Ζωή Κωνσταντοπούλου: Το Ελληνικό χαρίζεται χωρίς να πληρούται καμμία προϋπόθεση συνταγματική, νομοθετική, περιβαλλοντική και οικονομική.

Ραδιοφωνική συνέντευξη της Ζωής Κωνσταντοπούλου στον Νίκο Χατζηνικολάου (21/09/16)

Νίκος Χατζηνικολάου: Πάμε τώρα να καλημερίσουμε και να συζητήσουμε για την πολιτική επικαιρότητα με την πρώην Πρόεδρο της Βουλής, Πρόεδρο, σήμερα, της Πλεύσης Ελευθερίας, την κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Κυρία Πρόεδρε, καλημέρα σας.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Καλή σας μέρα, κύριε Χατζηνικολάου.

Νίκος Χατζηνικολάου: Θα ξεκινήσω ζητώντας να σχολιάσετε τις εξελίξεις σε σχέση με το Ελληνικό. Είναι ένα θέμα πάρα πολύ επίκαιρο, καυτό θα έλεγα που, δυστυχώς, απουσιάζει τις τελευταίες ημέρες από την ατζέντα των περισσοτέρων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Θέλω, λοιπόν, να σχολιάσετε την εξέλιξη στην υπόθεση αυτή και, κυρίως, θέλω να μας πείτε: τί θα μπορούσε να κάνει, κατά τη γνώμη σας, η Κυβέρνηση για να αποφύγει μια συμφωνία που είναι, προφανές, ότι δεν είναι η πιο επωφελής για το Ελληνικό Δημόσιο και για το Ελληνικό Κράτος;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κύριε Χατζηνικολάου, η Κυβέρνηση όφειλε να απόσχει από κάθε ενέργεια η οποία ζημιώνει το Ελληνικό Δημόσιο και ζημιώνει το δημόσιο συμφέρον. Η υπογραφή αυτής της Σύμβασης, είναι ξεκάθαρο ότι, εκθέτει το Ελληνικό Δημόσιο στον κίνδυνο αποζημίωσης του λεγόμενου επενδυτή, του Ομίλου Λάτση, της LAMDA Development μέσω της παρένθετης εταιρίας της που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, εκθέτει το Ελληνικό Δημόσιο στην αφαίρεση ενός πολύτιμου κομματιού της περιουσίας του αντί ευτελέστατου τιμήματος, υποπολλαπλάσιου, καταδήλως, της πραγματικής αξίας.

Νίκος Χατζηνικολάου: Οι ακροατές μας εδώ το πρωί, κυρία Κωνσταντοπούλου, έλεγαν ότι η τιμή ανά τετραγωνικό είναι χαμηλότερη από την τιμή μιας γκαρσονιέρας στην πλατεία Αμερικής.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Είναι, νομίζω, ένας προσφυής παραλληλισμός αυτός. Και, επίσης, θα πρέπει να ειπωθεί ξεκάθαρα ότι εδώ μιλάμε για μία χαριστική δικαιοπραξία. Χαρίζεται ένα φιλέτο, όχι απλώς ένα φιλέτο, ΤΟ φιλέτο! Χαρίζεται σε ένα συγκεκριμένο επιχειρηματικό όμιλο χωρίς να πληρούται καμμία προϋπόθεση συνταγματική, νομοθετική, περιβαλλοντική και οικονομική. Ουσιαστικά, υπό το πρόσχημα της πίεσης των δανειστών, γιατί μην ξεχνάμε ότι αυτό γίνεται με κατεπείγουσα διαδικασία και ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση μιας επόμενης δόσης, και εκτίθεται, βεβαίως, το Ελληνικό Δημόσιο στον κίνδυνο ακύρωσης αυτής της Συμφωνίας αφού είναι γνωστό σε όλους ότι ήδη εκκρεμεί διαδικασία κήρυξης της συγκεκριμένης περιοχής, σε περιοχή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος από το Υπουργείο Πολιτισμού. Όταν, λοιπόν, αυτή τη στιγμή θα βρεθούν, ενδεχομένως, βουλευτές που θα ψηφίσουν “ναι”, αυτοί οι βουλευτές έχουν αυτοτελή ευθύνη, όχι απλώς πολιτική, αλλά και ποινική, γιατί ζημιώνουν το Δημόσιο χαρίζοντας ένα φιλέτο αλλά και γιατί εκθέτουν το Δημόσιο σε πάρα πολύ πιθανή υποχρέωση αποζημίωσης του λεγομένου επενδυτή.

