Αποκάλυψη σοκ: Αποφάσεις που αναδεικνύουν τις ευθύνες Κυβέρνησης, Περιφέρειας Αττικής, Δήμων, κλπ στο ζήτημα των δασικών πυρκαγιών

ΠΗΓΗhttps://enotitasaronikou.wordpress.com

Σε συνέχεια της ενημερωτικής εκστρατείας, που ξεκίνησε ο σύλλογός μας μόλις χθες σε σχέση με το μείζον ζήτημα των πυρκαγιών και των ευθυνών που προκύπτουν (δείτε εδώ), αποκαλύπτουμε σήμερα έγγραφα ντοκουμέντα, που αναδεικνύουν ευθύνες και διαψεύδουν δηλώσεις και ισχυρισμούς αρμοδίων. Ειδικότερα:

Για όσους δεν το γνωρίζουν η αντιπυρική περίοδος αρχίζει την 1η Μαΐου εκάστου έτους.Ήδη λήγει ο μήνας Αύγουστος του τρέχοντος έτους και πλησιάζουμε στη λήξη της αντιπυρικής περιόδου στις 31 Οκτωβρίου 2017. Σύμφωνα με την αριθμ. πρωτ. 2132/17-03-2017 εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (Δ/νση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών) σχετικά με «την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω πυρκαγιών κατά την αντιπυρική περίοδο 2017», της οποίας το πλήρες περιεχόμενο θα παραθέσουμε σε επόμενη ειδική ανάρτηση, βασικές προληπτικές ενέργειες για την αποτροπή πυρκαγιών ή για την αποτροπή επέκτασής τους είναι, μεταξύ άλλων οι εξής:

  •  ΕΡΓΑ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΑΣΩΝ ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ 
  • ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ
  • ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ

Στα προαναφερθέντα περιλαμβάνονται οι καθαρισμοί των δασικών εκτάσεων, η διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, όπου αυτές είναι αναγκαίες, αλλά και η συντήρηση των ήδη υπαρχουσών, ο προληπτικός καθαρισμός της βλάστησης σε φυτεμένες νησίδες, πρανή δρόμων ή χώρους στάθμευσης κατά μήκος του οδικού δικτύου. Σύμφωνα, επίσης, με την ως άνω εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, «Με την προληπτική απομάκρυνση μέρους της βλάστησης (εργασίες καθαρισμού) δεν επιδιώκεται η επίλυση του προβλήματος της συσσώρευσης της βιομάζας στα δασικά οικοσυστήματα της χώρας, αλλά κυρίως η προστασία οικισμών πολεοδομικών συγκροτημάτων στη ζώνη μίξης δασών πόλεων, καθώς και πάσης φύσεως υποδομών και εγκαταστάσεων πλησίον ή εντός δασών και δασικών εκτάσεων, ιδίως δε σε περιοχές που θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνες για την εκδήλωση πυρκαγιών»

Ρητώς δε τονίζεται στην ίδια εγκύκλιο, ότι «… έργα αντιπυρικής προστασίας όπως η συντήρηση δασικού οδικού δικτύου εκτελούνται κατά κανόνα μετά το πέρας των εαρινών βροχοπτώσεων«και ότι «Η εκτέλεση αυτών των προγραμμάτων πρέπει να πραγματοποιείται στην αρχή της αντιπυρικής περιόδου«.

Τέλος, στην ίδια πάλι εγκύκλιο, αναφέρονται, μεταξύ πολλών άλλων, και τα εξής:

Περαιτέρω προγραμματισμός και εκτέλεση έργων πρόληψης πυρκαγιών γίνεται με ευθύνη των Περιφερειαρχών και των Δημάρχων δια των αρμοδίων υπηρεσιών τους κατά μήκος του οδικού δικτύου αρμοδιότητάς τους, όπως αυτό ορίζεται σύμφωνα με τις αποφάσεις των Γενικών Γραμματέων των πρώην Κρατικών Περιφερειών της χώρας που έχουν εκδοθεί σε εφαρμογή του άρθρ. 7 του Ν. 3481/2006 (ΦΕΚ 132/ τεύχ. Α΄).

Σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες των Δήμων και των Περιφερειών, στην αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτει η συντήρηση του οδικού δικτύου ευθύνης τους (Δ/νσεις Τεχνικών Έργων Περιφερειών, Τεχνικές Υπηρεσίες Δήμων, κλπ), θα πρέπει να συμπεριλάβουν μεταξύ των δραστηριοτήτων τους και την αποψίλωση και απομάκρυνση ξηρής φυτικής βιομάζας από τις φυτεμένες νησίδες και τα πρανή του οδικού δικτύου ευθύνης τους (Δ3β/40Β11/Φ-Α/15-112013 έγγραφο της Δ/νσης Συντήρησης Οδικών Έργων της ΓΓΔΕ). 

Μετά τις πρόσφατες ιδιαιτέρως καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική, πέραν των δηλώσεων του Πρωθυπουργού της χώρας, κ. Αλ. Τσίπρα, που δήλωσε ικανοποιημένος από τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, αναφερόμενος μάλιστα και σε «περιορισμένη»καταστροφή, για να τον διαψεύσουν στη συνέχεια στελέχη της πυροσβεστικής υπηρεσίας, αλλά και οι αρμόδιοι του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (δείτε εδώ), είχαμε και τις δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής και τέως Δημάρχου Σαρωνικού, κ. Πέτρου Φιλιππου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, δήλωσε ικανοποιημένος από την προετοιμασία και την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, της Περιφέρειας, των Δήμων, κλπ. (υπάρχει και το σχετικό βίντεο). Άπαντες, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού, κ. Αλ. Τσίπρα, του αντιπεριφερειάρχη κ. Π. Φιλίππου, αναλώθηκαν σε επικοινωνιακού τύπου παρεμβάσεις.

Σε αντίθεση με όσα ισχυρίσθηκαν – δήλωσαν ο πρωθυπουργός, ο αντιπεριφερειάρχης, δήμαρχοι και λοιποί κρατικοί λειτουργοί, είχαμε τις καταγγελίες πολιτών, αλλά και πυροσβεστών. Σε πρόσφατο δημοσίευμα της «ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ«, που αναδημοσιεύσαμε χθες, αναφέρονται, μεταξύ άλλων, και τα ακόλουθα:

Για τραγική έλλειψη συντονισμού κατά τις επιχειρήσεις κατάσβεσης των πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική έκαναν λόγο μιλώντας στην «Εφ.Συν.» στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας («Εφ.Συν.», 17.8.17).

Παράλληλα επέρριψαν ευθύνες στην Περιφέρεια και τους πυρόπληκτους δήμους που δεν μερίμνησαν για τη διάνοιξη και συντήρηση δρόμων.

«Εντελώς απροετοίμαστοι σε επίπεδο πυροπροστασίας», όπως τόνισαν χαρακτηριστικά.

Το σκηνικό είναι γνωστό και επαναλαμβάνεται ετησίως, με τεράστιο όμως κόστος.

Οι δήμοι με τους περιορισμένους πράγματι πόρους δεν πράττουν τα δέοντα. Όχι μόνον τώρα, αλλά και στις εποχές των παχιών αγελάδων.

Συνιστά κοινό μυστικό η μεταφορά των χρημάτων από κωδικό σε κωδικό.

Δεν ελέγχουν, βεβαίως, την τήρηση και τον καθαρισμό, έργα στα οποία οι ίδιοι οι ιδιώτες υποχρεούνται να προβούν στις αυλές και ιδιωτικές εκτάσεις τους σε αυτές τις λεγόμενες μικτές περιοχές και ουδέποτε εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες από τον νόμο κυρώσεις. (πηγή: http://www.efsyn.gr).

Ποια από τις δύο πλευρές, όπως έχουν διαμορφωθεί, έχει δίκιο;

Προφανώς αυτή, την οποία η πραγματικότητα και τα γεγονότα επιβεβαιώνουν.

