Τί συμβαίνει στο Συμβούλιο Επικρατείας; Πρωτοφανής απόφαση του Προέδρου του – Σχόλιο του Δικτύου μας

diktiodelta_delta_fws2_agalma_black_ikonidio_site_mikro_copyrightΗ διάσκεψη της διευρυμένης Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που θα έκρινε το κατά πόσο ήταν συνταγματικός και νόμιμος ο διαγωνισμός και ο τρόπος χορήγησης των 4 τηλεοπτικών αδειών, ήταν να ξεκινήσει την Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2016. Με το ξεκίνημα όμως διεκόπη και στη συνέχεια ματαιώθηκε.

Για όσους δεν το έχετε πληροφορηθεί, το ΣτΕ θα εξέταζε τις προσφυγές που έχουν καταθέσει Αlpha, Mega, Skai, Antenna, Star και Epsilon TV (E-TV), καθώς και η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας. Οι προσφυγές των 6 καναλιών είχαν συζητηθεί στις 4 Ιουλίου 2016 στην Ολομέλεια του ΣτΕ, στην οποία πρόεδρος ήταν ο Νικόλαος Σακελλαρίου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Γεώργιος Παπαγεωργίου, ενώ συμμετείχαν 30 ακόμη δικαστές.

Ακούστηκαν διάφορες εκδοχές για την αιτία της ματαίωσης. Εμείς, ωστόσο, οφείλουμε να σταθούμε στην επίσημη εκδοχή, όπως την ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, επιλεγείς στη θέση αυτή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, Νικόλαος Σακελλαρίου. Πρόκειται για μία πρωτοφανή στα δικαστικά χρονικά εκδοχή, η οποία δεν τιμά το θεσμό της Δικαιοσύνης και δημιουργεί πολλούς αρνητικούς συνειρμούς. Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

«Εν όψει του κλίματος, το οποίο επιχειρείται να διαμορφωθεί τις τελευταίες, ιδίως, ημέρες από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις εκκρεμείς ενώπιον του Δικαστηρίου υποθέσεις των τηλεοπτικών αδειών, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι πρέπει να ματαιωθεί η προγραμματισθείσα (από 13/9/2016) για σήμερα διάσκεψη επί των υποθέσεων αυτών».

Τα ερωτήματα που ευλόγως τίθενται είναι τα ακόλουθα:

1) Εάν συνεχισθεί αυτό «το κλίμα», το οποίο περιγράφει ο πρόεδρος του ΣτΕ, τότε πότε πρόκειται να συνεδριάσει η σύνθεση του Δικαστηρίου; (Με αυτό το σκεπτικό δεν πρόκειται να διεξαχθεί η διάσκεψη και εκδοθεί η απόφαση).

2) Ποιον εξυπηρετεί αυτή η ματαίωση της διάσκεψης;

3) Υπήρξε στο παρελθόν σχετικό ανάλογο;

4) Προβλέπεται ένας τέτοιος λόγος για τη ματαίωση της διάσκεψης και επομένως καθυστέρησης έκδοσης της απόφασης;

5) Πώς διασφαλίζεται η ασφάλεια δικαίου και η κοινωνική ειρήνευση, όταν η Δικαιοσύνη δεν απονέμεται στον προβλεπόμενο εύλογο χρόνο; (Όσο καθυστερεί η έκδοση απόφασης παράγονται έννομα αποτελέσματα και δημιουργούνται δυσχερώς αναστρέψιμες καταστάσεις).

6) Όταν το ΣτΕ εκδίκαζε και εξέδιδε αποφάσεις για μείζονα κοινωνικά ζητήματα, για τα οποία υπήρχε έντονη λαϊκή πίεση και δυσαρέσκεια, όπως για το πρώτο μνημόνιο, για τα εργασιακά, για το ασφαλιστικό, για τους ομολογιούχους, για την υπόθεση στις Σκουριές Χαλκιδικής, όπου υπήρχε και έντονη παρουσία πολιτών εκτός του δικαστικού μεγάρου του ΣτΕ, δεν υπήρχαν «τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις εκκρεμείς ενώπιον του Δικαστηρίου υποθέσεις»; (Ουδόλως ματαιώθηκε σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η διαδικασία και μάλιστα με ένα τέτοιο απαράδεκτο – πρωτοφανές σκεπτικό. Οι δε αποφάσεις του ΣτΕ ήταν αντίθετες, κατά κανόνα, με το λαϊκό αίσθημα).