Νίκος Χατζηνικολάου: Μάλιστα. Έρχομαι στο άλλο μεγάλο… Έχετε κάτι να συμπληρώσετε σε αυτό;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Θέλω να πω ότι είναι προκλητικό το γεγονός και δεν θα πρέπει κανείς να παραστήσει ότι δεν το είδε, ότι με δόλιο τρόπο περιέχεται στη Σύμβαση μία διάταξη που λέει ότι δήθεν κάθε άρθρο αυτής της Σύμβασης υπερισχύει κάθε άλλου Νόμου. Αυτό είναι μία απόπειρα να αποσοβηθούν οι ποινικές, αστικές και διοικητικές ευθύνες αυτών που ψηφίζουν και αυτών που υλοποιούν, όπως, επίσης, είναι, νομίζω, δηλωτικό της ευθύνης και της ενοχής το γεγονός ότι και αυτή η Κυβέρνηση ενδίδει στην λειτουργία αυτού του εκτρωματικού Ταμείου, του ΤΑΙΠΕΔ, που δεν είναι λειτουργία δημοσίας υπηρεσίας ή οργανισμού, είναι λειτουργία εκτροφείου σκανδάλων, όπως είχαμε, πολλές φορές, πει.

Νίκος Χατζηνικολάου: Να προσθέσω, κυρία Κωνσταντοπούλου, για να κλείσουμε το θέμα αυτό ότι, η Real News αποκάλυψε την Κυριακή ότι η εταιρία που θα διαχειρίζεται το Ελληνικό, η “Ελληνικό Α.Ε.”, λέγεται Ελληνικό αλλά είναι Λουξεμβούργο. Είναι εταιρία Λουξεμβούργου.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Βεβαίως, αυτό περιέχεται και στη Σύμβαση που…

Νίκος Χατζηνικολάου: Έχει τη σημασία του αυτό, έτσι δεν είναι;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Βεβαίως, έχει τη σημασία του και, νομίζω, ότι αποκαλύπτει και όλη την υποκρισία της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού που παριστάνει από την Αμερική ότι, δήθεν, ζητά τώρα από τους δανειστές μείωση του Χρέους. Μα, γι’ αυτό το Χρέος ξεπουλά και χαρίζει ολόκληρη τη Δημόσια Περιουσία και γι’ αυτό το Χρέος έχει γονατίσει τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους πολίτες αυτής της χώρας.

Νίκος Χατζηνικολάου: Tώρα, έρχομαι στο άλλο θέμα που είναι στην επικαιρότητα τις τελευταίες μέρες. Το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και των εξελίξεων που υπάρχουν και σε σχέση με τον τραπεζικό δανεισμό…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κύριε Χατζηνικολάου, πριν έρθετε σε αυτό το θέμα για το οποίο, επίσης, έχω πολλά να σας πω, θα ήθελα να πω ότι εμείς το θέμα του Ελληνικού δεν θα το αφήσουμε έτσι. Θα είμαστε και το απόγευμα κοντά στους κατοίκους και τους πολίτες που αντιστέκονται σε αυτήν την εκποίηση, αλλά θα πάρουμε και νομικές πρωτοβουλίες, όπως γνωρίζετε ενδεχομένως…