Προσφάτως, λοιπόν, μέσω της υπηρεσίας του «Παρατηρητηρίου του Δημότη», που προσφέρει στους πολίτες ο σύλλογός μας (δείτε εδώ), διαπιστώσαμε την ύπαρξη τριών αποφάσεων, οι οποίες στην κυριολεξία ξεγυμνώνουν κυβέρνηση, Περιφέρεια Αττικής, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και διοικήσεις πολλών Δήμων της Αττικής, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του Δήμου Σαρωνικού, με τον οποίο θα ασχοληθούμε αναλυτικά σε άλλο ενημερωτικό άρθρο μας. Πρόκειται για μία απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής και δύο αποφάσεις της Γενικής ∆ιεύθυνσης Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμενης Διοίκησης Αττικής. Και οι τρεις αποφάσεις φέρουν ημερομηνία 18-08-2017, δηλαδή μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική, αλλά και μήνες μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου (1η Μαΐου).

Με την πρώτη απόφαση, δηλαδή αυτήν της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής, εγκρίθηκε πρακτικό γνωμοδοτικής επιτροπής αξιολόγησης αποτελεσμάτων διαγωνισμού και διαδικασίας διαπραγμάτευσης σχετικά με την κατακύρωση ηλεκτρονικού ανοικτού μειοδοτικού διαγωνισμού «για την ανάθεση εργασιών αποψίλωσης και καθαρισμού βλάστησης και εύφλεκτης ύλης του οδικού δικτύου αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών Περιφέρειας Αττικής, Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων καθώς και σε πάρκα και άλση αρμοδιότητας Περιφέρειας Αττικής«. Είχαν δηλαδή παρέλθει μήνες από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και είχαν ήδη συντελεσθεί οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική (συμπεριλαμβανομένων αυτών στο Δήμο Σαρωνικού) και ακόμη και δεν είχε ανατεθεί το έργο της αποψίλωσης – καθαρισμού βλάστησης και εύφλεκτης ύλης από οδικό δίκτυο, πάρκα και άλση αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής! Μέχρι δε να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία ανάθεσης και να αρχίσουν οι εργασίες, αντιλαμβάνεσθε πόσο ακόμη χρονικό διάστημα θα παρέλθει. Το κόστος μάλιστα αυτών των εργασιών, που δεν θα γίνουν εγκαίρως, ανέρχεται, σύμφωνα με την απόφαση, σε 66.564,94€ (συμπ. ΦΠΑ)! 

Ήταν δε τόσο κραυγαλέα η περίπτωση, ώστε δύο μέλη της Οικονομικής Επιτροπής να παρατηρήσουν τα εξής, όπως ακριβώς διατυπώνονται στο τέλος της επίμαχης αποφάσεως: «Τα τακτικά μέλη της Οικονομικής Επιτροπής κ.κ. Φωτεινή Βρύνα και Αικατερίνη Αδαμοπούλου ψηφίζουν θετικά με την παρατήρηση ότι ο σχετικός διαγωνισμός αποψίλωσης θα πρέπει να γίνεται πολύ νωρίτερα από τους μήνες υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς«. Αμήχανος ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής απάντησε τα εξής: «Ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής συμφωνώντας με την ανωτέρω παρατήρηση σημειώνει ότι η καθυστέρηση οφείλεται στην τροποποίηση των διαγωνιστικών διαδικασιών βάσει του Ν. 4412/2016″. Πλην όμως, όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής αποτελούν απαράδεκτες δικαιολογίες, δεδομένου μάλιστα, ότι ο νόμος, τον οποίο επικαλέσθηκε, ψηφίσθηκε ένα χρόνο πριν, δηλαδή στις αρχές Αυγούστου του 2016!

Για του λόγου το αληθές, παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της απόφασης:

ΑΔΑ: 6ΔΑΠ7Λ7-8Α8 – Έγκριση του πρακτικού 29/2017 της γνωμοδοτικής επιτροπής αξιολόγησης αποτελεσμάτων διαγωνισμών και των διαδικασιών διαπραγμάτευσης της Δ/νσης Οικονομικών Π.Ε. Κεντρικού Τομέα της Π.Α. σχετικά με την κατακύρωση του ηλεκτρονικού ανοικτού μειοδοτικού διαγωνισμού για την ανάθεση εργασιών αποψίλωσης και καθαρισμού βλάστησης και εύφλεκτης ύλης του οδικού δικτύου αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών Περιφέρειας Αττικής, Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων καθώς και σε πάρκα και άλση αρμοδιότητας Περιφέρειας Αττικής.

