Ευρώπη πολλών ταχυτήτων και Ευρωπαϊκό Ταμείο ζητά ο Σόιμπλε

ΠΗΓΗhttp://tvxs.gr

O Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τάσσεται πλέον υπέρ μιας πιο χαλαρής «διακυβέρνησης πολλών ταχυτήτων» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δήλωσε στους Financial Times με την ευκαιρία την μεθαυριανής συνόδου κορυφής της ΕΕ για τον εορτασμό της 60ής επετείου της Συνθήκης της Ρώμης.

«Η ιδέα της ομοσπονδίας δεν έχει τελειώσει, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα να πραγματωθεί», σημείωσε ο Σόιμπλε, αναγνωρίζοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει να αλλάξει την προσέγγισή της σε ό,τι αφορά τη στενότερη ολοκλήρωσή της.

«Πρέπει λοιπόν να βελτιώσουμε (…) τις διακυβερνητικές μας μεθόδους. Η δεύτερη καλύτερη επιλογή είναι πάντοτε καλύτερη από το τίποτα».

Ο Σόιμπλε απέρριψε κάθε ενδεχόμενο η Γερμανία να αντιδράσει στις λαϊκιστικές επιθέσεις εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξάνοντας τις συνεισφορές της στους ευρωπαϊκούς προϋπολογισμούς, εξηγώντας: «Πρέπει να μιλάμε για τα πράγματα με τη σωστή σειρά. Πρώτον, χρειάζεται να επιτυγχάνονται περισσότερα με τον υπάρχοντα προϋπολογισμό της ΕΕ».

Υποστήριξε το σφιχτότερο κεντρικό έλεγχο της ευρωζώνης με τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου με την ικανότητα να παρακολουθεί προγράμματα διάσωσης, όπως της Ελλάδας, με παρόμοιο τρόπο που το κάνει το ΔΝΤ.

Ο Σόιμπλε είπε ότι αυτό μπορεί να γίνει χωρίς αλλοίωση της Συνθήκης της Λισαβώνας, κάτι που θα απαιτούσε την ομόφωνη στήριξη των 28 κρατών μελών.

Αρνήθηκε ότι η ΕΕ είναι ένα κάλυμμα για τη γερμανική κυριαρχία, μια άποψη που ακούγεται περιοδικά από επικριτές του Βερολίνου και πρόσφατα από τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Μια πιο αδύναμη Γερμανία δεν ωφελεί απαραίτητα την Ευρώπη», υποστήριξε. «Δεν πρέπει να λες ότι ο ισχυρότερος πρέπει να κατηγορείται επειδή είναι καλύτερος. Πρέπει να λες ότι αυτοί που είναι λιγότερο επιτυχημένοι πρέπει να προσπαθήσουν να πάνε καλύτερα».

«Εκτιμώ ότι τα επόμενα 60 χρόνια η εικόνα θα είναι πολύ διαφορετική από τη σημερινή», είπε. «Αλλά θεωρώ ότι η Ευρώπη σε 60 χρόνια θα είναι μια ακόμα πιο δυνατή λειτουργικά Ένωση. Είμαι σίγουρος ότι δεν θα έχουμε επιστροφή στα εθνικά κράτη».

ΠΗΓΗhttp://tvxs.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Ο Σόιμπλε “τεμαχίζει” την Ευρώπη: Τάσσεται υπέρ μιας “διακυβέρνησης πολλών ταχυτήτων”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s