Οι πρόσφατες εξελίξεις στην υπόθεση «Γεωργίου – ΕΛΣΤΑΤ». Η απαράδεκτη – ωμή παρέμβαση της ευρωπαϊκής επιτροπής και η αντίδραση (;) της κυβέρνησης.

Παρέμβαση της Κομισιόν για στήριξη στον Ανδρέα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ

ΠΗΓΗhttp://tvxs.gr

GEORGIOY-1

Σε μια πρωτοφανή κίνησή της, η Κομισιόν, εξέδωσε ανακοίνωση για την υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να προστατέψει την ΕΛΣΤΑΤ και τους εργαζόμενους της από ανυπόστατους ισχυρισμούς.

Η αρμόδια επίτροπος Μαριάν Τίσεν δήλωσε σχετικά ότι για την Κομισιόν και την Eurostat είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι τα στοιχεία για το ελληνικό χρέος στο διάστημα 2010 – 2015 είναι πλήρως αξιόπιστα και ακριβή.

Σχετική επιστολή εστάλη στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Η ανακοίνωση της Κομισιόν: 

«Τα ορθά και αξιόπιστα δημοσιονομικά δεδομένα είναι απαραίτητα για τη λήψη ορθών οικονομικών αποφάσεων. Πρόσφατες αναφορές σε μέσα ενημέρωσης, ωστόσο, θέτουν υπό αμφισβήτηση την ποιότητα και την αξιοπιστία των επίσημων στατιστικών στοιχείων στην Ελλάδα.

» Παρ’ όλο που η Κομισιόν από θέση αρχής δεν θα σχολιάσει μια μεμονωμένη εθνική δικαστική υπόθεση, εκφράζει ανησυχία για τις αναφορές αυτές, καθώς αμφισβητούν την εγκυρότητα των δημοσιονομικών δεδομένων, στα οποία βασίζεται το Πρόγραμμα Στήριξης της Σταθερότητας για την Ελλάδα.

» Η αρμόδια επίτροπος Μαριάν Τίσεν δήλωσε: ‘Η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και η ποιότητα των στατιστικών της είναι θεμελιώδεις. Για την Κομισιόν και την Eurostat είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι τα στοιχεία για το ελληνικό χρέος στο διάστημα 2010 – 2015 είναι πλήρως αξιόπιστα και ακριβή’.

» Η Κομισιόν καλεί τις ελληνικές Αρχές να αμφισβητήσουν δημοσίως την ψευδή εντύπωση ότι τα στοιχεία αυτά παραποιήθηκαν στο διάστημα 2010-2015 και να προστατέψει την ΕΛΣΤΑΤ, όπως και τους εργαζομένους σε αυτήν, από τέτοιους ανυπόστατους ισχυρισμούς.

» Επίσης, η Κομισιόν καλεί τις ελληνικές Αρχές να στηρίξουν και να διατηρήσουν την ποιότητα των ελληνικών στοιχείων, όπως και την ανεξαρτησία του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ελληνική στατιστική νομοθεσία και στη δέσμευση του 2012 για την αξιοπιστία των στατιστικών.

» Σχετική επιστολή υπογεγραμμένη από τον αντιπρόεδρο κ. Ντομπρόβσκις και τους επιτρόπους Μοσκοβισί και Τίσεν απεστάλη στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο».

ΠΗΓΗhttp://tvxs.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Η Κομισιόν θεωρεί αξιόπιστα τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία της περιόδου 2010-2015

 

Δυσφορία Μαξίμου για την παρέμβαση της Κομισιόν στην υπόθεση Γεωργίου

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΠΗΓΗhttp://tvxs.gr

MAXIMOY-4

Δυσφορία επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την πρωτοφανή παρέμβαση της Κομισιόν στην υπόθεση παραπομπής του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου για τα στατιστικά στοιχεία που αφορούσαν στο ελληνικό χρέος το 2010.

Η Κομισιόν, εξέδωσε ανακοίνωση κι έστειλε σχετική επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να προστατέψει την ΕΛΣΤΑΤ και τους εργαζόμενους της από ανυπόστατους ισχυρισμούς.

Η αρμόδια επίτροπος Μαριάν Τίσεν δήλωσε σχετικά ότι για την Κομισιόν και την Eurostat είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι τα στοιχεία για το ελληνικό χρέος στο διάστημα 2010 – 2015 είναι πλήρως αξιόπιστα και ακριβή.

Από την πλευρά της κυβέρνησης η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη δηλώνει ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανταπάντησε σήμερα με επιστολή προς την Κομισιόν , στην οποία εκφράζει την έκπληξή του, για τον λόγο που εστάλη σε αυτόν, επιστολή που αφορά υπόθεση από το 2010 και εξετάζεται από την ελληνική Δικαιοσύνη.