Νίκος Χατζηνικολάου: Θα κινηθεί αυτός ο νέος νομικός φορέας υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος που έχετε εξαγγείλει; Θα κινηθεί και για το θέμα αυτό;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ο νομικός φορέας, ούτως ή άλλως, μεταξύ των τεσσάρων θεμάτων που έχει θέσει σε προτεραιότητα έχει γνωστοποιήσει ότι θα κινηθεί για όλα τα θέματα που αφορούν το Χρέος. Και,  φυσικά, το Ελληνικό είναι άμεσα συναρτώμενο με την επιβολή στη χώρα μας αυτού του παράνομου Χρέους. Πέραν, όμως, αυτού και μέχρι την έγκριση του καταστατικού του νομικού φορέα που έχει μία διαδικασία ενώπιον της Δικαιοσύνης ήδη από αύριο θα κάνουμε νομικές κινήσεις, θα αναλάβουμε νομικές πρωτοβουλίες. Γιατί δεν είναι ποτέ δυνατόν κάποιοι να εμπαίζουν τους πολίτες και την Δικαιοσύνη την ώρα που είναι ανοιχτή εισαγγελική έρευνα, ακριβώς, για ζητήματα οικονομικού εγκλήματος σε σχέση με αυτή τη δικαιοπραξία, την ώρα που εκκρεμεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο διαδικασία αναθεώρησης, την ώρα που όλη η υπόθεση εξετάζεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την ώρα που ήδη χθες εκδόθηκε απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, με την οποία διαπιστώνεται ζήτημα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τα Μνημόνια. Δεν είναι ποτέ δυνατόν να αφήσουμε αυτό το ζήτημα έρμαιο στις λοβιτούρες μιας Κυβέρνησης η οποία τελικώς έχει ως μόνη έννοια και προτεραιότητα πώς να εξαπατά και να ελίσσεται. Και, νομίζω, ότι σας έκανα μια καλή σύνδεση με το θέμα των τηλεοπτικών αδειών που θέλετε να θέσετε.

Νίκος Χατζηνικολάου: Πάμε, λοιπόν, τώρα στο σχόλιό σας για τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται το θέμα αυτό, σε σχέση και με τον τραπεζικό δανεισμό υποψηφίων καναλαρχών, μάλλον, παλαιών και νέων καναλαρχών και σε σχέση με τα πόθεν έσχες που απ΄ ό,τι καταλαβαίνω για ορισμένους δεν ήταν ούτε πόθεν αλλά, μάλλον, ούτε και έσχες.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ήταν, μάλλον, αίσχος.

Νίκος Χατζηνικολάου: Σωστό.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ακούστε, νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να υποκρίνεται ότι δεν είναι εμφανές τι δρομολόγησε και τι υλοποίησε αυτή η Κυβέρνηση. Δρομολόγησε και υλοποίησε και εξακολουθεί να υλοποιεί τους όρους και τις προϋποθέσεις για να στήσει τη δική της διαπλοκή και εδώ πρέπει να το πούμε καθαρά, εγώ το έχω πει πάμπολλες φορές, δεν με ενδιαφέρει να φανώ αρεστή σε κανέναν, ούτε να, βεβαίως, να γίνω υπερασπίστρια κανενός…

