Πώς υπολογίζονται οι νέες συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών

ΠΗΓΗhttp://tvxs.gr

SYNTAXEIS-3

Η ημερομηνία διακοπής της επαγγελματικής δραστηριότητας είναι το βασικό στοιχείο που διαμορφώνει τις νέες συντάξεις των ελευθέρων επαγγελματιών.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΟΑΕΕ, οι αιτήσεις συνταξιοδότησης χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: αυτές που είχαν κατατεθεί μέχρι τις 12 Μαΐου 2016 και αυτές που κατατέθηκαν μετά τις 13 Μαΐου.

Έτσι, ένας ασφαλισμένος που υπέβαλε αίτηση συνταξιοδότησης στις 5 Μαΐου και η διακοπή έγινε στις 14 Μαΐου, ο υπολογισμός θα γίνει βάσει του νέου καθεστώτος.

Με τον παλαιό τρόπο θα αντιμετωπίζονται οι αιτήσεις συνταξιοδότησης (λόγω γήρατος ή αναπηρίας) που υποβλήθηκαν το αργότερο έως 12 Μαΐου 2016.

Αιτήσεις λόγω θανάτου ασφαλισμένου, του οποίου ο θάνατος έχει επέλθει μέχρι και τις 12 Μαΐου 2016 και εφόσον το σχετικό αίτημα έχει υποβληθεί εντός της προβλεπόμενης ανά φορέα ασφάλισης προθεσμίας, κρίνονται βάσει του προγενέστερου πλαισίου.

Για παράδειγμα, αν ο θάνατος επήλθε στις 12 Μαΐου και η αίτηση κατατέθηκε την ίδια μέρα, η συνταξιοδότηση ξεκινά από την 1η Ιουνίου, θα κριθεί όμως ως προς τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης με το προγενέστερο νομοθετικό πλαίσιο.

Αν ο θάνατος συνέβη στις 12 Μαΐου και η αίτηση κατατέθηκε στις 12 Ιουνίου, η έναρξη συνταξιοδότησης ξεκινά την 1η Ιουλίου και κρίνεται με το νέο πλαίσιο.

Ως προγενέστερο καθεστώς θεωρείται αυτό που ίσχυε έως 31 Δεκεμβρίου 2014.

ΠΗΓΗhttp://tvxs.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s