Στην Ολομέλεια του ΣτΕ η συνταγματικότητα της συμφωνίας συμβιβασμού Δημοσίου-Siemens

ste-8

ΑΠΟhttp://mignatiou.com

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκε σήμερα η συνταγματικότητα ή μη «της συμφωνίας συμβιβασμού» που ολοκληρώθηκε το 2012 μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της Siemens και των θυγατρικών εταιρειών της.

Ειδικότερα, στο ΣτΕ, με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας, Κωνσταντίνο Κουσούλη, συζητήθηκε μετά από παραπομπή του Δ’ Τμήματος (απόφαση 3930/2015) λόγω μείζονος σπουδαιότητας, η συνταγματικότητα ή μη των διατάξεων του νόμου 4072/2012 που αφορά τη «συμφωνία συμβιβασμού» μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της Siemens.

Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, η Siemens, η οποία έχει ασκήσει παρέμβαση στην υπόθεση, προέβαλε αίτημα αναβολής της συζήτησης, το οποίο όμως απορρίφθηκε.

Ακολούθησε η πολυσέλιδη εισήγηση του κ. Κουσούλη. Ο εισηγητής αναφέρθηκε στους ισχυρισμούς των δύο πλευρών (Δημοσίου και Σωματείο), στις θέσεις της Siemens, αλλά και στο ιστορικό της υπόθεσης.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχει προσφύγει το Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι» και Έλληνες φορολογούμενοι, υποστηρίζοντας ότι η «συμφωνία συμβιβασμού» είναι αντίθετη σε διατάξεις του Συντάγματος.

Αναλυτικότερα, το Σωματείο υποστηρίζει, μεταξύ των άλλων, ότι επίμαχη συμφωνία είναι αντίθετη στο δημόσιο και εθνικό συμφέρον, καθώς από την παράνομη δραστηριότητα της Siemens στην Ελλάδα (μίζες, κλπ), προκλήθηκε ζημία στο ελληνικό Δημόσιο, ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ, χωρίς στο ποσό αυτό να περιλαμβάνεται η αποθετική ζημία και η ηθική βλάβη.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της, η οποία αναμένεται με την είσοδο του νέου έτους.

02/12/2016 17:53

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αθήνα

ΑΠΟhttp://mignatiou.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s