριθεί στις σύμβαση που είχαμε υπογράψει».

Το ενδιαφέρον του υπουργείου, σύμφωνα με τον κ. Πελεγρίνη, φαίνεται από το γεγονός ότι δυο φορές πήγε ο ίδιος στο Μόναχο, μια στις 10 Μαρτίου, όπου μαζί με τη γενική πρόξενο Μονάχου, Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου, συνάντησε τον υπουργό Παιδείας της βαυαρικής κυβέρνησης από τον οποίο ζήτησε ανοχή για να προχωρήσει το έργο. Η δεύτερη επίσκεψη έγινε στις 10 Ιουνίου, οπότε, μαζί με την πρόεδρο των Κτιριακών Υποδομών Α.Ε., Ιωάννα Κοντούλη και τη γενική πρόξενο Μονάχου, συναντήθηκε με τον αρμόδιο για την υπόθεση αντιδήμαρχo στον οποίο υπεβλήθη μια ρεαλιστική πρόταση, που είχε δυο σκέλη: ένα σχέδιο πώς θα προχωρήσουν λεπτομερώς οι οικοδομικές εργασίες και δεύτερον να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση του έργου, με την κατάθεση αναγκαίου ποσού σε τράπεζα του Δήμου Μονάχου. «Ως προς και τα δυο σκέλη πραγματοποιήσαμε την υπόσχεση και υποχρέωσή μας, αλλά δεν ήταν αρκετό για να αλλάξει η απόφαση του Δήμου», σχολίασε ο υφυπουργός.

briefingnews.gr

REBLOGGEDhttp://thesecretrealtruth.blogspot.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς «πέταξε» το οικόπεδο για σχολείο στο Μόναχο

 

Οι τελευταίες εξελίξεις, σύμφωνα με δελτίο τύπου του Υπουργείου Παιδείας

ΠΗΓΗhttp://www.minedu.gov.gr

Οι ενέργειες του Υπουργείου για το ελληνικό σχολείο στο Μόναχο

29-07-16

Την 20η Ιουλίου 2016 ο Δήμος Μονάχου έλαβε την οδυνηρή για εμάς, τους Έλληνες, ομόφωνη απόφαση να ανακτήσει το 11 στρεμμάτων οικόπεδο που παραχωρήθηκε προκειμένου να οικοδομηθεί το ελληνικό σχολείο.

Την επόμενη, 21 Ιουλίου, ο Δήμος με υπαλλήλους του σφράγισε με δική του κλειδαριά το εργοτάξιο και ανέλαβε ο ίδιος πλέον την φύλαξη του.

Όσο δύσκολο κι αν είναι να ανατραπεί η απόφαση του Δήμου Μονάχου, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων δήλωσε εξ αρχής την ανυποχώρητη βούλησή του να παλέψει για την αναστολή της. Έτσι προέβη στις ακόλουθες ενέργειες :

  1. Ο υφυπουργός Παιδείας, Θεοδόσης Πελεγρίνης την 25η Ιουλίου απέστειλε εξώδικο έγγραφο κατά της απόφασης και των ενεργειών του Δήμου Μονάχου.
  2. Ζήτησε συνάντηση με τον κ. Αξελ Μάρκβαρτ, διευθυντή της υπηρεσίας των Δημοτικών Υποθέσεων του Δήμου Μονάχου. Κατά την συνάντηση αποφασίστηκε να συνταχθεί υπόμνημα στο οποίο να αναφέρεται ότι:

α. η ελληνική πλευρά θα πρέπει έως την 9/9/2016 να υποβάλει πλήρως αιτιολογημένη και ρεαλιστική πρόταση, η οποία, εφόσον την μελετήσει ο κ. Μάρκβαρτ και την εγκρίνει, θα αποτελέσει και τη βάση για τροποποίηση της συμφωνίας του Αυγούστου του 2015 με όρους τέτοιους, ώστε να είναι εφικτή η ολοκλήρωση του έργου. Η τροποποιητική συμφωνία θα εισαχθεί προς συζήτηση στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Μονάχου την 6/10/2016.

β. ο δικηγόρος Γεώργιος Βλαχόπουλος εξουσιοδοτείται να παραλάβει το κλειδί από το εργοτάξιο έτσι, ώστε έως την τελική ρύθμιση του ζητήματος του σχολείου, η νομή και η ευθύνη της φύλαξης να παραμείνει στην ελληνική πλευρά.

Είναι σαφές ότι, βάσει του πρωτοκόλλου που υπεγράφη, ανοίγει ένας δρόμος για την οικοδόμηση του ελληνικού σχολείου, που αποτελεί εθνικό στόχο.

Γι’ αυτό το Υπουργείο Παιδείας καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συνεισφέρουν, η καθεμία και ο καθένας, με τον τρόπο του/ της, στην ευόδωση του εθνικού αυτού στόχου.

ΠΗΓΗhttp://www.minedu.gov.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s