Με τις άλλες δύο αποφάσεις της Γενικής ∆ιεύθυνσης Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμενης Διοίκησης Αττικής (δείτε εδώ και εδώ) δημοσιεύθηκαν μόλις στις 18-08-2017 οι διακηρύξεις των διαγωνισμών, στην μεν πρώτη απόφαση που αφορά στο Δασαρχείο Λαυρίου «για την ανάδειξη αναδόχου του έργου «Βελτίωση-Συντήρηση δασικών δρόµων και αντιπυρικών ζωνών» προϋπολογισµού 12.500 € πλέον ΦΠΑ 24% , ήτοι συνολικό 15.500 €», στη δε δεύτερη απόφαση που αφορά στο Δασαρχείο Πειραιά «για την ανάδειξη αναδόχου «Συντήρηση δασικού οδικού δικτύου και αντιπυρικών ζωνών Ν.Αιγινας» προϋπολογισμού 12.484,4 € πλέον ΦΠΑ 24%, ήτοι συνολικό 15.480,7€«.

Για του λόγου το αληθές, παραθέτουμε το πλήρες κείμενο των δύο αποφάσεων:

1) ΑΔΑ: 6Ο49ΟΡ1Κ-Ο0Ρ – ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ:»ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ-ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΔΑΣΙΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΥΡΚΩΝ ΖΩΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΛΑΥΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2017″

2) ΑΔΑ: 7ΤΠ3ΟΡ1Κ-8ΔΗ – ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΝΑΔΟΧΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ » ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΔΑΣΙΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΩΝ ΖΩΝΩΝ Ν.ΑΙΓΙΝΑΣ»

Όπως αντιλαμβάνεσθε, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να αρχίσουν οι εργασίες θα έχει τελειώσει ή θα τελειώνει η αντιπυρική περίοδος. Στο μεταξύ θα ευχόμαστε να μην προκύψει κάποια πυρκαγιά στις επίμαχες περιοχές, είτε από αμέλεια, είτε από εμπρησμό. Σε κάθε περίπτωση, τα συμπεράσματα δικά σας. Όταν, λοιπόν, ακούτε τους αρμοδίους να διατυπώνουν μεγαλοστομίες και να δηλώνουν ικανοποιημένοι, θα πρέπει, ως ενεργοί και σκεπτόμενοι πολίτες, να αναρωτιέστε εάν έχουν κάνει όλα όσα προβλέπει η νομοθεσία, την οποία μάλιστα οι ίδιοι διαμορφώνουν, αλλά και οι ίδιοι τελικώς δεν τηρούν. Πρέπει, επίσης, διαρκώς να ελέγχετε την εξουσία και να μην δέχεσθε χωρίς σκέψη και επαλήθευση όλα όσα σας «σερβίρουν». Εάν μάλιστα περιμένετε από την όποια αντιπολίτευση να αποκαλύπτει και να ελέγχει, μάλλον αυτό πρέπει να το ξεχάσετε, διότι τα ίδια περίπου έκαναν και οι ίδιοι πριν από τους τωρινούς. Αυτά που αποκαλύπτει και αναδεικνύει ο σύλλογός μας, έπρεπε να τα κάνει η εκάστοτε αντιπολίτευση, αλλά δυστυχώς είναι ηχηρώς απούσα.

Ο σύλλογός μας, επιτελώντας τους καταστατικούς σκοπούς του, πρωτοστατεί στην έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών – δημοτών, αλλά και παρεμβαίνει όπου και όταν μπορεί, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου. Αύριο, μάλιστα, θα είμαστε σε θέση να αναγγείλουμε ένα ευχάριστο γεγονός, που δικαιώνει προσπάθειες, τουλάχιστον δύο ετών.

Τα ενημερωτικά άρθρα μας και οι παρεμβάσεις μας για το ζήτημα των πυρκαγιών θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

«ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ»

ΠΗΓΗhttps://enotitasaronikou.wordpress.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s