Νίκος Χατζηνικολάου: Βέβαια, έχει το αντεπιχείρημα εκεί ότι από τη διαδικασία των αδειών προέκυψαν άδειες σε σταθμούς που είναι επικριτικοί απέναντι στην Κυβέρνηση, για παράδειγμα ο ΣΚΑΙ.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ποιος είπε ότι το να στήσει τη δική της διαπλοκή σημαίνει την διάρρηξη των σχέσεων με την ανταγωνιστική, αν θέλετε, διαπλοκή; H άποψή μου, την έχω πει πάρα πολλές φορές, είναι ότι η Κυβέρνηση επιχείρησε να κρατήσει σε μία αιδήμονα αναμονή εκείνους με τους οποίους θέλησε να παίξει παιχνίδια επιρροής και συναλλαγής. Το έπραξε. Δυστυχώς, βρήκε και ενδοτικούς αποδέκτες σε αυτό το παιχνίδι, γιατί όλοι ανεξαιρέτως μπήκαν στη διαδικασία της προσμονής και της προσδοκίας και, επομένως, παίχτηκε ένα παιχνίδι από τη μία επίθεσης από την άλλη εφεκτικής στάσης. Δεν αποκαλύφθηκαν στη διάρκεια, αν θέλετε, αυτής της υποτιθέμενης σύγκρουσης μεταξύ των εκδοτικών και μιντιακών συμφερόντων και της Κυβέρνησης, δεν αποκαλύφθηκαν πράγματα τα οποία όφειλε η ενημέρωση να περιέχει και αυτό ήταν ένα δώρο στην Κυβέρνηση. Δεν επικεντρώθηκε η ενημέρωση και η πληροφόρηση σε αυτά τα οποία εξοπλίζουν τους πολίτες απέναντι σε μια Κυβέρνηση που τους θυματοποιεί και αυτό ήταν ένα δώρο στην Κυβέρνηση. Αυτό δεν μπορεί να παραστήσει κανείς ότι δεν το είδε κι εγώ, τουλάχιστον, το είδα από την πρώτη στιγμή και συνέχισα να το λέω. Νομίζω, εξάλλου, κύριε Χατζηνικολάου ότι οι αποκαλύψεις των αρχών του έτους για την υπόθεση της ΕΥΔΑΠ και των λεγόμενων εκβιαστών, οι αποκαλύψεις, δηλαδή, για το πώς δρα αυτή η Κυβέρνηση σε συναλλαγή με τους ανθρώπους των Media, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρεξήγησης σε σχέση με το τι επιδίωξε με αυτόν τον διαγωνισμό. Και η ωμή παραδοχή του ίδιου του Πρωθυπουργού ότι εδώ δεν μιλάμε για μια διαδικασία ούτε διαφάνειας, ούτε, αν θέλετε, δεοντολογίας, ούτε ποιότητας, μιλάμε για το πιο χοντρό πορτοφόλι και αυτό είναι το μοναδικό κριτήριο, είναι μια διαδικασία εκτράχυνσης της υπόθεσης της παραχώρησης τηλεοπτικών αδειών. Με διαδικασίες, λοιπόν, καζίνο και τζόγου επιδιώχθηκε να παραχωρηθούν οι άδειες, είναι διάτρητη κατά την άποψή μου και συνταγματικά και νομοθετικά η διαδικασία που ακολουθήθηκε για τον κύριο λόγο ότι μεθοδευμένα παραγκωνίστηκε η μοναδική αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή.

Νίκος Χατζηνικολάου: Το ΕΣΡ…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Το ΕΣΡ που μεθοδευμένα επίσης επιδιώχθηκε να διαλυθεί και να απενεργοποιηθεί. Από ‘κει και πέρα είναι εξίσου προκλητική και η παρεμβατική ρητορική των κυβερνητικών στελεχών και του ίδιου του Πρωθυπουργού σε σχέση με τη Δικαιοσύνη και με το τι θα πράξει και με το πώς θα αποφανθεί. Δεν μπορεί σε ένα Κράτος Δικαίου ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να διατυπώνει τη βεβαιότητά του για το τι θα κάνει η Δικαιοσύνη σε σχέση με ένα Νόμο που, σύμφωνα με τη συντριπτική πλειοψηφία των νομικών της χώρας, είναι διάτρητος και αντισυνταγματικός. Ερχόμενη στο θέμα των ημερών, οι αποκαλύψεις σε σχέση με τις σκανδαλώδεις διαστάσεις των παραχωρήσεων τηλεοπτικών αδειών σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες κατά την άποψή μου επιβεβαιώνουν συνολικά τη φαυλότητα και αυτής της Κυβέρνησης. Από την άλλη πλευρά, όμως, και αυτό θέλω να το πω και να το υπογραμμίσω, καθόλου δεν δικαιώνουν αυτούς που παριστάνουν τους δικαιωμένους, δηλαδή τον κ. Μητσοτάκη, την κυρία Γεννηματά, υπουργούς να θυμίσω της Κυβέρνησης Σαμαρά. Και ο κ. Μητσοτάκης ήταν Υπουργός της Κυβέρνησης Σαμαρά και η κυρία Γεννηματά ήταν Υπουργός της Κυβέρνησης Σαμαρά. Και αυτή η Κυβέρνηση είναι που χάρισε το ψηφιακό φάσμα στην Digea, στην σύμπραξη, δηλαδή, των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, αντί ενός, επίσης, ευτελέστατου τιμήματος των 18,3 εκατομμυρίων ευρώ για 15 έτη, πράγμα που σημαίνει 17.000 € το μήνα ανά τηλεοπτικό σταθμό, δηλαδή, λιγότερο από το ενοίκιο ενός συνοικιακού σούπερ μάρκετ.

