ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ» ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ: Έλος το hot spot της Αθήνας (ΦΩΤΟ)

ΠΗΓΗhttp://www.crashonline.gr

METANASTEYTIKO-27

Μια υγειονομική βόμβα μεγατόνων, που ακυρώνει τις διαβεβαιώσεις του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Μπασκόζου ότι οι συνθήκες υγιεινής έχουν διασφαλιστεί στα κέντρα όπου διαμένουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

Ένα τεράστιο έλος, πολλών χιλιάδων τετραγωνικών γεμάτος βρώμικα νερά και λύματα, βρίσκεται ακριβώς κάτω από το χώρο που ζουν άνθρωποι και προπάντων παίζουν μικρά παιδιά.

METANASTEYTIKO-28

Αυτό που αντικρίζει κανείς στο υπόγειο κάτω από την αίθουσα αναχωρήσεων στο Ελληνικό, ξεπερνά κάθε φαντασία.. Κατεβαίνοντας μερικά σκαλιά περνάς από τη σπασμένη πόρτα στο υπόγειο της εγκατάστασης.

Ακριβώς, ένα όροφο κάτω από εκεί που συγχρωτίζονται εκατοντάδες μετανάστες και λίγα μέτρα μακριά από τους χώρους που παίζουν μικρά παιδιά, την εικόνα που αντικρίσαμε δεν τη χωρά ανθρώπινος νους για μια χώρα που θέλει να λέγεται ευρωπαϊκή και πολιτισμένη. Μία έκταση τουλάχιστον 5.000 τετραγωνικών μέτρων καλυμμένη με τουλάχιστον 40 πόντους βοθρολύματα, που προφανώς προέρχονται από τις ελαττωματικές εγκαταστάσεις τουαλετών της αίθουσας αναχωρήσεων και εκατομμύρια κουνούπια να πετούν στο αέρα.

Η μυρωδιά ήταν αποπνιχτική και η παρουσία ανθρώπου πάνω από λίγα λεπτά ήταν απαγορευτική. Το πλέον ανησυχητικό, όμως, εκτός από τα εκατομμύρια κουνούπια, ήταν ότι τα βοθρολύματα ήταν γεμάτα με προνύμφες κουνουπιών, τα οποία προφανώς εκκολάπτονταν έχοντας το ιδανικό περιβάλλον ζέστης και υγρασίας. Οι φωτογραφίες και το βίντεο είναι αποκαλυπτικές.

Το συγκεκριμένο σημείο βρίσκεται ακριβώς, ένα όροφο κάτω από την αίθουσα που ζουν οι μετανάστες και η είσοδός του λίγα μέτρα μακριά από το σημείο εισόδου στο κτίριο. Σε απόσταση δε 500 μέτρων περίπου, βρίσκονται τα πρώτα σπίτια από την πλευρά του Αλίμου.

METANASTEYTIKO-29

Περιφέρεια Αττικής: Ήταν έλος, το αποκαταστήσαμε

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, η Περιφέρεια Αττικής, σε ανακοίνωσή της, παραδέχεται το πρόβλημα και υποστηρίζει ότι αποκαταστάθηκαν σήμερα οι ζημιές στο χώρο φιλοξενίας προσφύγων στο Ελληνικό.

Οπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση «οι ζημιές αυτές δημιουργούσαν απειλές για τη δημόσια υγεία» Σε αυτοψία που είχε πραγματοποιήσει χθες Πέμπτη, η Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφέρειας Αττικής, «είχε εντοπίσει σημαντική διαρροή λυμάτων στο υπόγειο του κτιρίου 5.500 τ.μ. ενώ επισημαινόταν η ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας». Ετσι, αποκαταστάθηκαν οι ζημιές στο χώρο των δομών προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στις εγκαταστάσεις του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού κτίριο Αφίξεων –Αναχωρήσεων, ύστερα από τις σχετικές ενέργειες της Περιφέρειας Αττικής, μετά από επείγον σχετικό έγγραφο του υπουργού Υγείας, Π. Πολάκη».

Η περιφέρεια Αττικής, επισυνάπτει και δύο φωτογραφίες με το «έλος» πριν και μετά τις εργασίες αποκατάστασής του. Βέβαια, όπως σημειώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, το μόνο που έγινε είναι η μερική απάντληση των υδάτων που έχουν λιμνάσει. Το ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποιεί να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες της πλήρους αποκατάστασης της εγκατάστασης, αλλιώς εγκυμονούν κίνδυνοι για την δημόσια υγεία.

Τι λέει το ΚΕΕΛΠΝΟ

Εξειδικευμένα κλιμάκια του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), πραγματοποίησαν δύο ελέγχους αυτοψίας, την Πέμπτη και την Παρασκευή, στον χώρο εγκαταστάσεων του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες και μετανάστες.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε περιορισμένης έκτασης συσσώρευση στάσιμων υδάτων στο ισόγειο εξαιτίας βλάβης του υδραυλικού δικτύου στο χώρο εγκαταστάσεων, καθώς επίσης και εκτεταμένη συσσώρευση στάσιμων υδάτων-λυμάτων που οφείλεται σε βλάβη του αποχετευτικού συστήματος. Κατόπιν υποδείξεων του ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως αναφέρεται, πραγματοποιήθηκε άντληση των υδάτων και καθαρισμός του χώρου όπως επιβεβαιώθηκε κατά τη διενέργεια της σημερινής δεύτερης αυτοψίας.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά την άμεση έναρξη των εργασιών μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των βλαβών και προτείνει την κάλυψη των αναγκών του φιλοξενούμενου πληθυσμού με επαρκή αριθμό εγκαταστάσεων ατομικής υγιεινής (τουαλέτες, ντουζιέρες, νιπτήρες). «Μη εφαρμογή των συστάσεων αυτών θα εγκυμονούσε κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ και επιπρόσθετα, επισημαίνεται η ανάγκη για την τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής. Για τον λόγο αυτό, ο Οργανισμός διέθεσε ενημερωτικό υλικό.

ΠΗΓΗhttp://www.crashonline.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s