Κατατέθηκε από δικηγόρους αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ για την κατάργηση της Α.Α.Δ.Ε.

Την περασμένη Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2017, ομάδα νομικών και δικηγόρων, που ανήκουν στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά διοικητικών πράξεων, που έχουν εκδοθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), δηλαδή την πρώην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ζητώντας την ακύρωση του Κανονισμού Λειτουργίας της, καθώς και της Απόφασης του Διοικητή της, με θέμα  «Ανάθεση είσπραξης δημοσίων εσόδων σε Φορείς Είσπραξης»,  που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β΄ 2435/17-7-2017, αλλά και την κήρυξη ως αντισυνταγματικών των διατάξεων του Ν. 4336/2015, που περιέχει το τρίτο μνημόνιο και ιδίως την ανάληψη υποχρέωσης της χώρας έναντι των δανειστών για την ίδρυση της Α.Α.Δ.Ε., καθώς και των διατάξεων του Ν. 4389/2016, με τις οποίες ιδρύεται η Α.Α.Δ.Ε.

Τρεις είναι οι βασικοί προβαλλόμενοι λόγοι για την αντισυνταγματικότητα αυτής της αρχής και των πράξεών της:

1. Η παραβίαση του νομικά δεσμευτικού αποτελέσματος του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015, με το οποίο ο ελληνικός λαός απέρριψε με συντριπτική πλειοψηφία την πρόταση συμφωνίας, στην οποία περιλαμβανόταν η ίδρυση της συγκεκριμένης αρχής και με τις αρμοδιότητες που της έχουν δοθεί.

2. Η παραβίαση της συνταγματικής διάταξης που προβλέπει περιοριστικά ποίες μπορούν να είναι οι ανεξάρτητες αρχές, σε συνδυασμό με την παραχώρηση στη συγκεκριμένη αρχή της εξουσίας να καθορίζει τη φορολογική και οικονομική πολιτική της χώρας, χωρίς μάλιστα να υπόκειται σε οιονδήποτε ουσιαστικό έλεγχο από την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση.

3. Η δυνατότητα πρόσβασης σε ευαίσθητα προσωπικά  δεδομένα των φορολογουμένων, αφού σ’ αυτά δύνανται να έχουν πρόσβαση τραπεζικά και μη ιδρύματα (ήτοι μεγάλος αριθμός τραπεζικών και μη υπαλλήλων), στα οποία έχει ανατεθεί η είσπραξη δημοσίων εσόδων (Σημειωτέον, ότι δημιουργείται και άλλο μείζον ζήτημα, διότι πολλοί φορολογούμενοι έχουν οφειλές σε τραπεζικά ιδρύματα και τώρα τα τραπεζικά ιδρύματα, με αφορμή τη δυνατότητα που τους δίνεται να λειτουργούν ως εισπράκτορες δημοσίων εσόδων, έχουν και δυνατότητα πρόσβασης σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα φορολογούμενων πολιτών, που είναι και οφειλέτες σε τραπεζικά ιδρύματα).

Το Δίκτυο Δικαιοσύνης και Διαφάνειας χαιρετίζει και στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες, που υπερασπίζουν το δημόσιο συμφέρον, τη χώρα και το λαό. Αναμένουμε και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες από νομικούς και δικηγόρους. Αναμένουμε, επίσης, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων όσοι εκ του θεσμικού τους ρόλου είναι ταγμένοι να υπηρετούν το θεσμό της Δικαιοσύνης και να εξασφαλίζουν την ορθή και εντός συνταγματικών πλαισίων απονομή της στο όνομα του ελληνικού λαού.

ΔΙΚΤΥΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s