Ήττα της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ: Δεν θα τερματιστεί η επιχείρηση σε Αιγαίο όπως πίεζε η Άγκυρα

NATO-4

ΑΠΟhttp://mignatiou.com

Η συνέχιση της συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών προσφύγων στο Αιγαίο και στην Κεντρική Μεσόγειο, επιβεβαιώθηκε κατά τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετείχε και η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Όπως ανακοίνωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, οι σύμμαχοι αποφάσισαν να συνεχίσουν τις νατοϊκές επιχειρήσεις στο Αιγαίο, αλλά και να ενισχύσουν με συμμαχικές δυνάμεις την ευρωπαϊκή επιχείρηση SOPHIA που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κεντρική Μεσόγειο από το 2015. «Η συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ είναι στενότερη από κάθε άλλη φορά», δήλωσε με ικανοποίηση ο Γ. Στόλτενμπεργκ.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ο Γ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι η συνεργασία με την ΕΕ έχει φέρει αποτελέσματα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Χάρη στις κοινές μας προσπάθειες μαζί με την Ελλάδα και την Τουρκία, οι προσφυγικές ροές μειώθηκαν ουσιαστικά». Ο ίδιος προσέθεσε ότι το ΝΑΤΟ παρέχει συγκεκριμένη στήριξη στις προσπάθειες της ελληνικής και τουρκικής ακτοφυλακής, αλλά και της ευρωπαϊκής FRONTEX και βοήθησε να «κοπούν» οι οδοί παράνομων διελεύσεων μεταναστών που χρησιμοποιούσαν τα εγκληματικά δίκτυα διακινητών.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ, σημείωσε ότι ένας από τους λόγους επιτυχίας του νατοϊκού στόλου στο Αιγαίο είναι ότι τα πλοία μπορούν να επιχειρούν τόσο σε τουρκικά όσο και σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Προσέθεσε, δε, ότι «η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο έχει προστιθέμενη αξία και αποδείχθηκε πολύ σημαντική, όχι μόνο για επιχειρησιακούς λόγους, αλλά και για πολιτικούς». Όπως εξήγησε, το ΝΑΤΟ αποτελεί την «πλατφόρμα» για να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ ενός νατοϊκού συμμάχου που δεν είναι μέλος της ΕΕ, της Τουρκίας, με την Ελλάδα αλλά και για να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ.

Εξάλλου, σχετικά με την κατάσταση στη Μεσόγειο, ο Γ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι παραμένει «εξαιρετικά σοβαρή», καθώς συνεχίζονται οι παράνομες διελεύσεις μεταναστών και οι τραγικές απώλειες ανθρώπινων ζωών. Ο ίδιος ανακοίνωσε πως μέσα σε δύο εβδομάδες θα μεταβούν στην κεντρική Μεσόγειο νατοϊκά πλοία και αεροσκάφη, προκειμένου να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή επιχείρηση SOPHIA. Συγκεκριμένα σημείωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν ανακοινώσει πως θα συνεισφέρουν με πλοία η Ελλάδα και η Τουρκία και με εναέριες δυνάμεις η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Τουρκία, ως τις 7 Νοεμβρίου. Αργότερα αναμένεται να ανακοινωθεί η συμβολή και άλλων συμμάχων.

Εξάλλου, στο πλαίσιο της ναυτικής επιχείρησης SOPHIA, η ΕΕ ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη της ευρωπαϊκής αποστολής στις ακτές της Λιβύης για την κατάρτιση ανδρών ακτοφυλακής από τη Λιβύη, προκειμένου να συμβάλουν στον εντοπισμό των διακινητών μεταναστών στην Κεντρική Μεσόγειο. Μια πρώτη ομάδα 78 ανδρών ακτοφυλακής θα καταρτιστεί σε δύο πλοία της ΕΕ που συμμετέχουν στην επιχείρηση σε διεθνή χωρικά ύδατα στα ανοιχτά της Λιβύης, σύμφωνα τη σχετική ανακοίνωση της ΕΕ.

http://mignatiou.com/2016/10/den-theli-pleon-tin-parousia-tou-nato-sto-egeo-i-tourkia-etimazi-kati-i-agkira/

27/10/2016 15:55

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μαρία Αρώνη

Βρυξέλλες

ΑΠΟhttp://mignatiou.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s