«Στην επιστολή, η Κομισιόν διατυπώνει την πάγια αρχή της, να μην σχολιάζει υποθέσεις που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη. Μια αρχή την οποία και συμμερίζεται και ακολουθεί η ελληνική Κυβέρνηση. Εντούτοις, παρατηρείται μια αντίφαση μεταξύ αυτής της αρχής και της προτροπής στην ελληνική Κυβέρνηση να πάρει θέση για το εάν τα στατιστικά στοιχεία του 2010 ήταν ή όχι έγκυρα» αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Ο Υπουργός Οικονομικών, στην επιστολή του, εξέφρασε την άποψη ότι αν η Κομισιόν έχει προνομιακή επιστημολογική θέση να κρίνει την υπόθεση (κάτι που δεν διεκδικεί ο ίδιος ο Υπουργός), τότε έχει την ηθική υποχρέωση να την καταθέσει στην ελληνική Δικαιοσύνη για να διευκολύνει το έργο της» τονίζει.

«Ο Υπουργός Οικονομικών, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του, δεν έχει λάβει από την Κομισιόν έκθεση που να τεκμηριώνει πρόβλημα σε σχέση με την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ. Ο Υπουργός Οικονομικών και η Κυβέρνηση παραμένουν προσηλωμένοι στην αποπολιτικοποίηση του δημοσίου τομέα, σέβονται τη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών και της Δικαιοσύνης. Όσον αφορά συγκεκριμένα την ΕΛΣΤΑΤ, όλοι έχουν αξιολογήσει θετικά και τη διαδικασία επιλογής του νέου Προέδρου και την ανεξάρτητη λειτουργία του μετά την τοποθέτησή του» καταλήγει.

ΠΗΓΗhttp://tvxs.gr

 

Παπαγγελόπουλος: «Η επιστολή της Κομισιόν παραβιάζει το Σύνταγμα»

ΠΗΓΗhttp://tvxs.gr

PAPAGGELOPOYLOS-5

«Η επιστολή των κ. Ντομπρόβσκις, Μοσκοβισί και Τίσεν παραβιάζει ευθέως, όχι μόνο το Σύνταγμα της Ελλάδος αλλά και το Ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο», αναφέρει σε δήλωση του ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, σχολιάζοντας την πρωτοφανή παρέμβαση της Κομισιόν στην υπόθεση του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου.

«Οι τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ουσιαστικά ζητούν από τη Ελληνική κυβέρνηση να παρέμβει στην ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη υπέρ του κ. Γεωργίου, ο οποίος ερευνάται για τυχόν τέλεση αξιόποινων πράξεων. ΚΡΙΜΑ», καταλήγει η δήλωση του κ. Παπαγγελόπουλου.

Η Κομισιόν, εξέδωσε χθες ανακοίνωση κι έστειλε σχετική επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να προστατέψει την ΕΛΣΤΑΤ και τους εργαζόμενους της από ανυπόστατους ισχυρισμούς.

Η αρμόδια επίτροπος Μαριάν Τίσεν δήλωσε σχετικά ότι για την Κομισιόν και την Eurostat είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι τα στοιχεία για το ελληνικό χρέος στο διάστημα 2010 – 2015 είναι πλήρως αξιόπιστα και ακριβή.

Εν τω μεταξύ σε συνέντευξη της στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ η Μαριάν Τίσεν, εκφράζει την απόλυτη στήριξή της στο πρόσωπό του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου αναφέροντας ότι ήταν αυτός που αποκατέστησε την αξιοπιστία της.

Τα παραπάνω προκάλεσαν στη δυσφορία του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και του Ευκλείδη Τσακαλώτου πουαπάντησε στην Κομισιόν εκφράζοντας την έκπληξή του για τον το λόγο που εστάλη σε αυτόν, επιστολή που αφορά υπόθεση από το 2010 και εξετάζεται από την ελληνική Δικαιοσύνη.

«Ο Υπουργός Οικονομικών, στην επιστολή του, εξέφρασε την άποψη ότι αν η Κομισιόν έχει προνομιακή επιστημολογική θέση να κρίνει την υπόθεση (κάτι που δεν διεκδικεί ο ίδιος ο Υπουργός), τότε έχει την ηθική υποχρέωση να την καταθέσει στην ελληνική Δικαιοσύνη για να διευκολύνει το έργο της» σημείωσε μεταξύ άλλων η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

ΠΗΓΗhttp://tvxs.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Νέα παραπομπή του Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ – Οι αντιδράσεις και η υποκρισία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s