Νίκος Χατζηνικολάου: Ακούστε τώρα μια πληροφορία που μου ήρθε στο κινητό μου όση ώρα μιλούσαμε για το Ελληνικό, κυρία Κωνσταντοπούλου. Μου γράφει εδώ πηγή, πολύ καλά δοκιμασμένη για τις ακριβείς πληροφορίες της, ότι το εξευτελιστικό τίμημα για το Ελληνικό οδηγεί τους επενδυτές για την αγορά του Αστέρα Βουλιαγμένης σε δεύτερες σκέψεις, διότι θεωρούν ότι το κόστος ανά τετραγωνικό που καλούνται να πληρώσουν είναι υπέρμετρα υψηλότερο του Ελληνικού. Ενός κακού μύρια έπονται, μου γράφει η πηγή.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Και για τις δύο υποθέσεις εξ όσων γνωρίζω υπάρχουν ανοιχτές ποινικές δικογραφίες, το κυριότερο όμως είναι ότι η ιστορία της αντί πινακίου φακής εκχώρησης της Δημόσιας Περιουσίας επιχειρείται συνειδητά να γίνει μέσα από διαβεβαιώσεις ασυλίας. Εγώ θα το πω καθαρά γιατί δεν μ’ αρέσει να..

Νίκος Χατζηνικολάου: Λέτε για την ασυλία προς τα μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Βεβαίως. Κατά την άποψή μου ο κ. Πιτσιόρλας, οι Υπουργοί που θα υπογράψουν και όποιος σήμερα ψηφίσει “ναι” πρέπει να ελεγχθούν για κακούργημα. Δεν είναι αστείο πράγμα. Όταν υπάρχουν εκτιμήσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου που αποτιμούν σε 3 δισεκατομμύρια ευρώ το τίμημα, των ανεξαρτήτων εμπειρογνωμόνων που αποτιμούν σε 2,3 δισεκατομμύρια ο ένας και 1,5 δισεκατομμύριο ο άλλος την αξία αυτής της έκτασης και η Κυβέρνηση υπογράφει για να την εκχωρήσει για 900 εκατομμύρια σε βάθος δεκαετίας, πράγμα που σημαίνει 576 εκατομμύρια παρούσα αξία, γιατί αυτό είναι το σε βάθος δεκαετίας, υπάρχει μια τερατώδης ζημία του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία είναι γνωστή, δεν την αγνοούν, έχουν εκτιμήσεις. Εκείνοι, λοιπόν, οι οποίοι θα επιχειρήσουν απόψε να «ξεπλύνουν» αυτήν την δικαιοπραξία και εκείνοι οι οποίοι προσπαθούν να αποσείσουν τις δικές τους ευθύνες πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν μπορούν ούτε καλή πίστη να επικαλεστούν, ούτε, φυσικά, άγνοια. Είναι ξεκάθαρο ότι με νομικούς, με «νομικίστικους» θα έλεγα ελιγμούς και νομοθετικά τερτίπια προσπαθούν να απαλλαγούν από τις ευθύνες τους. Αυτό, όμως, αυτοτελώς αποδεικνύει ότι γνωρίζουν ότι έχουν την ευθύνη αυτή.

Νίκος Χατζηνικολάου: Σας ευχαριστώ θερμά, κυρία Κωνσταντοπούλου.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Σας ευχαριστώ κι εγώ κ. Χατζηνικολάου.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s