7) Τί θα έπρεπε να πει ή να ανακοινώσει ο αείμνηστος πρώην Πρόεδρος του ΣτΕ, Μιχαήλ Στασινόπουλος, όταν το 1969 εξέδωσε απορριπτική απόφαση για την νομιμότητα του δικτατορικού καθεστώτος, με αποτέλεσμα να εκδιωχθεί βιαίως; Τότε το κλίμα ήταν ομαλό; Θα έπρεπε να καθυστερήσει την έκδοση της απόφασης για μετά την πτώση της Χούντας; Τί θα έπρεπε να πουν ή να ανακοινώσουν οι Τερτσέτης και Πολυζωϊδης, που αρνήθηκαν να καταδικάσουν τον Κολοκοτρώνη εις θάνατον, με επίσης μεγάλο προσωπικό κόστος και διώξεις από το καθεστώς του Όθωνα; Ήταν ομαλές τότε οι συνθήκες;

Η ματαίωση της διαδικασίας και μάλιστα με το συγκεκριμένο σκεπτικό είναι προφανές, ότι βλάπτει σοβαρά το θεσμό της Δικαιοσύνης και φέρνει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά, που υποτίθεται, ότι ο Πρόεδρος του ΣτΕ επιθυμούσε να αποφύγει μέσω της ματαίωσης. Είναι πλέον βέβαιο, ότι κλονίζεται ακόμη περισσότερο η εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη και ιδίως στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Όσο η χώρα βυθίζεται στη δίνη των μνημονίων και διαλύεται η κρατική οντότητα της Ελλάδας, τέτοιου είδους φαινόμενα, δυστυχώς, θα πολλαπλασιάζονται. Τίποτε δεν ήταν και δεν είναι τυχαίο για την κατάντια, στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας και η κοινωνία. Τα σημάδια της σήψης, της παρακμής και της αποσύνθεσης των πάντων είναι πλέον ορατά δια γυμνού οφθαλμού.

Να υπενθυμίσουμε τί είχε πει εκ των υστέρων ο έτερος πρώην Πρόεδρος του ΣτΕ, Παναγιώτης Πικραμμένος, που, επί της δικής του προεδρίας, το ΣτΕ είχε απορρίψει την αίτηση ακυρώσεως κατά των εφαρμοστικών νόμων του πρώτου μνημονίου: «…. η πολιτική εξουσία της χώρας μας δεν λειτουργεί στην παρούσα συγκυρία αποκλειστικά πρωτογενώς αλλά υπό την επιτήρηση, άλλως την καθοδήγηση, ενίοτε δε και υπό τον εξαναγκασμό διεθνών οργανισμών στους οποίους συμμετέχει, άλλων Κρατών, αλλά και ιδιωτικών οικονομικών κέντρων εξουσίας«Ο μεν αείμνηστος Στασινόπουλος αντιστάθηκε με προσωπικό κόστος, ο δε Πικραμμένος και πολλοί συνάδελφοί του αποδέχθηκαν και αποδέχονται την υφιστάμενη κατάσταση ως φυσιολογική και αποδεκτή εξέλιξη, τη «νομιμοποίησαν» με αποφάσεις τους και πλέον τη δικαιολογούν, ομολογώντας την κατάσταση, στην οποία επέτρεψαν να περιέλθει η χώρα. Αφού δεν υπάρχει, κατ’αυτούς εναλλακτική λύση για τη χώρα, παρά υποταγή στους κάθε είδους τοκογλύφους – εκβιαστές – δανειστές, τότε ποίος ο ρόλος της Δικαιοσύνης και των δικαστών; Ποίο το νόημα του άρθρο 87 παρ. 2 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο «Οι δικαστές κατά την άσκηση των καθηκόντων τους υπόκεινται μόνο στο Σύνταγμα και στους νόμους και σε καμία περίπτωση δεν υποχρεούνται να συμμορφώνονται με διατάξεις που έχουν τεθεί κατά κατάλυση του Συντάγματος«;

Αναζητούνται Στασινόπουλοι, Τερτσέτηδες και Πολυζωΐδηδες στο χώρο της Δικαιοσύνης.

ΔΙΚΤΥΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ & ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:

1) Διεκόπη… πριν καν αρχίσει η διάσκεψη του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

2) Νέες εχθροπραξίες Μαξίμου – ΝΔ για τη ματαίωση της διάσκεψης του ΣτΕ

3) “Μύλος” με το ΣτΕ και τις τηλεοπτικές άδειες: Αναβολή συνεδρίασης λόγω “κλίματος”…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s