Ζήτημα αναθεώρησης Συνθήκης Λωζάνης θέτει ο Ερντογάν! Μιλά για νησιά, υφαλοκρηπίδα

ERDOGAN-6

ΑΠΟhttp://mignatiou.com

Θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης θέτει για πρώτη φορά ο Ερντογάν κάνοντας λόγο και για “παράδοση” των νησιών του Αιγαίου στην Ελλάδα.

Ο Ερντογάν επιτέθηκε σε “αυτούς που υπέγραψαν την συνθήκη και την παρουσίασαν σαν νίκη”, δηλαδή τον Κεμάλ. “Η 15η Ιουλίου είναι ο δεύτερος πόλεμος της Ανεξαρτησίας για το τουρκικό έθνος. ας το γνωρίζουν όλοι αυτό. Μας απειλούσαν με την Συνθήκη των Σεβρών το 1920 και μας υποχρέωσαν να δεχτούμε την Συνθήκη της Λωζάνης το 1923. Κάποιοι παρουσίασαν τη Λωζάνη ως νίκη. Με τη Συνθήκη της Λωζάνης δώσαμε στους Έλληνες τα νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι. Είναι αυτό νίκη;”, είπε.

“Ακόμα έχουμε προβλήματα με την υφαλοκρηπίδα και με τον εναέριο και τον θαλάσσιο χώρο και αιτία είναι αυτοί που δέχτηκαν την Συνθήκη της Λωζάνης. Δεν ήταν δίκαιη συνθήκη και μας προκαλεί αυτά τα προβλήματα τώρα. Αν δε το πραξικόπημα είχε επιτύχει θα μας επέβαλαν μια συνθήκη όπως αυτή των Σεβρών”, είπε.

Το 1923, η κυβέρνηση Κεμάλ υπέγραφε την Συνθήκη της Λωζάνης με τις δυτικές δυνάμεις, καθορίζοντας τα σύνορα της σημερινής Τουρκίας και το καθεστώς γειτονίας και συνόρων μεταξύ της Τουρκίας και των πρώην κτήσεων της Αυτοκρατορίας.

Στα εδάφη της Τουρκίας του 1923 δεν συμπεριλαμβανόταν η Αντιόχεια και η Ίμβρος με την Τένεδος εξασφάλιζαν καθεστώς αυτονομίας. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία είχε μερίδιο από τα πετρέλαια της Μουσούλης. Παράλληλα, η Τουρκία παραιτούνταν από κάθε είδους δικαίωμα ή διεκδίκηση στην Κύπρο. Φυσικά η Τουρκία δεν τήρησε τους όρους αυτούς κατέχοντας παράνομα την Ίμβρο και την Τένεδο και κερδίζοντας την περιοχή της Αλεξανδρέτας από την Συρία, ελέω της δημοκρατικής Γαλλίας. http://www.hurriyetdailynews.com/erdogan-says-treaty-that-formed-modern-turkey-presented-as-though-it-were-a-victory.aspx?pageID=238&nID=104386&NewsCatID=338

ΑΠΟhttp://mignatiou.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Ερντογάν αμφισβητεί τώρα και τη Συνθήκη της Λωζάνης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s